Fransa’da Müslümanlar, IŞİD’le bağlantılı Halife’nin Askerleri tarafından Cezayir’de kaçırılıp öldürülen Fransız turist Herve Gourdel için sokağa indi. Paris Büyük Camii önünde Cuma namazı sonrası düzenlenen eylemde, IŞİD terörü sert şekilde kınandı.

Gösteriyi düzenleyen Fransa İslam Konseyi(CFCM) Başkanı ve Paris Büyük Camii Müftüsü Dalil Boubakeur, Fransalı Müslümanların, barbarlığa ’dur’ dediğini ifade etti. İslam’ın barış dini olduğunu vurgulayan Boubakeur, Kur’an’da ’’Kim bir insanı öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir.’’ dediğini hatırlattı. CFCM Başkanı, gösterinin Fransalı Müslümanların ulusal beraberlik ve birlikte yaşama arzularının güçlü bir göstergesi olduğunu aktardı.

Gösteriye destek veren Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da, IŞİD terörüne karşı eylemin Fransa Müslümanları için tarihi öneme sahip Paris Camii önünde yapıldığını hatırlattı. Hidalgo, Fransız turistin hiçbir değere sahip olmayan insanlar tarafından öldürüldüğünü vurgulayarak, ’’Terörizme hayır demek için burdayız.’’ ifadelerini kullandı. Paris Belediye Başkanı, Fransalı Müslümanların hiçbir şekilde IŞİD terörü ile ilişkiliendirilemeyeceğinin de altını çizdi.

İSLAM BARIŞ DİNİ

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan göstericiler de, İslam ile terör kelimesinin asla yan yana gelemeyeceğini vurguladı. Paris’te oturduğunu söyleyen Senegal asıllı Mamadu Hasan, son dönemde yaşanan olaylardan dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. İslam’ın barış dini olduğunu hatırlatan Hasan ’’Buraya, bu barbarlığı tanımadığımı söylemek için geldim. Onları durdurmak lazım.’’ diye konuştu. Diğer bir eylemci ise Müslümanların, IŞİD zulmünü kabul etmediğini hatırlatarak İslam barış dinidir bugün Müslümanlar burda bunu haykırıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Bine yakın göstericinin katıldığı eylemde, ’’Katil IŞİD, İslam barış dini’’ sloganları atıldı. Ayrıca IŞİD’in İslam adını kullanması da Müslümanlar tarafından kınandı.

TÜRKİYE IŞİD’E KARŞI SAVAŞMALI

Gösteriye katılan Orne Senatörü Nathalie Goulet ise IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin rolüne dikat çekti. Türkiye’nin sınırlarını kontrol etmesi gerektiğini vurgulayan Goulet, ’’Türkiye uluslararası toplumla birlikte IŞİD’e karşı savaşmalı.’’ifadelerini kullandı. Fransız senatör, Türkiye’nin IŞİD’e karşı tutumunu daha da netleştirmesi gerektiğini savundu.

IŞİD’e karşı düzenlenen eyleme eski bakanlar Nathalie Kosciusko-Morizet, Valerie Pecresse, Milletvekilleri, Senatörler ve diğer dinlerin temsilcileri de destek verdi. Fransız medyasının yoğun ilgi gösterdiği eylemde polisin geniş güvenlik önlemleri alması da dikkat çekti.

Kaynak: CIHAN