Danimarka son yılların en sert kışına hazırlanıyor. Meteoroloji Enstitüsü (DMI) uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda önümüzdeki haftadan itibaren Danimarka’da kar kalınlığının 1 metreye kadar çıkabileceği ifade edildi.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin çok üzünden olan ve halihazırda ciddi bir kar yağışının yaşanmadığı Danimarka’da bu durum önümüzdeki haftadan itibaren tersine dönebillir. Danimarka Meteoroloji Enstitüsü uzmanlarından Mogens Rönnebek önümüzdeki hafta Salı gününden itibaren Danimarka’da çok ciddi kar yağışlarının beklenildiğini ifade etti. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımlayan Rönnebek, “Danimarka’da 1 metre boyunda kar çok az görülür. Ancak bu hiç olmadığı anlamına gelmiyor, geçmişte yaşandı.” dedi. 1978 ile 1979 yıllarını örnek gösteren Rönnebek, “Önümüzdeki günlerde Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nün tahminlerini izlemek kışı ve karı sevenler için çok eğlenceli olabilir” dedi.

Rönnebek söz konusu kar yağışının sebebinin ise Sibirya soğuklarının Baltık Denizi’nin sıcaklık oranını çok büyük bir hızla düşürmesi sonrasında oluşacak soğuk hava akımı olduğunu söyledi. Meteoroloji dilinde buna “göl etkisi” deniliyor ve etkili olduğu çevrede çok ciddi miktarda kar yağışına neden olduğu biliniyor.  1978 ve 1979 yıllarında Danimarka’da kış o kadar sert geçmişti ki; bütün trenler iptal edilmiş ve havaalanları da kapatılmıştı. Danimarka ordusu mahsur kalan aileleri kurtarmak için seferber olmak zorunda kalmıştı.

danimarkahaber.dk