Bozdağ, "Sayın Kılıçdaroğlu rejimle, başkanlık sistemini zannedersem birbirine karıştırıyor.Başkanlık sistemine geçildiğinde sistem değişikliği yaşanmış olacaktır, rejim değişikliği yaşanmayacaktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İstanbul Müftülüğü tarafından organize edilen kutlu doğum haftası etkinliğine katılmak üzere İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bozdağ, Başkanlık sistemini eleştirerek Türkiye'de rejim değişikliği yaşanacağını savunan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da yanıt verdi

Kılıçdaroğlu'nun rejim ile başkanlık sistemini birbirine karıştırdığını söyleyen Bozdağ, "Türkiye bir Cumhuriyettir. Ama cumhuriyet bugün parlamenter sistemle yönetiliyor. Başkanlık sistemine geçildiği takdirde başkanlık sistemi ile yönetilecektir. Bu bir rejim değişikliği anlamında değildir. Cumhuriyet rejimi yine devam edecektir. Ama bugün parlamenter sistemde bu rejide yönetim yapılırken o zaman başkanlık sisteminden bir yönetim yapılacaktır. Tamamiyle dediği yanlış bir husustur. Başkanlık sistemine geçildiğinde Türkiye'de sistem değişikliği yaşanmış olacaktır, rejim değişikliği yaşanmayacaktır" diye konuştu.

Bozdağ, Almanya'da 8 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği olayla ilgili görülecek davaya Türk basın mensuplarının alınmamasını eleştirerek, "Türkler, bu davaya taraftır. 8 insanını kurban etmiş bir ülkenin basını o davayı izleme hakkına sahiptir. Ancak eyalet yüksek mahkeme başkanı maalesef orada pek çok alman basının yer verirken davanın tarafı olan mağdur olan Türkiye'nin basınına yer vermemiştir. Bu bir haksız yaklaşımdı. Biz bunun yanlılığını yüksek sesle dile getirdik. Almanya'da her gün aşırı grupların saldırısına maruz kalan sadece Türkler değil pek çok insan varken böylesine bir davanın yargılamasını yapacak mahkeme başkanını daha işin başında davanın görüleceği salona kimlerin alınacağı konusunda yanlı tutum takınması, bundan sonra alacağı kararlara gölge düşürmüştür. Mahkeme tarafsız olmalı, objektif olmalı ve yargılamayı hukukun gereklerine uygun yapmalıdır. Mahkeme başkanının bu tavrı mahkemenin tarafsızlığına ve yargılamanın objektif yapılacağı yönündeki beklentilere maalesef ters düşmüştür" şeklinde konuştu.

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi'nin eyalet mahkemesinin kararını haksız bulmasını da değerlendiren Bozdağ, şunları söyledi:

"50 tane Alman basının temsilci alınıp 1 tane Türk basınından temsilci almak ne kadar adaletsizlik ise, 'Türk basınından 3 tane alacaksınız' diye karar vermek de o kadar yanlış ve adaletsiz bir karardır. Bun rağmen yüksek mahkemenin eyalet yüksek mahkemesini haksız görmesi son derece önemlidir. Umarım mahkeme bundan sonraki kararlarında kamu vicdanını rahatsız eden bir karar vermez"

 

Kaynak: İHA