Danimarka’da 2017 yılının bütçe görüşmeleri hükümetteki Liberal Parti (V) ile hükümeti dışardan destekleyen partiler arasında sert pazarlıklara sebep oluyor. Bilhassa vergi konusu partiler arasında tartışmalara neden oluyor. Öyle ki bu tartışmalar hükümetin yıkılmasına bile neden olabilir. Ancak bütün partilerin üzerinde mutabık kaldığı bir konu var. O da; yabancılar yasasının daha da sertleştirilmesi. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da bütçe görüşmeleri yabancılar yasasının daha da sertleştirilmesine neden oluyor.

SÜRESİZ OTURUM ŞARTLARI DEĞİŞTİRİLDİ

Halihazırda Avrupa’nın en sert yabancılar yasasından birine sahip olan ve bu yüzden birçok uluslararası kuruluş tarafından eleştirilen Danimarka’da hükümet yabancılar yasasını biraz daha sertleştirmeye hazırlanıyor. En son birkaç ay önce benzer bir değişiklik yapan hükümet şimdi de süresiz oturum alma şartlarını değiştirdi. Daha önce Danimarka’da süresiz oturum almak için en az 6 yıl boyunca ülkede kalmak gerekiyordu. Yeni yapılacak olan değişiklik ile bu 8 yıla çıkarıldı.  Öte yandan daha önce 1 yıl hapis cezası alan kişilerin oturma ve çalışma izinleri iptal edilirken şimdi bu 6 aya indirildi. Hükümet tarafından yapılan bir değişiklik de sosyal yardımlarla ilgili. Halihazırda süresiz oturum alabilmek için son 3 yıl içerisinde sosyal yardım almamış olmak gerekiyordu. Bu şart yeni yapılan düzenleme ile 4 yıla çıkarıldı.

KESİN DÖNÜŞ YASASINDA DEĞİŞİKLİKLER

Danimarka Halk Partisi’nin (DF) istekleri doğrultusunda yapılan değişikliklerden bir diğeri de kesin dönüş yapmak isteyenlere verilecek desteğin arttırılması.  Kesin dönüş yapmak isteyen kişilerin yaşadıkları belediyeye ilave destekler verilecek. Belediyelerin bu destekler kapsamında yeni düzenlemeleri yapması bekleniyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli değişikliklerden biri de kesin dönüş yapan kişilerin tekrar Danimarka’ya dönmesi durumunda aldıkları bütün yardımı iade etmek zorunda kalacak.

bahar.dk