Cihanbeyli’de SP’nin gösterdiği güçlü adayla AKP’nin oylarını bölmesi ve CHP tabanından oy kayacak olması HDP’yi öne çıkartırken, Kulu’da ise demokrasi güçlerinin işaret ettiği ve CHP’den aday olan Galip Kolcu’nun kazanma şansı yüksek. 

Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde bu seçimlerde sürpriz yaşanabilir. 2014 yılı yerel seçimlerinde AKP’nin 14 bin oy aldığı ilçede Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 11 bin oy ile ilçede ikinci parti olmuştu. Bu seçimler ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Saadet Partisi’nin (SP) yarışına sahne olacak.

CİHANBEYLİ’DE DENGELER DEĞİŞTİ

MA’dan Diren Yurtsever’in haberine göre Cihanbeyli, Kürtlerin yoğunlukta olduğu bir ilçe. İlçede bu seçimlerde 37 bin kişi oy kullanacak. AKP mevcut belediye başkanı Mehmet Kale’yi yeniden aday gösterdi. Duruma tepki gösteren AKP Cihanbeyli yöneticileri, bunun üzerine istifalarını sunmuştu. Saadet Partisi (SP) de AKP’li Mehmet Kale’nin yardımcılığını yapan Mehmet Satılmış’ı aday gösterdi. SP’nin hamlesinin Cihanbeyli’de AKP’nin oylarını bölmesi bekleniyor.

HDP AVANTAJLI

AKP’nin oy kaybedecek olması ilçede HDP’nin eşbaşkan adayları Mehmet Yalçın ve Serap Kaya’yı öne çıkartıyor. Ayrıca CHP’nin Cihanbeyli’den aday göstermemesi de yine HDP’nin kazanma şansını artırıyor. CHP, 2014 seçimlerinde Cihanbeyli’de 3 bin oy almıştı. CHP’nin oylarının bir bölümünün SP’ye bir bölümünün de HDP’ye kayacağı belirtiliyor.

‘LEYLA YAŞASIN’ DİYEREK SANDIĞA GİDECEK

Cihanbeyli aynı zamanda 130 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in de memleketi. Güven’in doğduğu yer olan Cihanbeyli’nin Yapalı köyünde yurttaşlar “Leyla yaşasın diye HDP’ye oy vereceğiz” diyor.

KULU: HDP ADAY ÇIKARMADI, AKP VE CHP YARIŞIYOR

Türk, Kürt ve Tatarların birlikte yaşadığı Konya’nın Kulu ilçesini de AKP kaybedebilir. Son 3 dönemdir AKP’li belediye başkanları tarafından yönetilen ilçede, demokrasi güçlerinin de işaret ettiği CHP’den aday olan Galip Polat’ın kazanma şansı yüksek.

 HDP’nin aday çıkarmadığı Kulu’da seçimler CHP ve AKP arasında geçecek. 2014 seçimlerde AKP ilçede 11 bin 985 oy almış, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ise 6 bin 748 oy alarak ikinci parti olurken, CHP ise kayda değer bir oy oranına erişmemişti. 24 Haziran seçimlerinde de yine AKP birinci HDP ise ikinci parti olmuştu.

KULU DEĞİŞİMDEN YANA

Ancak kentin demokrasi güçlerinin Galip Polat’ı desteklemesi CHP’yi denklemin içine sokuyor.  Kulu’nun esnaflarından esnaf Vahdettin Yücel, mevcut belediye yönetiminden AKP’nin kendi teşkilatının rahatsız olduğunu söyledi. Bu seçimde CHP’yi destekleyeceğini söyleyen Yücel, “Bu 16 yılda mevcut iktidardan hiçbir hizmet alamadı Kulu. Mahallelerimizin yolları çok kötü. Kulu değişimden yana. Kulu’da bu değişimin sağlandıktan sonra daha güzel hizmetlerin olabileceğine inandığım için oy vereceğim. Seçimi kaybettiklerini yavaş yavaş ima etmeye başladılar” dedi.

‘KATILIMCI VE ŞEFFAF DEĞİL’

Kulu ekonomisi sulu tarıma ve hayvancılığa dayanıyor ve yurt dışına göç veren bir ilçe. Özellikle İsveç’e yoğun göç vermesi ilçeyi özgün kılıyor.

İlçenin en büyük parkı, 1986 yılında görevi başındayken bir suikast sonucu hayatını kaybeden İsveç'in eski başbakanı Olof Palme’nin adını taşıyor. İlçenin ekonomisinin bir kaynağı da yurt dışı desteği. 45 yıl önce ekonomik sebeplerden dolayı İsveç’e göç etmiş ve son 5 yıldır da Kulu’ya geri dönen Osman Özkanat da CHP’yi destekleyeceğini belirterek, “AKP’den memnun değilim. Çünkü bir karar alırken halka danışılmıyor. Katılımı sağlamıyor, şeffaf değil ve hesap vermiyorlar. 3-5 taş döşemeyle belediyecilik yapılmaz. Parklar var ama içi boş. Sevgisiz parklar var. Tarım arazilerini yapılaşmaya açmışlar. Son derece vahim bir olay. Ranta dayalı bir belediyecilik anlayışı var” diye konuştu.

‘KULU ARTIK EL DEĞİŞTİRSİN’

İYİ Partili olduğunu ancak bu seçimlerde CHP’yi destekleyeceğini belirten Osman Dinçer ise, “Mevcut belediyenin arkasında hükümet olmasına rağmen Kulu’ya hizmet verilmedi” diyerek tercih sebebini belirtiyor.  HDP’li olduğunu ancak bu seçimlerde CHP’yi destekleyeceğini belirten Hikmet Yıldız ise, “Artık Kulu el değiştirsin” diyor.

‘RÜZGAR DEĞİŞTİ, AKP KULU’DA KAYBETTİ’

Özel bir fabrikada işçi olarak çalışan Ertan Kurt, mevcut iktidarın toplumu kutuplaştırdığını söyleyerek, “Ey insanlar diye başlayan bir Kuran kitabımız var. Ey Kürt, Türk diye başlamıyor. Halkı kucaklamayan bir AKP yönetimi var. Kendi etrafındaki insanları kayırdı hep. AKP insanları ‘bize oy verenler bizdendir, vermeyenler bizden değildir’ dediği için Kulu’da kaybetti. Rüzgar değişti artık” ifadelerini kullandı.

Kulu’da semt pazarında ise yurttaşlar pahalılıktan, Pazar esnafı ise müşterinin alım gücünün azalmasından şikayetçi.  Pazar esnafı olan Keziban Güngör de şunu söyledi: “İnsanlar artık eskisi gibi almıyor. Poşetle, torba ile geliyorlar ama boş gidiyorlar. Patlıcanın kilosu 20 lira kim alacak. Şuan ki mevcut iktidardan memnun değiliz. Bu seçimlerde CHP’yi destekleyeceğim.”  

Kaynak : demokrathaber.org