HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Almanya’nın Hamburg kentinde halkla buluştu. Yaklaşık sekiz bin kişinin katıldığı gecede üç bin kişi salonda yer bulurken, dışarıda bulunan binlerce kişi de etkinliği dev ekranlardan izledi. Demokratik Toplum Merkezi adına Sevahir Bayındır, DİDF adına Kalender Mike ve NAVDEM Eşbaşkanı Yüksel Koç’tan sonra konuşan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “550 yerli ve milli vekil” sözlerine yanıt verdi. Demirtaş konuşmasında, “Kendisine tam olarak biat edecek ve tümüyle saraya bağlı, bağımlı, sarayın dediğinin dışına çıkmayacak, tornadan çıkmış 550 milletvekili istiyor. Yerli ve milli derken ben böyle anlıyorum bunu. Yoksa yerli ve milli olmayı, o topraklardaki bütün halkların, kimliklerin birbirine bağlılığı sevgisi, saygısı, dayanışması olarak ele alırsanız, partimiz Türkiye’nin bu açıdan en yerli grubunu oluşturmuş durumda. Çünkü bizim vatanımızda tek bir etnik kimlik yaşamıyor. Evet hepimiz büyük bir topluluk olarak, Türkiyeliler olarak, Türk’ü, Kürt’ü, Arap, Çerkes, Ermeni, Sünni, Alevi, Êzidî, Süryani birçok inanç ve kimlik olarak yerliyiz. O toprakların asli unsurlarıyız” dedi.

Seferberlik ruhu

Halka seslenen Demirtaş, “Bu duruşunuz ülkeye, Orta Doğu’ya özgürlük ve barış getirecek” diyerek, 7 Haziran seçimlerinde oy kullanan, sandık görevlisi olarak çalışma yürüten herkese teşekkür etti. “Saray ve etrafındaki emanetleri HDP ismini duydukları anda malesef büyük bir korkuya, telaşa, paniğe kapılıyorlar. Bu da HDP’nin ne kadar doğru bir yolda olduğunu gösteriyor” diyen Demirtaş, 1 Kasım’da Saray’ın saltanatının mezara gömüleceğini, herkesin büyük bir seferberlik ruhuyla HDP’nin başarısı için çalışması gerektiğini söyledi.

CHP adım atmalıdır

Bu arada gazetecileri yanıtlayan Demirtaş, “CHP, HDP ve parlamento dışındaki barış, özgürlük ve demokrasiden yana güç ve çevreler natif bir demokratik iktidar sunabilmeliler Türkiye toplumuna. AKP iktidarda olmazsa, Türkiye’de bir daha asla barış olmaz gibi düşünmemek lazım. Tam tersine şu an da barışın önündeki en büyük engel AKP’dir” dedi.

Diplomatik görüşmeler

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa’nın önemli kurum ve kişileriyle diplomatik görüşmelerini sürdürüyor. Demirtaş başkanlığındaki HDP heyeti, Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjrn Jagland ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Demirtaş, kalıcı bir barış ve çatışmaların sona ermesi için çift taraflı ateşkesin acilen sağlanması gerektiğini belirtirken, AK’tan üzerine düşeni yapmasını istedi. Özgür-Gündem - Hamburg