Türkiye yeni yıla zamlarla girdi. Bir yanda asgari ücrete 300 liralık artış yapılırken, bir yanda da elektrikten pasaporta, vergiden köprü ve otoyola birçok alanda zam yapıldı. Necati Kökat, "Devlet 300 lira verdi, 500 lira aldı" dedi

Yeni yılın ilk zammı elektriğe yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Ocak 2016′den geçerli olmak üzere sanayi elektriğine yüzde 6,68, konut elektriğine ise yüzde 3,8 oranında zam yaptı. EPDK zammı, petrol ve doğalgaz fiyatlarının rekor düzeyde düştüğü bir dönemde yaptı. Yeni yılla birlikte motorlu taşıtlar vergisi, çevre temizlik vergisi, pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet, noter kağıtları, özel işlem vergileri, damga vergileri yüzde 5,58 oranında zamlandı.

Alkollü içeceklerin özel tüketim vergisi yüzde 15, sigara ve tütün ürünlerinin özel tüketim vergisi de yüzde 25 arttırıldı. En ucuz sigara 7 TL, en pahalı sigara da 11 TL oldu. Cep telefonlarının ilk satışından alınan vergi ise yüzde 33 artarak 120 liradan 160 liraya yükseldi. Trafik poliçelerine ise yüzde 100 ile yüzde 500 arasında zam yapıldı. Köprü ve otoyol geçişlerine yüzde 16 zam yapıldı. Üstüne yüzde 20’lik OGS/HGS indiriminin kaldırılması eklenince toplam zam oranı yüzde 39’u buldu. Bütün bu zamların yanında asgari ücrete de zam yapıldı. Bin lira olan asgari ücret, bin 300 liraya yükseldi. Emekli maaşlarına da 100 lira zam yapıldı. Vatandaş zamlar nedeniyle asgari ücrete yapılan 300, emekli maaşlarına ise yapılan 100 liralık artışa bile sevinemedi.

İŞÇİNİN CEBİNE GİRMEDEN ERİDİ

Artan vergiler ve zamlar nedeniyle asgari ücret işçinin cebine girmeden eridi. Zamlar vatandaş tarafından, "Devlet kaşıkla verdi, kepçeyle aldı" şeklinde yorumlanıyor. Türk-İş İl Temsilcisi Necati Kökat, zamlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının önemli olduğunu, bu artışın milyonlarca çalışanı sevindirdiğini belirten Kökat, "Ancak diğer taraftan yapılan zamlar işçinin sevincini kursağında bıraktı. Devlet işçiye fazladan 300 lira verdi, 500 lira da aldı. Daha işçiler zamlı ilk maaşını almadan, zamlarla karşılaştı" diye konuştu.  Kökat, şunları söyledi: "Asgari ücretteki artış iyi bir gelişme. Bize göre asgari ücret bin 485 lira olmalıydı. Bin 300 lira oldu. Yeterli değil ama iyi oldu. Devlet çalışana 300 liralık bir zam verdi. 500 lira da onlardan aldı. Zamlar olmasaydı iyiydi" açıklamasında bulundu. Zamlar hakkında konuşan bir asgari ücretli çalışan ise, "Ücretteki artışa sevinemedik. Elektrik faturamız bu ay kabarık gelecek. Vergiler artırıldı. Her yılbaşında zam yapılıyor. Hükümet bu yılbaşını da boş geçmedi. Seçimden önce asgari ücret artacak biraz rahat edeceğiz diye düşündük. Ancak olmadı. Asgarideki artışla birlikte birçok alanda zam yapıldı" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI - merhabahaber.com