Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi ve KBB Uzmanı Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, havaların soğumasıyla birlikte artışa geçen soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının önemine dikkat çekerek özellikle doktorun bilgisi olmadan antibiyotik kullanımının zararlı olduğunu belirtiyor.
 
Baş ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklık…

Havaların soğumasıyla birlikte birçok kişi aynı dertten şikayet ediyor. Kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış gözlemleniyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında en çok etkili olan faktörlerin başında ise virüsler geliyor. Virüs, giren bünyeyi  zayıf düşürerek, vücudu diğer bakteri enfeksiyonlarına karşı hassas bırakıyor. Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi ve KBB Uzmanı Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, “AVM’ler, şirketler, toplu taşıma araçları gibi kapalı mekanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmak için büyük risk oluşturuyor. Çünkü havasız olan bu kapalı alanlarda, hastalık daha kolay yayılıyor. Bu tür enfeksiyonlarda, ağız ve burunu örtecek atkı kullanmak, başta gelen korunma yollarından en önemlisi” diyor.
 
Bol bol C vitamini alın

Doğuştan gelen birtakım özellikler de enfeksiyona yakalanmayı etkiliyor. Örneğin; burun kemiğindeki eğrilik, burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alıp vermek gibi durumlar, enfeksiyona yakalanma riskini artırıyor. Uyku ve yemek düzeni bozukluğu, dengeli beslenmemek, stres gibi faktörler de üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmayı son derece artıran olaylardan sadece birkaçı. Tüm bu üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskine karşı Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, sağlıklı yaşam, dengeli beslenme, iyi dinlenme, spor yapma, doğal vitamin alma gibi faktörlerin enfeksiyonlara karşı birer kalkan görevi gördüğünün altını çiziyor.
 
Nezle ile gribi karıştırmayın

Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarından en çok grip ve nezle birbiriyle karıştırılıyor. Oysa iki hastalık farklı. Op. Dr. Süleyman Erdoğdu: “Nezle ile grip, her ne kadar birbiriyle karıştırılsa da aslında farklı belirtilere sahiptirler. Nezle, üst solunum yollarını tıkayan, burun akıntılı bir viral enfeksiyondur. Çok fazla ateş ve halsizlikle kendisini göstermez. Gribe yol açan virüsler ise daha farklıdır ve gripte, ateş, halsizlik meydana gelmektedir.” Her ikisinin de tedavisinde, önce antibiyotik kullanımının yeri bulunmamaktadır. Yatak istirahatinin yanı sıra ağrı kesici ve ateş düşürücü olan ilaçlar kullanılmalıdır. Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, daha sonradan bakteri enfeksiyonu gelişirse antibiyotik kullanılmasını tavsiye ediyor. Bu durumun ancak hekim tarafından ayırt edilebileceğini belirten Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, bakterinin yerleşim yeri ve şiddetine göre ayrıca hastanın yaşı ve kilosuna göre antibiyotik seçiminin ve dozunun ayarlaması gerektiğini vurguluyor.
 
Sinüzit yaşam kalitesini düşürür

Boğaz enfeksiyonlarının ve bademciklerin şişmesinin daha sık yaşandığı kış aylarında, ayrıca sinüzit de baş ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklık nedeniyle kişilerin yaşam kalitesini düşürüyor. Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, bu kış günlerinde özellikle sinüzite dikkat edilmesi gerektiğinin üstünde duruyor. Çünkü sinüzit, şiddetli baş ağrısı, halsizlik gibi nedenlerle yaşam kalitesini düşürüyor. Nadiren de beyine yayıldığında ise menenjitten beyin apsesine kadar birçok ciddi soruna neden olabiliyor.