İSVİÇRE PARLAMENTOSU ÖNÜNDE IŞİD PROTESTOSU

ISID çetelerinin Kobane’ye yönelik saldırılarını kınamak ve Avrupa kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunmak amacıyla İsviçre’nin Başkenti Bern’de yürüyüş gerçekleştirildi.

Bern Demokratik Kürt Toplum merkezi öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda Kürdistanlı ve onların dostları IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik yaptıkları saldırıları kınamak ve Avrupalı devletlerin IŞİD’e karşı mücadelede daha aktif rol oynamaları çağrısında bulunmak amacıyla yürüyüş yaptı.

Helvetiaplatz’da bir araya gelen çok sayıda eylemci buradan İsviçre parlamentosu önüne kadar yaptıkları yürüyüş boyunca Almanca ve Kürtçe olarak yazılı “terörist IŞİD”, “Sessiz kalmak suça ortak olmaktır”, “Kobanê yalnız değildir” dövizleri taşıdı.

İsviçre parlamentosu önünde sonlandırılan yürüyüşün ardında Almanca olarak hazırlanan metin okundu. Okunan metnin ardından PYD adına konuşan Ruhat Kobanê, uzun süreden beridir Rojava’da Kürtler tarafından insanlık adına büyük bir direniş sergilendiğini ifade ederek, şu anda Kobanê’ye yönelik yapılan saldırıların aslında insanlığa yönelik yapılmış saldırılar olduğunu aktardı. IŞİD çetelerinin bugüne kadar yaptığı katliamlara ve saldırılara yönelik dünya devletlerinin hala aktif rol almamasının kabul edilmez olduğunu ifade eden Kobanê, Kürtlerin insanlık düşmanı olan IŞİD yok edilinceye kadar savaşacağını dile getirdi. Kürtlerin yürüttüğü bu savaşa Avrupalı devletlerinde destek vermesini isteyen Kobanê, herkesi bugünlerde saldırıların daha da yoğunlaştığı Kobanê için birlik olmaya çağırdı.

Miting yapılan konuşmaların ardından atılan sloganlar eşliğinde son buldu.

JONA VE SOLOTHORN’DA STAND

Öte yandan İsviçre’nin St Gallen kantonuna bağlı Jona şehri ve Solothorn’da Şengal ve Kobanê için standlar açıldı. Geliri IŞİD saldırıları sonrasında yerlerinden edilenler için kullanılacak olan standlarda yabancı kamuoyunu bilgilendirmek için çok sayıda bildiri dağıtıldı.

ALMANYA

Hamburg Demokratik Toplum Merkezi öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe Hamburg Sol Parti Milletvekilleri Cansu Özdemir ile Mehmet Yıldız’ın yanı sıra birçok demokratik ve devrimci kurum da katılarak destek verdi.

Merkezi tren istasyonunda başlayan yürüyüşte, Kürtlerin bu çetelere savaşan tek güç olduğuna işaret edildi. Yürüyüş boyunca “Biji berxwedana Kobane, biji berxwedana YPG / YPJ” sloganları atan eylemciler PYD, KJB bayrakları yanı sıra Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşıdı.

Eylem Gansemarkt meydanında gerçekleştirilen miting ile son buldu. Mitingde, önümüzdeki Cuma günü Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde Kobani ve Şengal ile dayanışma amacıyla saat 16’da Mönckebergstrasse‘de birçok kadın kurumlarıyla ortaklaşa düzenlenecek kadın mitingine katılım çağrısı da yapıldı.

BERLİN VE HANNOVER’DE GÖSTERİLER

Başkent Berlin'in kent merkezi Brandenburg Tor meydanınında IŞİD çetelerinin geçtiğimiz haftadan itibaren Kobanê'ye başlattığı saldırılarını protesto edildi. Berlin'deki Kürt kurumlarının çağrısıyla gerçekleşen mitinge kalabalık bir kitle katıldı.

"IŞİD terörüne son", "Bijî YPG", "Bijî berxwedana Kobanê" sloganlarının sıkça atıldığı gösteride dağtılan Almanca bildirilerde Kobanê ve Rojava'daki gelişmeler anlatıldı. Mitingde konuşan Rojava Halk Meclisi Eşbaşkanı Sinem Muhammed ise batılı ülkelerin Kobanê'ye yönelik saldırıları karşısındaki sessizliğine dikkat çekti.

Bu arada kalabalık bir kitlenin katıldığı bir açılış töreniyle Berlin'de Rojava Bilgilendirme Bürosu açıldı. Büronun kurdelesini PYD Eşbaşkanı Salih Müslim kesti.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentindeki miting ise merkez tren istasyonunun önünde gerçekleşti.

Kobanê'ye yönelik saldırıyı da kınayan kitle "Kobanê yalnız değil" mesajını verdi.

Ayrıca yarın ise Hannover'de "Rojava bir demokratik renklilik IŞİD'in tehdidi altında" adlı bir panel düzenleniyor. Panel "Medico international", Hannover Demokratik Toplum Merkezi ve "Tatort Kurdistan" tarafından organize ediliyor.

26 Eylül Cuma günü ise Hannover Kadın Meclisi Steintor meydanında Kobanê ve Şengal direnişine destek vermek için miting düzenleyecek.

KÖLN’DE KOBANÊ’YE SAHİP ÇIK MİTİNGİ

Almanya'nın Köln kentinde yapılan bir gösteri ile IŞİD terör örgütünün Kobanê ye saldırısı protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, Kobanê'nin yalnız olmadığı mesajı verildi.

Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve PYD tarafından organize edilen miting, Rudolfplatz'ta yapıldı. Protesto mitingine Goran hareketi, MLKP, TİKP, Emek ve Özgürlük Cephesi, Partizan ADHK olmak üz ere birçok Alman ve Türkiye sol hareketleri de destek verdi. Katliamları kınanan pankartların taşındığı eylemde sık sık IŞİD karşıtı sloganlar atıldı.

Burada bir konuşma yapan PYD temsilcilerinden Maya Al Mohamad, Kobanê büyük bir direniş olduğunu belirterek,“ Halkımız topyekun direnişte. Bugün namus ve onur günüdür. Özellikle bütün halkımız ellerinden ne geliyorsa onu yapsın. Kimse bugün evinde oturmasın“ diyerek, Kürtleri Kobanê'ye sahip çıkmaya çağırdı.

NAV-DEM Eşbaşkanı Yüksel Koç'ta konuşmasında ABD ve batı dünyasını eleştirdi. Koç,“ Nerede müdahale kararınız. Katliamlar olduktan sonra mı müdahale edeceksiniz. Mutkala insanların ölmesi mi gerekiyor. İkinci bir Şengal mı yaşanması lazım. Biz sizin IŞİD ile mücadelenizi samimi bulmuyoruz“ diye konuştu. Ardından Goran hareketi, M LKP gibi örgütlerin temsilcileri de birer konuşma yaparak, kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.

NÜRNBERG - SAARBRÜCKEN

Nürberg’de de bir araya gelen bine yakın Kürt ve devrimci-sosyalist IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırısını ve dünya ve Alman kamoyunun sessizliğini protesto etti.

Weisser Turm’da başlayan yürüyüşte sık sık “Biji Berxwedana YPG”, “Biji Serok Apo”, Biji PKK” sloganları atılırken çok sayıda bildiri de dağıtıldı.

Saarbrücken’de de Saargalerie meydanında yapılan mitinge 500’ü aşkın Kürdistanlı ve dostları katıldı. Binlerce bildirinin dağıtıldığı eylemde yapılan konuşmalarda IŞİD’in hiçbir zaman başarıya ulaşamayacağı ve bozguna uğrayacağı belirtildi. Eylemde ayrıca Kürtlere IŞİD’e karşı mücadelelerinde uluslararası destek verilmesi gerektiği de ifade edildi.

FRANSA

IŞİD’in Kobanê ve Şengal saldırıları protesto amacıyla CDK-F Fransa Demokratik Kürdistan Koordinasyonu çağrısıyla bir araya gelen Kürt, Fransız ve Suriyeli kurumlar Paris’te Les Halles Meydanı’da bir miting düzenledi.

Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği yönetiminden Pascal Torre, Çoğulcu Toplum Hareketi başkanı Randa Kassis, Suriye'nin sivil muhalefetinin liderlerinden Haytham Manna, MRAP başkanı Renée Le Mignot ve Kürdistan Demokratik Toplum Akademisi eşbaşkanının konuşmacı olarak katılım sağladığı mitingde Kürdistan ve tüm dünya devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile start aldı.

“Yaşasın Kobane direnişi”, “IŞİD barbarlığına son” sloganlarının atıldığı eylemde ilk olarak sözü Demokratik Toplum Akademisi eşbaşkanı Cengiz Baldas aldı. “Kürtleri IŞİD barbarlığıyla bir kez daha katliama uğratmak istiyorlar. Her gün Kürt halkı ölümle karşı karşıya. “ Biz orayı bombalıyoruz. Koalisyon kurduk. IŞİD’a karşıyız diyorlar. Ama Kürtler dışında bu barbarlığa dur diyen yok” diyen Baldas, IŞİD barbarlığı karşısında direnen tek gücün Kürtler olduğu ve Avrupa’da yaşayan Kürtlerin de bu direnişi dünyaya duyurması gerektiğini vurguladı.

Baldas’tan sonra sözü Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği yönetiminden Pascal Torre aldı. Torre, kısa bir süre önce IŞİD barbarlığından kaçıp Kuzey Kürdistan’da kamplara sığınan Ezidi Kürtlerini ziyaret etmişti. Torre, Şengal için başlatmış oldukları yardım kampanyasını hatırlatarak sözlerine başladı. Yaşanan barbarlık karşısında daha Şengal’in sorunlarına çözüm ararken bu kez vahşetin Rojava’ya kaydığına dikkat çeken Torre, PKK, YPG, YPJ’nin direnen asıl savunma gücü olduğunu belirterek “PKK derhal AB terör örgütleri listesinden çekilmelidir” dedi.

Torre’un konuşmasının ardından sözü MRAP başkanı Renée Le Mignot aldı. Le Mignot, Rojava, Kobane ve Şengal’de Kürtlerin geliştirdiği direnişi 2. Dünya savaşı sırasında Stalingrad’da verilen direnişe benzetti. “Kobane Kürtlerin Stalingrad’ıdır” diyen Le Mignot, Kürt halkının uluslararası güçlerle yalnız bırakıldığını hatırlattı.

Suriye'nin sivil muhalefetinin liderlerinden Haytham Manna IŞİD’in Güney Kürdistan’dan sonra bu kez Rojava’da büyük katliamlara giriştiğinin altı çizerek sözlerine başladı. Emperyalist güçlerin bölgedeki oyunlarına dikkat çeken Manna, halkların ortak direnişi bu çemberi kıracaktır dedi.

Mitingde yapılan konuşmalar sık sık “ yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganıyla kesildi. Miting slogan ve alkışlarla saat 17.30’da son buldu.

MARSİLYA’DA KOBANE İLE DAYANIŞMA

Güney Fransa'nın Marsilya kentinde Kobane direnişi ile dayanışmak amacıyla bir miting düzenlendi. Mitinge yüzlerce Kürdistanlının yanı sıra Berberiler ve Fransız Komünist Partisi üyeleri de katıldı.

Miting Marsilya'nın en işlek meydanı olan Vieux Port meydanında yapıldı. PKK, HPG, YPG bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı mitingde sık sık YPG lehine slogan atıldı.

Mitinge katılan Kürt Siyasetçi Cuma Tak Kobanê direnişinin önemine dikkat çekti ve Koban saldırılarıyla amaçlanan Kürtlerin bütün kazanımları olduğunu dile getirdi. Tak, Marsilya'lı Kürtlerden Kobanê direnişine aktif destek vermelerini talep etti ve Kobanê direnişinin Kürdistan'ın kaderini belirleyeceğini belirtti.

Mitingte Konuşan Fransız Siyasetçi ve Kürt dostu Joel Dutto ise Birleşmiş Miletleri ve Fransa'yı göreve çağırdı ve ikinci bir Şengal’e göz yumulmamasını istedi.

Fransız Komünist Partisi temsilcisi Josiane Durieux ise IŞİD'in arkasındaki güçlerin başında Türkiye ve Körfez ülkelerinin geldiğini ve bunun ABD'den bağımsız olmadığını söyledi.

RENNES

Bati Fransa'nin Rennes kentinde IŞİD çeteleri ile savaşan YPG, YPJ ve Kobanê halkıyla dayanışmak amacıyla bir açıklaması yapıldı. Belediye meydanında bir araya gelen Kürtler, burada IŞİD çetelerinin Kürt halkına yönelik saldırıların anlatıldığı bildirileri dağıttı. Eylem basın açıklamasının okunmasının ardından “Biji Berxwedane Kobanê” sloganlarıyla son buldu.

AVUSTURYA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da IŞİD’in saldırıları bir mitingle protesto edildi.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen eylem Karlsplatz’da PYD, AVESTA-Kürt Kadınlar Derneği, ATIGIF, TIKB, Komala Ezidiyan li Viyana, MLKP taraftarlarının desteğiyle gerçekleştirildi.

Eylemde batının IŞİD’in saldırılarına karşı sesiz kalması protesto edilirken IŞİD’i destekleyen ülkelerin de insanlık suçu işledikleri kaydedildi.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde konuşan Feykom Başkanı Hüseyin Akmaz, Kürlere karşı bu saldırıların başarısız olacağını belirtti.  Yeşiller milletvekili Şenol Akkılıç ise Kobanê’de yaşananlara karşı uluslararası toplumun gerekli tepkiyi vermediğini belirtti.

KIBRIS

IŞİD’in saldırıları Kıbrıs’ın Limasol şehrinde düzenlenen bir etkinlikle de protesto edildi. Şehirdeki Kürt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte bir araya gelen onlarca Kürt, Kobanê’nin yanında olduklarını ifade etti.

Etkinlikte konuşan Halk Meclisi Eş Başkanı Yasin Terbuşi, Türkiye’nin başından beri IŞİD’in en büyük destekçisi olduğunu belirterek tampon bölge tartışmalarıyla Kürtlerin sindirilmek istendiğini söyledi. Kürtler etkinliğin ardından Pazartesi günü ABD konsolosluğu önündeki gösteride buluşmak için sözleşti.

 

FıratNews