Seçimle göreve gelen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle görevden alınmasından sonra Mısır en kanlı sabaha uyandı. 27 Temmuz’da ordunun 120 kişiyi öldürmesinden beri güvenlik güçleri en sert müdahaleyi gerçekleştirdi. Darbe sonrasında başkent Kahire’deki Adeviyye ve Nahda Meydanları’nda oturma eylemi yapan göstericilere dün 06.00 sıralarında polis müdahale etti. Hafta sonu İçişleri Bakanlığı’nın “Göstericileri dağıtacağız” açıklamasının ardından yapılan baskında polisler zırhlı araç ve vinçlerle gösteri alanına girdi. Çadırları dağıtan polis biber gazının yanı sıra pompalı tüfek kullandı. Alanın yakınındaki binaların çatısında keskin nişancılarsa kurşun yağdırdı. Kamp alanındaki göstericiler de molotof kokteyli ve taşla karşılık verdi. Ölü sayısı Müslüman Kardeşler’e göre 2000'den fazla. Kamp alanındaki Sahra Hastanesi yetkilileri yaralı sayısının da 9 bini aştığını belirtti. Mısır Sağlık Bakanlığı'nın devlet televizyonundan duyurulan açıklamasında olaylar sırasında 235'i sivil, 43'ü polis toplam 278 kişinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının 2 binin üzerinde olduğu bildirildi. 
 
CUNTADA ÇATLAK: BARADEY İSTİFA ETTİ
 
Helikopterden ateş eden güvenlik güçleri, jammer kullanarak hem göstericilerin hem de uluslararası basın mensuplarının yayınlarını engellemeye çalıştı. Mısır resmi televizyonu Nil TV, saldırıyı canlı yayınladı. Nahda’da çıkan yangında bazı göstericiler yanarak can verdi. Müdahalenin ardından İhvan’ın üst düzey yetkilisi Muhammed Baltacı, Mısırlıların şiddete karşı sokaklara dökülmesini istedi. Çağrı başta İskenderiye, Süveyş ve Asvan olmak üzere birçok kentte yanıt buldu. Binlerce darbe karşıtı kamu binaları etrafında gösteri yaptı. Geçici hükümet 1 ay boyunca devam edecek olağanüstü hal ilan etti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el Baradey istifa etti. Baradey istifa dilekçesine, ‘Yaşananlar teröristlerin işine geldi’ dedi. 543 Mursi destekçisinin gözaltına alındı.
 
MEYDAN BOŞALINCA KÖPRÜ KARIŞTI
 
Mısır’ın genelinde yaşanan olayların ardından Mısır geçici yönetimi 1 aylık olağanüstü hal kararının ardından Kahire, İskenderiye ve Süveyş başta olmak üzere 11 kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın 05.00-18.00 saatleri arasında devam edeceği belirtildi. Güvenlik güçleri Adeviyye Meydanı’ndaki sahra hastanesine saldırdıktan sonra çatışmalar 6 Ekim Köprüsü’nde kızıştı. Polisin kontrolündeki köprüde güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli su kullandı. Akşam saatlerinde, Mısır devlet televizyonu Kahire’deki ikinci kamp alanının kontrolünün de askerlerin kontrolüne geçtiğini açıkladı.
 
ABD KINADI
 
27 Temmuz’da 120 kişinin öldürüldüğü olayları kınayan uluslararası aktörler, dünkü kanlı baskını da kınadı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaşananları şiddetle kınayıp, şiddetin çözüm olmadığını söyledi. Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de bir telefon görüşmesi yaptı. 
- Katar: Halka sert müdahaleyi kınıyoruz. 
- Fransa: Orantısız güç kullanılmamalı. Ülkedeki  krizden çıkış, diyalog ve uzlaşma sonucu oluşacak. 
- Almanya: Geçici hükümetten halkın barışçıl protestolarına izin vermesini bekliyoruz. 
- AB: Müdahale büyük endişe kaynağı. Olağanüstü hal en kısa sürede kaldırılmalı
- İRAN: Halkın üzerine ateş  açılmasını şiddetle kınıyoruz.
- RUSYA: Mısır da aynı Irak gibi ‘bombalı demokrasi’ olma yolunda hızla ilerliyor. Ülkede iç savaş riski çok büyük.
 
SİSİ'CİLER HALKI KIŞKIRTIYOR
 
Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi önderliğindeki darbe sürecinin fitilini ateşleyen “30 Haziran gösterilerini” başlatan Temerrüt (İsyan) Hareketi, darbe karşıtlarının düzenleyeceği yeni gösterilere engel olunması çağrıda bulundu. Temerrüt Hareketi, yeni gösterilere engel olunması için farklı kentlerde halk komiteleri oluşturulmasını istedi.  
Öte yandan kanlı baskında Mavi Marmara filosuna da katılan Muhammed Baltacı’nın kızı Esma (17)hayatını kaybetti. 
 
ŞATIR İDDİALARI YALANLADI
 
Müslüman Kardeşler’in üst düzey isimlerinden Hayrat el Şatır’ın kızı ve damadının da öldüğü öne sürüldü. İddiaları Şatır’ın diğer kızı Sara yalanladı. Anadolu Ajansı’nın Adeviyye’deki fotomuhabiri Muhammed Hossam’la kameraman Ahmed Said gözaltına alındı. İki gazeteci daha sonra serbest bırakıldı. Hayatını kaybedenler arasında İngiliz Sky News televizyonunun kameramanı Mick Deane’nin de olduğu belirtildi. İngiltere Başbakanı David Cameron, Deane’nin yakınlarına başsağlığı diledi.