Danimarka ve İsveç hükümetleri sığınmacılara yönelik sınır kontrollerini 3 ay süreyle uzatma kararı aldıklarını açıkladı. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Schengen ülkelerinden Danimarka, İsveç, Norveç, Almanya ve Avusturya’nın yasadışı göç nedeniyle sınır kontrollerini uzatma isteğine yeşil ışık yakması üzerine, Danimarka ve İsveç hükümetleri de sınır kontrollerini uzatacağını duyurdu. 

Danimarka hükümetinden yapılan açıklamada, 4 Ocak 2017’de sona erecek sınır kontrollerinin 3 ay daha uzatılacağı belirtildi.

Akşam saatlerinde İsveç hükümetinden yapılan benzer bir açıklamada ise ülkenin Danimarka sınırında 4 Kasım'da son bulması planlanan sınır kontrollerini 3 ay daha uzatma kararı aldığı belirtildi. 

Nordik Konseyi’nin 68’inci oturumu için Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan İsveç Başbakanı Stefan Löfven konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsveç’in geçen yıl 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez sığınmacılar konusunda olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldığını söyledi. 

İsveç Başbakanı Löfven, ”İsveç'e 163 bin kişi iltica başvursunda bulundu. Bu sığınmacıların yüzde 70’i eylül ve aralık ayları arasında geldi. Herkes durumun olağanüstü olduğunu gördü." şeklinde konuştu. 

İsveç hükümetinin kararını değerlendiren Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen ise ”İsveç’in kararını anlayışla karşılıyorum.” dedi. 

İki ülke arasında geçen yıl başlayan sınır kontrolleri, Danimarka’da çalışan İsveçliler ve İsveç’te çalışan Danimarkalılar için, iş ve ev arasında geçen ulaşım süresinin artması anlamına geliyor. 

Sınırda yapılan kimlik kontrollerinin iki ülke arasındaki ulaşımı zorlaştırırken, İsveç ve Danimarka basınında kontrollerin her iki ülkede karşılıklı olarak çalışanlarını işlerinden ayrılmasına yol açtığı ifade ediliyor. NTV