Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) desteğinden yararlanan ve toplam yatırım tutarı 6 milyon 268 bin 416 lirayı bulan 22 projenin hayata geçmesiyle yıllık 11 bin 672 ton eşdeğer petrol tasarruf sağlandı. Tasarrufun ekonomik büyüklüğü yıllık 9 milyon 564 bin 289 liraya karşılık geldi.

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi, Arçelik, Petkim, Vestel, Kardemir, Tofaş, Şişe Cam ve Tat Konserve de geçen yıl sundukları projelerle destekten yararlandı.

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca, endüstriyel işletmelerin mevcut sistemlerinde enerji verimliliğini artırmaya yönelik projelerden, proje bedeli 1 milyon lirayı aşmayanlar, bedellerinin en az yüzde 30’u oranında destekleniyor. Yapılan yönetmelik değişikliğiyle öngörülen proje bedeli 500 bin liradan 1 milyon liraya, ödenecek destek miktarı ise en fazla 100 bin liradan 300 bin liraya çıkartıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2013’te 70 proje başvurusu alınırken, bunların 56’sıyla uygulama sözleşmeleri imzalandı.

Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu kararı ile 2009’dan itibaren desteklenmesine kararı verilen ve projesine uygun olarak tamamlanan 22 VAP için 1 milyon 205 bin 257 lira destek ödemesi yapıldı. Projelerin toplam yatırım tutarı 6 milyon 268 bin 416 lirayı buldu.

Projelerin uygulanmasıyla yıllık 11 bin 672 ton eşdeğer petrol tasarrufu sağlandı. Tasarrufun ekonomik büyüklüğü yıllık 9 milyon 564 bin 289 liraya karşılık geldi.

Geçen yıl VAP desteğinden yararlanmak için ekonominin önde gelen kuruluşları da başvuruda bulundu. Aralarında Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi, Arçelik, Petkim, Vestel, Kardemir, Tofaş, Şişe Cam ve Tat Konserve’nin bulunduğu firmalar sundukları projelerle destekten yararlandı.

VAP desteğiyle endüstriyel işletmelerde, enerji etüt çalışmasıyla belirlenen önlemlerin uygulanması ve enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılmasına yönelik projelerin teşvik edilmesini amaçlanıyor. Sunulan projelerin, endüstriyel işletmelerde enerji atıklarının, kayıpların ve verimsizliklerin giderilmesi için gerekli önlemleri içermesi gerekiyor.

Elektrik üretim faaliyeti gösteren lisans sahibi tüzel kişiler dışındaki yıllık toplam enerji tüketimleri 1000 ton eşdeğer petrol ve üzeri olan, ticaret ve sanayi odası, ticaret odası veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren, her türlü mal üretimi yapan işletmeler söz konusu destekten yararlanabiliyor.

Kaynak: AA