26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye'de 1 Kasım'da gerçekleştirilecek oy kullanma işlemleri yurtdışında yaşayan seçmenler için dün başladı. Yurtdışında seçmen sayısının en fazla olduğu Almanya'nın yanısıra İsviçre, Belçika, Danimarka, Avusturya ve Fransa'da seçmenler sandık başına gitti. 25 Ekim'e kadar devam edecek oy kullanma işlemleri için konsolosluklar hafta sonları da açık olacak. 

1 milyon 400 bini aşkın seçmenin bulunduğu Almanya'da, sandıklar 13 bölgede kurulmuş durumda. Seçimin ilk günü katılım düşük olsa da sandık başına gidenlerin heyecanı dikkat çekti. Almanya'da Türkiyeli seçmenin en fazla olduğu kentlerden birisi olan Köln'de oylar konsolosluk bahçesinde açılan çadır içinde kurulan sandıklara atıldı. Köln ve çevresinde 126 bini aşkın seçmen bulunuyor. Oy verme işlemi ise tüm merkezlerde olduğu gibi cumartesi ve pazar günleri de dahil olmak üzere 25 Ekim'e kadar her gün 10:00 ile 19:00 saatleri arasında yapılabilecek. 

HDP bizim partimiz

HDP'li seçmenler de ilk günden partilerine oy verebilmek için konsolosluğun yolunu tuttu. 73 yaşındaki Fatma Baran "Ben oyumu HDP'ye yani Selahattin oğluma verdim. Onu çok seviyorum. Bizim evladımızdır. HDP tabi ki bizim partimiz, mührü ağacın altına vurdum" dedi.  

Barış için HDP

İlk günden hemen oy kullanmak istediğini aktaran Hüseyin Sürücü ise neden HDP'yi tercih ettiğini şöyle özetledi: "Ülkemiz için, bütün insanlık için, barışın gelmesi için HDP dedik. 7 Haziran’da da HDP’ye vermiştik, şimdi yine oyumu HDP’ye verdim. Çünkü sadece barışı konuşan ve savunan HDP’dir."

Halkımın özgürlüğü için

Oy kullanan Nevzat Bozan da oyunu kendisine yani HDP'ye verdiğini dile getiriyor. Bozan, "Halkımın ve ülkemin özgürlüğü için oyumu kullandım. Biz de başka halklar gibi özgür yaşamak istiyoruz. 7 Haziran'da da kem partime verdim. Biz başka partiye oyumuzu verecek kadar şahsiyetsiz değiliz" ifadesini kullandı. 

İlk gün sakin geçti

Hamburg Başkonsolosluğu'nda dün Köln'de olduğu gibi oy verme işlemi sakin geçti. Hamburg HDP Seçim Koordinasyonu Üyesi Naime Erden, "8 ile 25 Ekim arası her gün hafta sonuda dahil olmak üzere insanlarımız sabah saat 10.00 ila akşam 19.00 saatleri arası oylarını konsoloslukta kullanabilecek. Biz de HDP çalışanları olarak hafta içinde 5, hafta sonu 6 müşahitle burada olacağız. YSK'nin kararı sonucu ne yazık ki parti olarak sandık görevlisi bulunduramıyoruz. Yaptığımız itiraz da sonuç vermedi. Hamburg'ta yaşayan insanlarımızın yoğun bir şekilde gelip oy kullanmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

50 kez de seçim olsa HDP

HDP'nin seçim başarısına katkı sunmak için ilk günden sandık başına giden seçmenlerden Bahri Esen, "1 değil 50 sefer de sandıklar kurulsa oyumuzun rengi bellidir" dedi. 7 Haziran'da HDP'nin seçim başarısını hazmedemeyen AKP'nin HDP'nin başarısına gölge düşürerek baraj altında bırakmak istediğini söylene Esen şöyle konuştu: Haziran seçimlerindeki kendi başarısızlığını Kürt halkına maleden Erdoğan sivil halka karşı topyekün bir savaş başlattı. Onuru ve şerefi olan her insan elini vicdanına koysun ve ona göre tercihini yapsın. Yurtdışında yaşayan halkımız büyük bir özveri, sorumluluk ve seferberlik ruhuyla bu seçimlere müdahil olmalıdır. Bize dayatılan bu imha ve soykırım politikalarına biz de kendi cephemizden müdahil olalım.

Başkalarını da sandığa götürün

Tüm insanlarımız oy kullandıkları gibi başkalarını da mutlaka sandığa götürmelidir. Bingöllü bir Kürt ve yurtsever olarak hemşerilerime çağrım şudur: AKP'nin vaatlerine ve kirli politikalarına alet olmasınlar. Bugüne kadar din kisvesi altında bizleri kandıranların bu kirli politikalarını teşhir edelim. HDP insanlığı, kardeşliği, adaleti ve barışı temsil ediyor. Bizler de vereceğimiz oylarla insanlık değerlerine sahip çıktığımızı gösterelim."

Erdoğan'a oylarımızla cevap verelim

HDP'ye oy verdiğini belirten İnan Filiz ise şöyle dedi: "7 Haziran'da 'seni başkan yaptırmadık' dedik. Bu seçimde de 'sana savaş yaptırmayacağız' diyoruz. Başarısızlığını halkımıza karşı katliam yaparak örtbas etmeye çalışan Erdogan'a oylarımızla cevap verelim.Avrupa'da yaşayan tüm insanlara çağrım, oylarını barış ve kardeşlikten yana kullanması ve bunun içinde HDP'yi desteklemesidir."

Turgut Öker Berlin'deydi

İstanbul'dan 7 Haziran'da milletvekili seçilen, 1 Kasım seçimlerinde de yine İstanbul'dan aday olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) eski Başkanı Turgut Öker ile NAVDEM Eşbaşkanı Yüksel Koç da dün Berlin'de sandık başındaydı. Başkonsolosluk bahçesine 8 sandık kurulurken, yoğun yağmur seçime katılımı da olumsuz etkiledi. Öker ve Koç, HDP'li sandık görevlileriyle görüşerek başarılar diledi. Berlin Başkonsolosu Başar Şen ile de görüşerek, seçim güvenliğine ilişkin kaygılarını dile getirdi.

İsviçre'de ilk gün

İsviçre’nin Zürih, Bern ve Cenevre kentlerinde de Türk elçilik ve konsolosluklarında sandık başına gidildi. 7 Haziran seçimlerinde oy kullanan seçmen sayısına 2 bin 500 yeni seçmenin eklendiği İsviçre'de, seçime ilk gün beklenilenin altında katılım gösterildi. HDP Zürih sandık görevlileri Salman Büyükçam ile Mustafa İşbilir, seçmen sayısının arttığına dikkat çekerek, yığılmaların önüne geçmek için seçmenleri mümkünse hafta içi oy kullanmaya çağırdı. Görevlilerin uyarısı şöyle: "Herkes hafta sonu kullanırım diye düşünüyor. Bu büyük yığılmalara neden olabilir ve çoğu kullanmadan dönebilir. Seçmenler hafta arası oy kullanırsa hafta sonu oluşabilecek yığılmaları önleyebiliriz."

Haberimiz yayına hazırlandığı saatler itibibarıyla Zürih'te ilk gün yaklaşık 300 seçmen oy kullanmıştı.

ADEM KARAÇOBAN/ÖZCAN BOZOĞLU/ZAHİT EKİNCİ/ALİ ÖZŞERİK/FEHMİ KATAR 

Araçlarla sandık  başına

HDP bileşenleri, Almanya'nın değişik kentlerinde seçmenleri otobüslerle sandık başına taşıyacak. Birçok merkezden hergün araç kalkacak, hafta sonları ise toplu gidişler gerçekleşecek. Otobüslerin kalkacağı, kent, tarih ve adresler şunlar: 

Bielefeld

*  Hafta içi hergün saat 10:00'da Bielefeld Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde özel araçlar kalkacak.  

*  Her hafta Cumartesi ve Pazar günü saat 10:00'da Bielefeld Hauptbahnhof Ishara'nın önünde otobüs kalkacak. 

*  18 Ekim tarihinde Gütersloh Alevi Derneği önünde HDP seçim otobüsü sabah saat 9:00'da hareket edecek.

Oldenburg

*  11 Ekim'de sabah saat 8:00'de iki otobüs Norden am Platz'tan hareket edecek. 

*  11 Ekim'de bir otobüs Aurich Zob'ta kalkacak. 

*  Cloppenburg Zob'ta bir otobüs 18 Ekim'de saat 09:00'da hareket edecek. 

*  18 Ekim'de saat 9:30'da bir otobüs Oldenburg Cloppenburgstr 220'de,  bir otobüs 11 Ekim'de Lohne Oldenburg'ta saat 9:30'da Kürt derneğinin önünden, bir otobüs ise 18 Ekim saat 07:00'de Wilhemshafen'dan kalkacak. Ayrıca 18 Ekim'de saat 08:00'de Westerstede'de bir otobüs hareket edecek. 

Dresden, Leipzig, Chemnitz

*  11 Ekim saat 11:00'de Dresden Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde konvoy halinde Berlin'e oy kullanmaya gidilecek. 

* Leipzig'te 10 Ekim saat 11:00'de seçim bürosu önünde, toplu olarak oy vermeye gidilecek. 

*  Chemnitz'te 17 Ekim konvoy halinde hareket edilecek. 

 Dortmund

*  Dortmund'ta farklı sandıklarda isimleri çıkan seçmenler tutulan minibüsle sandık başına götürülüyor. 

*  Hagen'de seçim boyunca 7 kişilik 2 araba Hagen DKTM önünde hazır bekletiliyor. 

* Meschede'de 3 otobüs tutuldu. 17 Ekim'de saat 14:30'da Meschede HBF, saat 10:00'da Brilon HBF,  Sundern Neheim HBF önünden saat 14:00'te otobüsler hareket ediyor. Hamm, Ahlen, Soest, Lippstadt, Werl, Attendorn, Lüdenscheid'da ise daha çok şahsi arabalar devreye konulacak. 

 Kiel 

*  11 Ekim pazar günü saat 9:00'da Kiel Alevi Derneği'nde hareket edilecek. 

*  17 ve 24 EKim pazar günü Kiel Gaarden semtinde postane önünde saat 9:00'da, Mettenhof semtinde ise 10:00'da Familie önünde otobüsler hareket ediyor. 

*  11 Ekim tarihinde  Neumünster şehrinde saat 8:00'de Alevi Derneği'nden hareket edilecek. 

Mannheim:

11 Ekim Pazar saat 09:00'da Karlsruhe Konsolosluğunda oy kulanacaklar için Mannheim HBF önünde otobüs kalkıyor.

11 Ekim Pazar saat 09:00'da Mainz konsolosluğunda oy kulanacak için DKTM önünden otobüs hareket ediyor. 

 Ulm

*  11-18-25 Ekim'de Ulm-Stuttgart saat:10.00, Busbahnhof, 

* 18 Ekim'de Langenau-Stuttgart saat:10.00 Bahnhof,

*  18 Ekim Heidenheim- Stuttgart, saat:10:00, Busbahnhof Heidenheim,

*  25 Ekim Laichingen-Stuttgart, saat:10:30'da, Merklingen Autohof, 

*  25 Ekim Illertissen-Neu-Ulm-Münih saat:9:30'da Bus Bahnhof, 

*  25 Ekim Biberach - Stuttgart'ta saat 10:00'da Busbahhof.

Freiburg

* Oy kullanma işlemi için 8-25 Ekim tarihleri boyunca her gün saat 09:00'da Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nden seçmenler taşınacak. Pazar günleri konvoy şeklinde gidilecek. Adres: Karlsruher str. 50 79108 Freiburg.


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA