Türkiye halklarına umut olmak amacıyla yola çıktıklarını belirten HDP Konya milletvekili adaylarından Hüseyin Özkan ve Şaziye Şener, HDP'nin barajı aşması Türkiye halkları için devrim ve bayram anlamına geleceğini, aksi takdirde Türkiye halkları için kaos anlamına gelebilecek "tek adamın otoriter rejimi"  sisteminin geleceğini kaydetti.

HDP Konya milletvekili adaylarından Hüseyin Özkan, Türkiye halklarının özlemle ihtiyaç duyduğu çoğulcu, katılımcı, özgürlükçü, adem-i merkeziyetçi ve demokratik bir yönetim anlayışla hareket eden HDP'den aday olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, bu seçimle birlikte İç Anadolu'da yeni bir çığır açacaklarını kaydetti. HDP Konya milletvekili adaylarından  Şaziye Şener de, HDP'nin barajı aşıp güçlü bir şekilde meclise girmesi demek Türkiye halkları için devrim ve bayram anlamına geleceğini ifade ederek aksi durumda AKP'nin tek adamlık sistemiyle, Türkiye'yi kaos ortamının bekleyeceğini kaydetti.

Ankara'da avukatlık yapan, 1 Mayıs 1974 yılında Konya'nın Kulu ilçesine bağlı Yazıçayır Köyü'nde doğan Özkan, evli ve iki çocuk babası. DEP dönemiyle, Kürt hareketine sempatisi oluştuğunu ifade eden Özkan, HDP'nin kazandığı derin vizyon ile bir anda kendisini HDP adayı olarak gördüğünü kaydetti. Özkan, DEP ile başlayan 25 yıllık Türkiye siyasi hareketi içerisinde en olgun, entelektüel birikimi ile çözüm üreten, Türkiye'nin en etkili partisinin HDP olduğunu belirterek, bu hareketin Konya'da yerleşmesi için kendisi de taşının altına elini soktuğunu belirtti.

Konya'nın Kulu İlçesi'ne bağlı Altılar köyünde dünyaya gelen Şener, 1954 doğumlu, 6 çocuk annesi ve ev hanımı. Her 6 çocuğunu da okutarak ve onları devrimci bir ruhla yetiştirmeye çalıştığını belirten Şener, İç Anadolu halkına bir katkısı olsun diye cesaretini göstererek aday olduğunu kaydetti. Daha 10 yaşındayken babasıyla birlikte radyo haberlerinden duyduğu Filistin mücadelesinden etkilendiğini ifade eden Şener, daha sonra da Türkiye'nin devrimci liderlerinden Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kapakkaya ve benzeri sol- sosyalist liderlerinin yürüttüğü mücadeleyle tanıştığını kaydetti.

KÜRT HAREKETİ İLE TANIŞMA YILLARI

ŞAZİYE ŞENER: 1978'lerde Kürt hareketinin yürüttüğü mücadeleyle tanıştığını kaydeden Şener, bu tarihlerde Kürt halkının ezilmişliğini ve üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarının bilincine vardığını vurguladı. Bu tarihten itibaren ve daha sonra kurulan DEP, HEP, HADEP ve ardılları partilerinde Ankara'da yöneticilik yaptığını ve çeşitli kademelerinde çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Şener, kadın kolları ve Ankara'da ilk kadın meclisi kurucusu olduğunu belirtti. 2011 yılında doğduğu yer olan Konya'nın Kulu ilçesine dönen Şener, burada da parti çalışmalarını yürüttü.

HDP, HALKLARIN ÖZLEMLE İHTİYAÇ DUYDUĞU PARTİDİR

HÜSEYİN ÖZKAN:  HDP'nin sadece Türkiye'de değil uluslararası düzeyde siyaset ürettiğini ifade eden Özkan, "Türkiye Halklarının özlemle ihtiyaç duyduğu çoğulcu, katılımcı, özgürlükçü, adem-i merkeziyetçi,  demokratik bir yönetim anlayışıyla hareket etmekte ve teorik olarak düşündüklerini de pratiğe dökmektedir. Bu yönüyle böyle bir anlayış, bırakın Kürt sorununu, diğer temel sorunlara yani Alevi sorununa, gayrimüslimlerin sorununa, emekçilerin, ezilenlerin, kadınların ve değişik tercihlere sahip olup da kendilerini ifade etmekte zorlanan toplumun tüm kesimlerinin sorunlarını çözecektir" şeklinde konuştu.

YA HDP; YA DA OTORİTER SİTEM

Özkan, HDP'nin mutlaka  barajı aşması gerektiğini kaydederek, aksi takdirde HDP'nin barajı aşmaması, AKP'nin tek başına anayasayı değiştirecek güce sahip olması anlamına geleceğini belirti. Böyle bir durumda, önümüze AKP'nin seçim beyannamesinde de yer alan ve Cumhurbaşkanı'nın ısrarla talep ettiği Türk tipi başkanlık sistemi gelebilir ki bu Türkiye halkları için otoriter bir sisteme geçişin başlangıcı olabileceğini vurguladı.

'KOLTUK VE MEVKİLERDE GÖZÜMÜZ YOK'

ŞAZİYE ŞENER: HDP'ye aday olmasındaki sebep, koltuk-mevki elde etmek olmadığını, sadece partisi için bir kişiyi bile, bu vesileyle dönüştürürsem ne mutlu bana, şiarıyla aday olduğunu ifade eden Şener, "İç Anadolu'daki halkımızın politik bilinci daha tam oturmadı. Özellikle kadınlarla diyaloga geçerek partimizi başta kadınlar olmak üzere halkımıza anlatmak benim için bir borç ve görevdir. İç Anadolu'daki kadınlarımıza partiyi tanıtmak amacıyla bu öncü rolü omuzladım ve bu cesaretimi göstererek aday oldum" şeklinde konuştu.

'HALKLAR HDP'YE AKIN EDİYOR'

HÜSEYİN ÖZKAN: Özkan, HDP'ye, toplumun değişik kesimlerinden verilen desteğin, onun ne denli güçlü, inanılır ve samimi olduğunun da kanıtı olduğunu belirterek, "AKP tabanı başta olmak üzere CHP ve MHP tabanında da olumlu eleştiriler gelmektedir. Türkiye halkları bilinçlendikçe doğruları görmektedir. HDP de doğru bildiğini kararlılıkla savunduğu için itibar görmektedir. Bu duruş, toplumun tüm kesimlerinde belirli oranda oy getirecektir. Değilse bu kadar zıt düşünülebilecek 40'a yakın bileşen nasıl bir arada durur. Bu bileşenlerin ortak paydası HDP'nin sahip olduğu, ideoloji, duruş ve ilkeleridir" dedi.

'TÜRKİYE HALKLARI İÇİN YA HDP BAYRAMI; YA DA AKP KAOSU'

ŞAZİYE ŞENER: HDP'nin barajı aşıp güçlü bir şekilde meclise girmesi demek, Türkiye halkları için devrim ve bayram anlamına geleceğini ifade eden Şener, aksi durumda AKP'nin tek adamlık sistemiyle Türkiye'yi bekleyen bir kaos ortamı ile karşı karşıya kalacaklarını kaydetti. Türkiye gerçekliği için başkanlık sisteminin padişahlık ve tek adamın tüm toplum üzerinde hüküm sürdüğü bir sistem olacağını belirten Şener, böyle bir sitemin Türkiye'ye uyarlamasının fevkalade yanlış olduğunu kaydetti.

'KÜRT KADINI TÜM İNSANLIĞA BİR DEVRİM ARMAĞAN ETTİ'

Daha önce evinden dışarı çıkmayan ve erkeğinin hizmetinde olan Kürt kadınının bugün tüm dünya kadınlarına öncü bir hareket haline geldiğini kaydeden Şener, "Kürt hareketi ile birlikte Kürt kadını Ortadoğu'da, hatta tüm dünyada konuşulan ve örnek alınan bir hareket haline gelmiştir. Bugün tüm dünyanın baş edemediği DAİŞ terör örgütüne karşı Kobanê'de, Şengal'de Kürt kadının verdiği kahramanca mücadele tüm insanlığa armağan edilmiş bir devrimdir. Kadınlara yüzde 50'lik bir kotanın uygulanması kadının en doğal hakkıdır" şeklinde konuştu.

Hacı Güneş - ANF