İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yurtseven, 'abur cubur' olarak nitelendirilen katkı maddeli gıdaların, çocuklarda vitamin ve mineral eksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, zeka düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabildiğini söyledi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yurtseven boyalı, besin değeri düşük, aşırı tuzlu veya aşırı şekerli gıdaların sık yenmesinin uzun vadede sebep olacağı rahatsızlıklar hakkında bilgi verdi.

Kanser alerji ve kansızlık nedeni

Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, "Katkı maddesi olan gıdaların tüketimiyle çocuklarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri beslenme bozukluğudur. Bu tip gıdalar, genellikle abur cubur diye tarif ettiğimiz boyalı, besin değeri düşük, aşırı tuzlu veya aşırı şekerli gıdalar olabilmekte ve dolayısıyla çocukların iştahını kapatabilir. Bu durumda bu tip gıdaları sık kullanan çocuklar, büyüme ve gelişmeleri için gerekli temel besin maddelerini almaz. Bu durum vitamin mineral eksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, IQ düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabilmektedir" dedi. Yurtseven ayrıca bu tür yiyeceklerin, alerjik hastalık görülme ihtimalinin ve olanların da şikâyetlerinin artmasına sebep olabildiğini söyledi. Katkı maddeleriyle kanser oluşumu arasındaki bağın da araştırıldığını vurgulayan Ali Yurtseven, "Bunlarında dışında dikkat eksikliği, hiperaktivite, zeka seviyesinde gerilik, migren atağı gibi hastalıklara da katkı maddesi içeren ürünlerin yol açtığına dair kuvvetli şüphe mevcuttur." diye konuştu.

Hangi besinlere dikkat edilmeli?

Her türlü şekerlemeler, hazır meyve suları, kola ve gazoz gibi gazlı içecekler, hazır çorba, puding, meyveli hazır yoğurtlar, salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri, cipsler, ketçap ve mayonez gibi çoğu uzun ömürlü ambalajlı ürünlerde katkı maddesi bulunmaktadır.