IRAKLI BAKANLAR TÜRKİYE’YLE YENİ BİR BAŞLANGIÇ İSTİYOR

Iraklı üst düzey ziyaretçilerin Türkiye Büyükelçisini hemen kabul etmeleri, Türkiye ve Irak arasında ekonomiden sağlığa, insan haklarından enerjiye her alanda yeni bir başlangıç yapılması gereğine işaret ediyor.

TÜRKİYE BAĞDAT BÜYÜKELÇİSİ’NE 10 GÜNDE 15 KABUL

Görüşmelerde Büyükelçi Kaymakçı, Irak’ın birliği ve bütünlüğüne atıfta bulunarak, terörle mücadelesinde Türkiye’nin Irak’ın yanında olduğunu, Türkiye ile Irak arasında her alanda işbirliği için önemli potansiyel bulunduğunu açıkladı. Irak Hükümetinin başta Savunma ve İçişleri Bakanlıkları olmak üzere boş bulunan bakanlıkların da dolmasıyla oluşacak yeni El Ebadi Hükümetiyle işbirliğine hazır olduğunu vurguladığı öğrenildi. Kaymakçı’nın, samimi geçen görüşmelerde Irak’ın başarısında federal sistemin sağlıklı işlemesi, hükümet programının uygulanması ve Iraklı tüm kesimlerin kucaklanmasının önemini de dile getirdiği bilgisi alındı.

Büyükelçi Kaymakçı’nın bugün görüştüğü Planlama Bakanı Selman Cumeyli, kalkınma konusunda Türkiye tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ve Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı’nın önümüzdeki dönemde Irak’ta aktif olarak görev yapmasını beklediklerini dile getirdi.

Sağlık Bakanı Adile Hamud’la da görüşen Türkiye Büyükelçisi, Irak’taki hastanelerin büyük bir kısmını Türk firmalarının inşa ettiğini, binlerce Iraklı’ya Türkiye’de tedavi imkanı sunulduğunu vurgulamış ve Türk firmalarının proje ve malzeme onayı, bürokratik işlemler ve vize gibi konularda sorunlarının çözülmesiyle Irak’ın kalkınmasının hızlanacağını belirtti.

Hükümette tek kadın bakan olması nedeniyle Bakan Hamud’a kadın konularında yapacağı çalışmalarda da Türkiye’nin desteğini dile getirdi. Bakan Hamud, Türkiye ile ilişkilere önem verdiğini, Türk sağlık sektörünün tecrübelerinden yararlanmak istediklerini, sağlık alanında Irak’ta yatırımları teşvik edeceklerini, iki ülke arasındaki sağlık işbirliği anlaşmalarının bir an önce yürürlüğe konması ve işletilmesi için çalışacağını ve en kısa zamanda Türkiye’yi ziyaret etmek ve sağlık sektöründe incelemelerde bulunmak istediğini kaydetti.

Önceki hafta Irak Ticaret Odaları Federasyonu (ITOF) Başkanı Cafer Hamdani’yi de ziyaret ederek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin davetini ileten Büyükelçi Faruk Kaymakçı, ITOF’un Irak’ın önemli vilayetlerinden ticaret odası başkanlarının da katılımıyla 17 kişilik bir heyetle birlikte 23-27 Eylül tarihlerinde Ankara ve İstanbul’u ziyaret edeceğini, Türkiye’de ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma, gümrük, müteahhitlik ve bankacılık alanlarında kamu kurumları ve özel sektör temsilcileriyle bir araya geleceğini ve bu ziyaretin ekonomik ve ticari ilişkiler açısından yeni bir başlangıç teşkil edebileceğini duyurdu.

Kaynak: DHA