Bavyera eyaletinde son beş yıldır hükümet ortağı olarak mecliste bulunan liberal Hür Demokrat Parti de (FDP) Türk seçmenlerin taleplerine hitap ediyor. Zaman’a yapılan seçim özel açıklamasında libareller, genel olarak çifte vatandaşlık taraftarı olduklarını kaydetti ve Almanya’da dört yıl kalan bir yabancıya hızlı bir şekilde Alman vatandaşlığı verilmesini istediklerini bildirdi.

Göçmen vatandaşların topluma katılımlarının uyumu kolaylaştıracağını savunan FDP, bu nedenle beş yıl Almanya’da kalmış bir yabancı vatandaşa, yerel seçim hakkı verilmesini talep ediyor. FDP, bu hakkın anayasada yer alınabilmesi için tekliflerde de bulunuyor ve yabancıların yerel seçim hakkı konusundaki hukuki düzenlemelerin gözden geçirilmesinin önemli olduğunu belirtiyor.

Küreselleşen dünyada çokdillilik ve farklı kültürel yeteneklerin olmasının önemli bir avantaj olduğuna inanan FDP, bu bilgi ve yetenekleri olan çocuk ve gençlerin teşvik edilmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor ve bunun için çift dilli hizmet veren kreş ve okullar kurulmasını destekliyor. Almanya’da kaliteli bir eğitim için Almancanın önemine vurgu yapan FDP, hali hazırdaki çoklu okul sisteminden ödün vermeden okularda fırsat eşitliği ve daha iyi kalite imkanı sunmak istediklerini kaydediyor. Bunun için anaokullarının üçüncü yılını ücretsiz yaptıklarını, ikinci sene için de 2014 yılından itibaren ailelere aylık 50 Euro ek ödeme yapılmasını sağlayacaklarını belirten FDP’li siyasiler, Alman çocuklarını da kapsayan Almanca dil teşviklerini arttırdı.

Toplumda çeşitlilikten yana tavır koyan FDP, göçmen vatandaşların topluma katılımlarını kolaylaştırmak için uyum kursları, okullarda İslam din dersleri gibi önemli projeleri desteklediğini açıkladı. Hür Demokrat Parti’den Mahmut Türker Bavyera eyalet meclisi seçimlerine milletvekili adayı olarak giriyor.

FDP, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin gerekli şartları yerine getirmesi halinde vize muafiyeti getirilmesini hedefliyor. Türkiye’de vize verilmesi işlemlerini hızlandırdıklarına dikkat çeken FDP’li kaynaklar, İstanbul ve Ankara’da üçüncü kurumların vize işlemlerine yardımcı olduklarını kaydetti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği görüşmelerini ucu açık olacak şekilde desteklediklerini kaydeden FDP, Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin uzun bir geçmişi olduğuna parmak basıyor.

FDP büyük kentlerde artan kira ücretlerinin önüne geçmek için ise ev yapımlarını teşvik ettiklerini duyurdu ve sosyal evleri teşvik etmek için 2013/14 yılı bütçesinden 420 milyon Euro ayırdıklarını açıkladı.

Seçimlerden önce Türk seçmene seslenen milletvekili adayı Mahmut Türker, ”Sadece parti siyaseti yapmak için aday olmadım; hedefim yabancı kökenli bir siyasi olarak meclise girip, Türk vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne katkı sağlamak. Amacım vatandaşlarımıza hizmet etmek.” dedi. Oberbayern bölgesindeki Türk seçmenlerden tek bir adayı destekleyip onu meclise taşımalarını isteyen Türker, “Hükümeti yine CSU ile birlikte kuracağız, bu da benim seçilmem durumumda büyük bir avantaj olacak.” şeklinde konuştu.

FDP Bavyera Başbakan Adayı Martin Zeil

FDP BAŞBAKAN ADAYI MARTİN ZEİL’İN SEÇİM MESAJI

“FDP, eğitim, sosyal pazar ekonomisi ve vatandaş haklarını savunan bir partidir. Bavyera’yı beş yıldır başarılı bir şekilde yönetiyoruz: Bavyera, şu ana kadar hiç olmadığı kadar eğitime yatırım yaptı ve aynı zamanda borçlarını ödemeye başladı. Son on yılın en düşük işsizlik rakamlarını gördük. Kalifiye eleman açığını gidermek için yabancı kalifiye elemanların ülkemize gelmesi için çaba harcıyoruz ve eyaletimizde yükseköğrenim gören yabancı öğrencilerin burada kalması için cazip şartlar sunuyoruz.”