UEFA Avrupa Ligi’nde, 2-0’ın rövanşında İtalyan Lazio’yu 1-1’le eleyen Fenerbahçe, hedef büyüttü. Son 4 takım arasına kalarak tarihî bir başarıya imza atan Kanarya’nın yeni rakibi Portekiz’den Benfica oldu. Gözler, 15 Mayıs’ta Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da oynanacak finale çevrildi. Sarı-Lacivertlilerde yönetimden teknik heyete, futbolcudan malzemeciye kadar herkes kupa yolunda iddialı. Roma’da, 2-0’ın rövanşında Lazio’yla 1-1 berabere kalan Fenerbahçe, tarihinin en büyük başarısını elde ederek Avrupa Ligi’nde en büyük 4 ekip arasına girdi. İstanbul’da coşkuyla karşılanan Sarı-Lacivertliler, yeni rakibini uçakta öğrendi. Portekiz’in Benfica takımıyla eşleşen Kanarya’nın  hedefi, 15 Mayıs’ta Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da oynanacak finalde boy göstermek. 

Bu sezon Süper Lig’de şampiyonluk mücadelesi veren, Türkiye Kupası’nda yarı finale adını yazdıran temsilcimiz, önceki akşam Roma Olimpiyat Stadı’nda muhteşem bir zafere imza attı. Son 8’de, İtalyan devi Lazio’yu saf dışı bırakan Teknik Direktör Aykut Kocaman ve talebeleri, taraftarlarını sevince boğdu. Bitiş düdüğünün ardından ellerinde bayraklarla sokaklara dökülen Fenerbahçeliler, caddelerde konvoy düzenledi. Tezahürat ve marşlarla eğlenen Sarı-Lacivertlilerin destekçileri, renkli görüntüler oluşturdu. Geceyi Roma’da geçiren Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler ve futbolcular ise dün yurda döndü. Sabiha Gökçen’e inen Sarı-Lacivertli kafileyi görenler meşaleler yakıp sloganlar attı. Buradan direkt Can Bartu Tesisleri’ne yönelen takım, ara vermeden pazar günkü Eskişehirspor maçının hazırlıklarına başladı. 

Aynı saatlerde İsviçre’nin Nyon kentindeki UEFA genel merkezinde dev heyecan hakimdi. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin Genel Sekreteri Gianni Infantino ve UEFA Turnuvalar Direktörü Giorgio Marchetti’nin ev sahipliğindeki törende, kurayı Hollandalı efsane Ruud Van Nistelrooy çekti. Fenerbahçe CEO’su Hakkı Hasan Yılmaz’ın da hazır bulunduğu toplantıda yarı finaldeki rakip Portekiz’den Benfica oldu. Diğer eşleşme, Basel (İsviçre)-Chelsea (İngiltere) arasında gerçekleşti. İlk karşılaşmanın 25 Nisan’da Şükrü Saracoğlu’nda, ikincisinin 2 Mayıs’ta Lizbon’da yapılacağı açıklanırken gözler 15 Mayıs’a çevrildi. Camiadaki herkes, Amsterdam Arena’daki finalden emin. 

Fazla sevinmeyen; ancak iddialı demeçlerden kaçınmayan Aykut Kocaman ve öğrencileri gibi yönetimde de yüzler gülüyor. Benfica engelini aşacaklarını vurgulayan Genel Sekreter Talat Yılmaz, “İyi bir kura. Kenetlendikçe, bu sınavlardan alnımızın akıyla ayrılacağız.” ifadesini kullandı. İdarecilerden Hakkı Hasan Yılmaz, “Eşit şanslardayız.” dedi. Kaptan Emre Belözoğlu ise şunları kaydetti: “Kolay bir kura değil. Fakat biz iyi takımları geride bıraktık. Final yolumuz açık.” Topları seçen Hollandalı Nistelrooy’dan da Fenerbahçe’ye övgü geldi. Şampiyonlar Ligi’nde 3 kez gol kralı olan unutulmaz isim, Gianni Infantino’nun, “Forma giyerken hangi takıma karşı zorlandın?” sorusuna, “Fenerbahçe” cevabını verdi. 

INFANTINO’DAN TEPKİ ÇEKEN SORU 

Fenerbahçe’nin Avrupa Ligi kura çekiminde Benfica’yla eşleşmesinin hemen ardından, UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, Sarı-Lacivertli kulübün CEO’su Hasan Yılmaz’ı, Benfica Futbol Direktörü Rui Costa’yla birlikte sahneye aldı. Burada Infantino, Yılmaz’a yeri olmayan anlamsız cümleler kurdu. “Benfica’yla daha önce, 1975-76 sezonunda oynamıştınız ve iki maçın toplamı 7-1 bitmişti, hatırlıyor musunuz?” sorusuna Yılmaz’ın cevabı şöyle oldu: “Ben o zaman küçük bir çocuktum, 70’li yılları hatırlamıyorum.” 

Yarı final, Fener’in kasasını doldurdu 

UEFA Avrupa Ligi’nde İtalyan devi Lazio’yu eleyerek yarı finale çıkan Fenerbahçe, aynı zamanda kasasını da dolduruyor. Sarı-Lacivertliler, turnuvada gruplara katılan tek Türk takımı olduğu için sadece yayın geliri olarak 6,75 milyon Euro’ya ulaştı. Bu aşamada 4 galibiyet ve bir beraberlik alan Kanarya, 1,1 milyon Euro performans primi, 13 puanla lider turladığından dolayı 500 bin Euro kazandı. Son 32’de Belarus’tan BATE Borisov’u, son 16’da Çek Cumhuriyeti’nden Viktoria Plzen’i deviren temsilcimiz, cebine toplamda 750 bin Euro daha koydu. Lazio’yu da saf dışı bırakınca ekstra 1 milyon Euro geldi. Ayrıca bu üç randevuya dair televizyon girdileri de eklenecek. Fenerbahçe şu ana kadar net 27,6 milyon lira elde etti. Rakamlara, Portekiz ekibi Benfica’nın aşılıp finalin oynanması halinde 2,5 milyon Euro, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da şampiyonluk kupasının kaldırılması durumunda 2,5 milyon Euro daha eklenecek. SPOR SERVİSİ 

RIDVAN DİLMEN - Kanarya, Avrupa standartlarında 

Bu seviyede şanslar eşit gibi. Şampiyonlar Lig ve UEFA Avrupa Ligi’nin çeyrek final eşleşmelerinde ilk maçı kazanan takımlar turu geçti. İlk karşılaşmanın orada olmasını isterdim; ancak ritmini bulmuş ve her gün daha iyiye giden bir Fenerbahçe var. İnşallah yolun sonuna kadar giderler. Avrupa standartlarında çok iyi oynuyorlar. Benfica da hücumcu; ama oyun içerisinde kırılmaları oluyor. Newcastle 1-0 öndeyken bir topu direkten döndü, net fırsatları kaçırdı. Pozisyon veren, çok ofansif bir rakiple mücadele edeceğiz. 

ELVİR BOLİÇ - F.Bahçe, çok kişinin çenesini kapattı 

Aykut Kocaman, Fenerbahçe’ye ilk geldiğimde takım arkadaşımdı. Daha sonra İstanbulspor’da oynarken de teknik direktörlüğümü yaptı. Fenerbahçe’nin Avrupa’da yakaladığı başarıyı ve son maçlarda sergilediği oyunu göz önünde bulunduracak olursak, UEFA Avrupa Ligi’nde finale kalacaklarını ve ligde de şampiyon olacaklarını söyleyebilirim. Aykut Kocaman ve ekibinin iyi işlere imza atmış olması beni çok mutlu ediyor. Fenerbahçe’nin yarı finale kalmasının, çok kişinin çenesini kapattığını umuyorum. 

RUI COSTA (Benfica Futbol direktörü) - Mutluyuz; ancak kupayı istiyoruz 

Son üç yılda iki kez yarı final oynamamıza rağmen henüz tatmin olmadık. Benfica, büyüyen ve sürekli ileriye giden bir takım. Burada olmaktan dolayı mutluyuz; ama şampiyonluğu tercih ediyoruz ve istiyoruz. Fenerbahçe karşısında işimiz kolay değil; ancak iyimseriz. Türk taraftarların statlarındaki şöleni herkes tarafından biliniyor; ama bizim stadımız da kendi oyuncularımızı çok iyi motive ediyor. Herhangi bir takımın atmosferinden etkilenmemeli ve önümüze çıkabilecek her türlü zorluğu kabul etmeliyiz. 

CARLOS CARVALHAL - Türkler, en zor kurayı çekti 

Fenerbahçe’nin 3 muhtemel rakibi arasında en zor olanı Benfica’ydı. Çünkü Chelsea ve Basel’den çok daha iyiler. Mükemmel bir saha içi organizasyonuna sahipler. Belki bireysel futbolcu kalitesi olarak değil; ama takım oyunu açısından ilerideler. Seyircileri muhteşem. Kontratak yapabiliyorlar. Bence Fenerbahçe için kötü bir kura. Ama şanslar yine de yüzde 50-50. Genellikle ligde ve Avrupa’da kadroları değiştiriyorlar; ancak omurga aynı. Gaitan çok yetenekli, forvetleri Lima da öyle. Savunmada Garay ve Luisao var. 

ZAMAN