Başbakan Binali Yıldırım, milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren bir açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım: "Kullanılan mazotun yarısı sizden yarısı bizden" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, 'Milli Tarım Projesi'nde açıklamalarda bulundu. Tarıma yönelik desteklerin artacağını belirten Başbakan Yıldırım, TMO'nun da etkin bir şekilde kullanılacağını belirtti. Başbakan Yıldırım, çiftçiye kullandıkları mazotun yarısını devletin ödeyeceğini açıkladı. 

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

*Gelecek nesillere üreten bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Stratejik olarak kabul ettiğimiz sektörlerin başında tarım ve hayvancılık var. 

*800 milyon insan açlıkla karşı karşıya, 600 milyon kişi de aşırı şişmanlıkla mücadele ediyor. Tarımdaki kredi maliyetleri düştü. Hayvansal üretim iki kat arttı. 

*Gübreyle ilgili söyledim yüzde 23 indirim sağlandı.

*Tarım ihracatı 4 kattan fazla arttı, 17 milyar Dolar'a ulaştı. 

*Piyasadaki dalgalanmaları engellemek için TMO etkin bir şekilde kullanılacak. 

*Çiftçiye kullandığı mazotun yarısını devlet ödeyecek. Yılda 2 sefer destek verilecek.

*Ekimde ve hasatta. İlk destek Nisan-Mayıs, ikinci destek Eylül-Ekimde verilecek 

AYRINTILAR ...

Başbakan Yıldırım, "Tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Şimdiye kadar destekler veriliyordu ama şimdiki destekler daha bilinçli hale geliyor. Havza bazlı. Bu ne demek? Türkiye'deki bütün ilçeler, iller tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. Böylece 941 tane havza ortaya çıktı. Bu 941 havzada hangi ürünler yetişir. Pamuk, zeytin, arpa, yulaf, yonca, yem bitkileri nerede daha iyi yetişir? Hangi ürün daha çok su ister, hangisi daha az su ister? Bunları belirleyince iş kolaylaşıyor. 50 tane ürün var ama bizim için önemli sonuç alacak stratejik ürün hangileri? 19 tane ürün belirledi Tarım Bakanlığı. Bu ürünler hangi havzalarda daha iyi yetişiyor, daha az maliyetle yetişiyor bunları dağıttı, onlara göre havza destekleri meydana geldi." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesi Lansmanı'nda konuştu.

Yıldırım, "Gübre tarımda maliyeti en fazla arttıran bir unsur. İkinci ne, mazot. Gübreyle ilgili söyledim yüzde 23 indirim sağlandı. Mazotta da şimdi bir karar verdik. Çiftçinin kullandığı mazotunun yarısı kendinden yarısı bizden. Bol bol ekin, Allah bin bereket versin. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

"184 Ovamız SİT Ilan Edilecek"

Başbakan Yıldırım, "184 ovamız SİT ilan edilecek. Arazi toplulaştırması bir bakanlıkta, sulama başka bakanlıkta. Dolayısıyla burada istediğimiz gibi ilerleyemiyoruz. Araziler bölünüyor, bölünüyor. 10 parçaya, 20 parçaya bölündü kimseye faydası yok. Şimdi 7 milyon hektar araziyi 2023'e kadar toplulaştıracağız. Bu sefer ne olacak? Ektiğiniz, biçtiğiniz alan bize karşılığını verecek. Emeğimizin karşılığını alabileceğiz. Toplulaştırma ve sulama işini tek bakanlıkta toplayacağız. O bakanlığın adı da Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı." dedi.

"Damızlık Amacıyla Ithalat Yapacağız"

Başbakan Binali Yıldırım, "Damızlık amacıyla ithalat yapacağız. 'Eti ucuzlatacağım, et ihtiyacını karşılayacağım' diye bu kadar zengin toprakları olan, bu kadar imkanı olan bir ülkenin, sürekli ithalat yapması akıllı bir iş değil. Onun için 25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuyoruz. Bu illerimiz toplam mera varlığımızın yüzde 52'sini büyükbaş hayvan varlığımızın yüzde 32'sini oluşturuyor. Bu meralar, teröristlerin dolandığı yerler, onlar gidecek mal, davar yayılacak. Meralarda hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah yapma şartıyla cüzi paralarla kiraya vereceğiz." diye konuştu. Hürriyet