Ahmet Türk, son 3 yılın kaybedilen yıllar olduğunu İmralı tarafından iletildiğini söyledi. Türk, Öcalan'ın bunu açık bir şekilde dile getirdiğini söyledi. Öcalan'ın gençlerin ölmesinden rahatsızlığını dile getirdiğini söyleyen Ahmet Türk, Abdullah Öcalan ile Ayla Akat görüşmesinin iki saatten fazla olduğunu aktardı. Zaman zaman devlet adına orada bulunan bir iki kişinin gelip sohbete dahil olduklarını söyleyen Türk MİT Müşteşarı Hakan Fidan'ın görüşmeye katılmadığını anlattı.

Kandil'in görüşlerini alıyor

Ahmet Türk, Mandela örneği verdi. Nelson Mandela'nın güce sahip olmasına rağmen arkadaşlarının görüşlerini alarak bir süreci yönettiğini anımsatan Türk, Öcalan'ın arkadaşlarının görüşlerini aldığını söyledi. Program yapımcısının "bu arkadaşlar kim?" sorusuna Türk 'Kandil' yanıtını verdi. Ahmet Türk, Kandil ile İmralı arasında yoldaşlık ilişkisinin olduğunu söyledi. Türk "Öcalan Kandil'de dahil olmak üzere herkesin görüşünü almak istiyor. Kandil'le Öcalan arasında orada yoldaşlık ilişkisi vardır" diye konuştu.

Yorgun ama süreci götürecek

Ahmet Türk bu yeni süreci Öcalan'ın önemsediğini söyledi. Türk Öcalan'ın şu sözlerini iletti:

" bazı zorlukları aşacağıma inanıyorum. Tekrar yorgun olmamama rağmen bu süreci götürmeye karar verdim"

Görüşmede gündeme gelen talepler neler?

Türk görüşmede bazı anayasal taleplerin dile getirildiğini kaydetti. Bu ülkenin farklı kültürlerinin bu ülkenin zenginliği olarak kabul edilmesi gerektiğinin istendiğini Türk açıkladı. Anayasal vatandaşlık değişikliği de görüşmelerde konuşulan maddelerden biri olduğunu anlatan Türk yeni anayasada vatandaşlık konusunda yeni bir tanım noktasında isteklerin olduğunu söyledi. Türk, Öcalan'ın bir barış konseyinin oluşturulmasını istediğini ve süreci izlemesi gerektiğini anlattı.

Süreç başladığında olumsuzluklar yaşanabilir

Sürecin işleyişine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ahmet Türk, "Bir karar aşamasına gelindiğinde PKK süreci sabote etmez" dedi. Süreç işleyişinde bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini hatırlatan Türk "Süreç içinde süreci bozacak olaylar yaşanabilir" dedi.

Fethullah Gülen açıklaması

Ahmet Türk "Fethullah Gülen'in açıklamalarını dikkatle izledim. Açıklamalarda en önemli şey 'biz herkesin bizim gibi olmasını istedik' sözleri önemli bir şeydir. Önemli bir tespit takdire değer" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın rolü büyük

Türk, sürecin başlamasında ve ilerletilmesinde Başbakan Erdoğan'ın çok önemli olduğunu söyledi. Türk "

Bu sürecinde başlangıcında Başbakanın rolü vardır. Başbakansız bu sürecin bir yere gidilmeyeceği ortadadır" dedi.