“Doğalgaz”ın kullanıldığı tır ve kamyonların, temiz çevre duyarlılığı ve diğer yakıt türlerine oranla hesaplı oluşu ile karayolu yük taşımacılığında yeni bir dönemi başlatacağı belirtiliyor

Otomobillerde kullanılan LPG sistemi türevindeki “doğalgaz” enerjisiyle çalışan tır ve kamyonlar, hem çevre kirliliğini önlüyor hem de diğer yakıt türlerine oranla yüzde 35 daha tasarruf sağlıyor. Son dönemde natif enerji kaynaklarının makine ve sanayide kullanılması, oto doğalgazın kullanım alanlarını genişletti. Dizel motorların sıkıştırılmış doğalgaz sistemine (CNG) dönüştürülmesiyle çalışan araçlar, lojistik sektörün en önemli sorunlarından biri olan ÖTV’siz “10 numara yağ” gibi sorunları da ortadan kaldırıyor. Evlerde ve sanayide kullanılan doğalgazın, CNG kompresörü vasıtasıyla 200 bar basınçla sıkıştırılarak araçlara dolumu yapılıyor. Türkiye’de CNG dönüşüm sistemi özel firmalarca başarılı bir şekilde uygulanabiliyorken, dolum istasyonları da yaygınlaşıyor. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümü Otomotiv Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Recai Kuş, son zamanlarda motorlu araçlarda natif yakıt olarak doğalgazın kullanıldığını söyledi.

YAKITTA YÜZDE 35’E YAKIN TASARRUF SAĞLIYOR

Avrupa’da yapılan bir araştırmada, karayolu yük taşımacılığında kullanılan araçların çevre kirliliğine neden olduğunu, bunun üzerine doğalgazlı araçların yaygınlaştırılması çalışmalarının başladığını anlatan Kuş, yıldan yıla Avrupa ve Asya’da bu araçların kullanımının yaygınlaştığını bildirdi. Kuş, Türkiye’de son günlerde doğalgazla çalışan kamyonlarda artış gözlendiğini belirterek, “Araçlarda enerji kaynağı olarak kullanılan doğalgaz yüzde 35’e varan bir ekonomiklik sağlıyor. Bunun çevresel olarak özellikle karbondioksit, emisyon salınımlarında fosil kökenli yakıtlara göre çok düşük emisyon değerleri var. Bu sistem hem ekonomiklik hem de çevresel boyutta ülkemizin kazancı olacaktır” dedi. Doğalgazın motorine yakın bir enerji değeri olduğunu dile getiren Kuş, doğalgaz dönüşüm sistemi monte edildiğinde aracın hem dizel hem de gazlı olarak çalışabileceğini ifade etti.

“DOĞALGAZLI ARAÇLAR ULAŞIM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜR”

Doç. Dr. Kuş, doğalgaz sistemi yapılan kamyon ve tırlarda 8 doğalgaz tankının bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Bu araçların menzili, deponun tam dolu olması halinde 500 kilometreye ulaşabiliyor. Bu da doğalgazın karayolu taşımacılığında çok rahatlıkla kullanılabileceğini gösteriyor fakat dolum istasyonlarının yaygınlaştırılması lazım. Doğalgazın, halk otobüslerinde ve belediye hizmetlerinde kullanılan bazı özel araçlarda kullanıldığını biliyoruz. Şehirlerarası ulaşımda yeni yeni gördüğümüz doğalgazlı kamyonlar için yasal düzenlemeler ve dolum istasyonları konusunda daha çok mesafe alınması gerekiyor.” Şu anda dolum istasyonlarının şehir merkezlerinde bulunduğunu fakat yol kenarlarında, karayollarında da olması için Sanayi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarının yasal düzenlemeleri yapmaları halinde bu araçların yollarda daha sık görülebileceğini vurgulayan Kuş, bunlar yaygınlaştığında hem iç ticarette hem de dış ticarette farkını göstereceğini ifade etti. Kuş, bu durumda ulaşım maliyetlerinin düşüreceğini, bunun da ülkeye ciddi ekonomik katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.