ATİNA - ANF

Seçim öncesinde olduğu gibi Bağımsızlar Yunanlılar Partisi (Anel) ile koalisyon kuran Çipras, yeni kabinede de eski bakanların çoğuna yer verdi.

Anel lideri Panos Kammenos’un tekrar Savunma Bakanlığı’na getirildiği kabinede Maliye Bakanı olarak yine Eukleide Tsakalotos atandı. Tsakalotos’un yardımcılığına ise AB ve diğer kredi kuruluşlarıyla müzakereleri yöneten isim olan Yorgos Huliarakis getirildi.

Eski Sağlık Bakanı Panayotis Kurublis İçişleri Bakanı olurken, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı olarak  Yorgos Stathakis kabinedeki yerini korudu. Dışişleri Bakanlığı’na da tekrar Nikos Kotzias getirildi.

Yeni kabinede toplam 16 bakanın yanı sıra 30 kadar bakan yardımcısı ve devlet sekreteri (müsteşar) görev alıyor.

Euro Bölgesi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile müzakereler yürüten Syriza hükümeti, 3’üncü kurtarma planını kabul etmek zorunda kalmıştı. Planın kabulü sonrasında parti içerisindeki sol grup ile kamuoyundaki tartışmalar nedeniyle Başbakan Aleksis Çipras istifa ederek seçim kararı almıştı. Pazar günü yapılan seçimlerde Syriza yüzde 35,5 oy oranıyla 300 sandalyeden 145’ini kazanmıştı.