Siyasi İktidarın uyguladığı sosyo-ekonomik politikalar sonucunda Türkiye, Avrupa’da iş kazalarının en çok yaşandığı ülke haline gelmiştir. İş güvenliği önlemlerini işlevsiz hale getiren , Sayıştay ve Teftiş Kurulları Raporlarının gereğini yapmayan Siyasi İktidar, iş kazalarının iş cinayetlerine dönüşmesine yol açmış durumdadır.

En son Zonguldak-Kozlu’da Müfettişler “iş güvenliği yok” raporunu birkaç kez düzenlemiş olmalarına rağmen , gerekli idari önlemlerin alınmaması sonucunda müessif olayın meydana geldiği bilinmektedir. Bu olayda ortaya çıkan bir diğer bilgiye göre, TTK Genel Müdürü Burhan İnan Kurum bünyesinde yayınlamış olduğu Genelgede “… borcundan dolayı icralık olan Maden İşçileri dikkatsiz davranmakta, tehlike yaratmaktadır. Ücretleri üzerindeki haczi kaldırmayan işçinin sözleşmesinin feshedileceğini…..” bildirmiştir.

19 ve 20. yüzyıllarda uygulanan “Vahşi Kapitalizmin”, Türkiye’de AKP İktidarlarında da uygulandığını tescil eden bir ibret belgesiyle karşı karşıyayız. Aslında bu belge, AKP İktidarlarının , sosyo-ekonomik politikalarının özetini ve özünü yansıtmaktadır. Çalışanlara insanca yaşama şartlarını yaratmayan, insanları çaresizlikten kayıt dışı çalışmaya mahkûm eden, taşeronlaşmayı teşvik eden Hükümet’in, Zonguldak ve benzeri faciaların sorumlusu olduğu artık bütün açıklığıyla ve bir kez daha doğrulanmış durumdadır. 

Bu gelişmeler ışığında soruyoruz;

(1) İş güvenliğine ilişkin tedbirleri almak ve denetim yapmak Siyasi İktidarın temel sorumluluğu olduğuna göre; yukarıda sözü edilen Genelgeyi neden engellemiyorsunuz? İnsanların, insani ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanmalarını sözleşmenin feshi için gerekçe saymanın adaletle , hukukla , insafla bağdaşır bir yönü olabilir mi?

(2) Kamu yönetimlerinin böylesine gayri insani uygulamalar içine girmesinden dolayı kendi sorumluluğunuzu irdeleme cesaretini gösterebilecek misiniz? Gelir dağılımı adaletsizliği ve yoksulluğun yol açtığı bu trajedilerden ve çaresizliklerden dolayı vicdani değerlendirme yapma erdemini gösterebilecek misiniz?

Atilla Kart
CHP Konya Milletvekili