1 Kasım seçimlerinde yurt dışında oy kullanmak için son 2 güne girildi. Yurt dışında toplam 2 milyon 800 bin civarında seçmen bulunmakta. Son iki güne girilirken 800 bini sandık başına giderek oylarını kullandı. Yurtdışı temsilciliklerinde sandıklarda görev yapan HDP seçim çalışanları, halklara çağrıda bulunarak sandıklara gelip HDP’ye oy vermelerini istedi.

İNGİLTERE

HDP İngiltere Seçim Koordinasyonu’ndan Arzu Peşmen, şunları söyledi: “7 Haziran seçimlerinde 24 bin 156 seçmen oy kullandı. HDP’ye çıkan oy sayısı 14 bin 648. Dün sandık başına giden seçmen sayısı 4 bin 971 oldu. 20’den fazla kişi oy kullanamadan geri döndü. 7 Haziran’a nazaran seçmenin katılımı yoğun. Sandıklara ilgi yoğun. Hedefimiz olan 20 bine ulaşmayı düşünüyoruz. Seçmene çağrım, hafta sonu oy kullanma işlemleri 09.00-21.00 saatleri arasındadır. Nüfus cüzdanı ile ilgili sorunu ola seçmenlerimiz randevusuz pazar günü 17:30’a kadar, sorunlarını halledebilirler. Bütün halkların Türkiye’de eşit ve özgür yaşayabilmesi için Halkımızın oy kullanıp HDP’yi Meclis’e taşıması gerekir.”

İTALYA

Milano HDP Seçim Koordinasyonu’ndan Ali Örde ise şu bilgileri verdi: “Milano’da son kayıtlar ile birlikte seçmen sayısı 11 bini buldu. HDP’ye çıkan oy sayısı 3150. Bu sabah başlayan seçim işlerime henüz ilgi yok. Biz 7 Haziran sonuçlarından fazla sonuç almayı düşünüyoruz. Tüm halkımıza,  emek, barış ve demokrasi yanlısı HDP’den yana oy kullanmaları için sandık  başına davet ediyoruz.”

ALMANYA

HDP Hamburg Seçim Koordinasyonu’ndan Sevahir Bayındır şunları vurguladı: “7 Haziran seçimlerinde gümrük oyları ile birlikte, Hamburg seçim bölgesinde 83 seçmenden, 32 bin seçmen oy kullandı. Oy kullanma yüzde 39’da kalmıştı. 5 bin 600 oy HDP’ye çıkmıştı. 1 Kasım seçimleri için dün itibari ile 25 bin seçmen oy kullandı. İlk hafta seçmenin ilgisi azdı. Fakat geçen cuma gününden bu yana ilgi yoğun. Günlük ortalama 2 bin 500 seçmen oy kulandı hafta içi. Hafta sonu

YSK’nın oy kullanma saatlerini de 09.00-21.00 yapması ile birlikte daha yoğun ilgi bekliyoruz. 

Seçmen vasıflarına sahip özellikle genç kesimin, nüfus cüzdanı sorunu olan kişilerin, kimliklerini yenileyip oy kullanmalarını istiyoruz. Türkiye’de yaşanan vahşete karşı, bu diktatörün artık  iktidarına, hırsızlığına ve zulmüne son vermek tüm vicdan sahibi herkesin gelip oy kullanmasını rica ediyoruz.” 

Mainz Seçim Koordinasyon Sözcüsü Binali Çelik ise “Rheinland-Pfalz eyaletinde 56 bin seçmen bulunmaktadır. 7 Haziranda, 20 binden fazla seçmen oy kullanmıştı. HDP’ye ise 4 bin küsur oy çıkmıştı. Dün itibarı ile kullanılan oy sayısı 17 bin 494 seçmen oy kullanmış. Son 2 günde kendine insanım diyen, vicdan sahibi tüm kesimlerin oy kullanmasını istiyoruz. Halkımız, haramilerin saltanatını yıkmak istiyorsa, mutlaka gelip oyunu kullanmalıdır” dedi. 

Frankfurt kentinde ise oy verme işleminin başlamasına yarım saat kala yaklaşık 1 km’lik kuyruk oluştu. Bugüne kadar 42 bin kişinin oy kullandığı belirtilirken, HDP Frankfurt Seçim Koordinasyonu’nu yaptığı açıklamada, “Geçen seçimlerde 47 bin civarında oy kullanılmıştı. HDP seçmeni bu seçimlerde daha dikkatli ve duyarlı davranıyor. Geçen seçimlere göre seçmenin ilgisi daha fazla. Bizler açısından da olumlu bir hava var. 7 Haziran’da aldığımız oyların üzerine çıkacağız” denildi. 

HABER MERKEZİ

Avustyurya HDP için umutlu

Avusturya’da yaşayan 107 bin seçmen, 25 Ekim’e kadar oy kullanmaya devam edecek. Avusturya’da 22 Ekim’e kadar Viyana, Salzburg ve Bregenz başkonsolosluklarında toplam 29 bin 52 kişi oy kullandı.

Avusturya Demokratik Kürt Toplum Merkezleri tarafından her gün organize edilen otobüs ve özel araçlarla seçmenler oy verme merkezlerine taşınmakta. Geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günü Viyana, Salzburg ve Bregenz başkonsolosluklarında yoğun bir bekleme kuyrukları oluştu. 

HDP Avusturya Seçim Koordinasyonu Sözcüsü Richard Berger, “7 Haziran da kullanılan oy oranına yakın bir katılımın sağlanacağı görülmekte. Buda Avusturya’da var olan seçmen kitlesinin 3’te biri oranında sandığa gittiği anlamına geliyor.

Bütün zor koşullara rağmen HDP Seçim Koordinasyonu olarak yaptığımız çalışmalar ile bunun üstesinden geleceğimize inanıyorum” dedi.

Hedeflerinin 10 bin oy olduğunu belirten Berger, halkları barış ve kardeşlik için HDP’ye oy verme çağrısında bulundu.

Salzburg’dan çağrı var

HDP Avusturya Linz Seçim Koordinasyonu’ndan müşahit Müslüm Deniz, “8 Ekim’den bu yana Salzburg Konsolosluğu’nda gerçekleşen oy verme işlemleri özellikle son bir haftada ciddi bir yoğunluk oluştu. Bugüne kadar 6 bin 857 oy kulanıldı. Bu süreci kazanmak için halkımıza ve bütün demokrasi güçlerine çağrımız; en temel insani görevlerini zafere taşımaları için hafta sonu bütün bölgelerdeki kurumlarımızdan kalkacak olan otobüsler ile sandığa gelip oylarını kulanmaya davet ediyoruz” dedi.

Brengez hedefini aşıyor

HDP Avusturya Bregenz Seçim Koordinasyonu’ndan müşahit Tahsin Akçakoça ise şunları söyledi: “Seçim süresi zarfında bölgemizde bulunan tüm HDP’ye gönül veren insanlarımızı oy kullandırmaya yönledirmekteyiz, geçen seçimlerde aldığımız oy oranını bire bir yaptığımız tespitlerle ulaşmış bulunmaktayız. Kalan bu 2 günü HDP Bregenz olarak şu çağrıda bulunuyoruz; topraklarımızda bir daha kan akmamsı, barışın ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir ülke için sandıklara gelerek oy kullanılmalı.”

ÖMER YÜCE/SALZBURG

Köln’de coşkulu seçim

Almanya’da 8 Ekim’de başlayan oy kullanma işlemi yarın sona eriyor. 13 merkezde kurulan sandıklarda oy kullanma oranının 7 Haziran’dan biraz daha fazla olması bekleniyor.

1 Milyon 416 bin secmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletindeki sandık merkezlerinden biri olan Köln’deki seçimlerde, HDP’nin oylarını arttıracağı tahmin ediliyor.

126 bin seçmeni bulunan Köln kentindeki oy kullanma işlemi Köln T.C Başkonsolosluğunda kurulan 7 sandıkta devam ediyor. Kürdistanlıların da yoğun yaşadığı bu seçim bölgesinde 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye 9 binin üzerinde oy çıkmıştı. HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde, HDP oylarında bir artışı beklediklerini ve Almanya genelinde oylarını ciddi şekilde arttırdıklarını aktardılar. Ancak tek çekinceleri, oy kullanma hakkına sahip olan seçmenlerinin sandık başına gitmemeleridir. 

Konvoy halinde sandık başına

Günlerdir devam eden oy kullanma işlemi sabah 10 ile akşam 19 saatleri arasında yapılıyor. İlk günlerde katılımın oldukça düşük olması, seçmenlerin son günlerde sandık başına gideceğinin bir işaretiydi. Nitekim son bir hafta içerisinde günlük ortalama 4 bin 500 oy kullanılıyor. HDP seçmenleri zaman zaman araba konvoyları ile sandık başına gelirken, Bugün ve seçimin son günü olan yarın Almanya’daki bütün seçim merkezlerinde konvoylar halinde sandık başına gidileceği belirtildi.

Umut HDP

Sandık başına gelen insanlarla zaman zaman yaptığımız sohbetlerde genel izlenim şu: “HDP artık Türkiye’de tek natif.” Sandık başına gelen ve sohbet ettiğimiz Koçgiriî’i Hasan amca, koyu bir CHP’li olduğunu ama bu seçimde oyunu HDP’ye verdiğini söylüyor ve ekliyor: “20 yıldır oyumu hep CHP’ye verdim. Bizim 7 oyumuz vardı. Çocuklarımla konuştuk tartıştık ve HDP’nin artık tek natif olma yolunda olduğu için 4 oyumuzu HDP’ye verdik. Bir daha seçim olursa sanırım bütün oylarımız HDP’ye gidecek.”

Yine 85 yaşındaki Hasan Gedik sandığa giderken, “Ez raya xwe didim Selahattin” (Selahattin’e oyumu veriyorum) diye avazının çıktığı kadar bağırmasını çevredeki şaşkınlıkla izledi.

ADEM KARAÇOBAN/KÖLN

Oyumuz HDP’ye 

Almanya’nın Saarbrücken kentinde faaliyet yürüten Nazimiye Kureyşan Köyü Dayanışma Derneği Eşbaşkanı Zülfü Cankıran, 1 Kasım seçimlerinde HDP’yi desteklemek için artık son günler olduğunu hatırlatarak şu çağrıyı yaptı: “Sadece oy kulanmakla kalınmamalı aynı zamanda insanlarımız dostunu akrabasını da sandık başına götürerek oylarını kullanmalıdır.”

7 Haziran seçimlerinden sonra aldığı yenilgiyi kabullenmeyen AKP’nin, Türkiye’de halklar üzerinde adeta terör estirdiğini dile getirin Cankıran, Suruç, Amed ve son olarak da Ankara’daki katlimları örnek gösterdi. 

Cankıran şunları söyledi: “AKP yoğun bir savaş yürütüyor. Kürtlerin kutsal değerlerine, şehitliklerine saldırıyor. Kürt kentlerini ablukaya alıyor, çocuk, kadın demeden katlediyor. İnsanlarımıza karşı tümüyle bir yıldırma politikası uyguluyor. Kürtlerin sinir uçlarına dokunuyor, terör ortamı yaratıyor ve böylece 1 Kasım’da tek başına iktidarı ele geçirme hesapları yapıyor. Ben bütün bunların gözönü alınarak halkımızı HDP’nin etrafında kenetlenmeye davet ediyor. HDP’nin barışın, birliğin, kardeşliğin, eşitliğin yegane temsilcisi olduğu tümüyle ortaya çıkmıştır. Bunun için oyumuz HDP’ye diyorum.”

ERKAN GÜLBAHÇE /SAARBRÜCKEN

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA