Suudi Arabistan artan IŞİD tehdidine karşı kuzeyde Irak sınırındaki Tureyf ile Hayfer el Batin kentleri arasına yaklaşık bin kilometrelik bir set çekiyor. Suudi Seddi'ni andıran sınır projesi ilk olarak 2006 yılında Irak’taki iç savaş zamanında ortaya atılmış.



 
Ancak artan IŞİD tehdidi nedeniyle proje geçen sene eylül ayında hayata geçirilmiş. Projenin geçtiğimiz günlerde kuzey sınırında yaşanan saldırıda Suudi bir general ile üç askerin öldürülmesinden sonra hız kazandığı bildiriliyor.IŞİD'de Karşı Suudi Seddi Projesi!

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan, iki önemli kutsal kenti Mekke ve Medine’nin IŞİD tarafından ele geçirilme tehdidine karşı böyle bir önlem almaya karar verdi.

 

“Kuzey Güvenlik Sınır Projesi” tamamlandığında 40 adet gözetleme kulesi ile üç katlı çelik çite sahip olacak ve derin hendeklerle desteklenecek. Her kulede bulundurulacak ileri teknoloji SPEXER radarları ile alçaktan uçan helikopterler ve yaklaşan araçlar kolaylıkla fark edilebilecek. Bu radarlar aynı zamanda 20 kilometre ötedeki insanları dahi tespit edebilecek seviyede olacak.Suudi Seddi Projesi! Aynı zamanda 38 iletişim kulesi ile 240 zırhlı araç duvar etrafında olacak. Sınırda yeraltına titreşim sensörleri yeleştirilerek sızmaların önüne geçilecek.

Bu proje IŞİD'de Karşı Suudi Arabistan’ın sınırlarını korumak adına ilk girişimi değil. Yemen’de artan çatışmalar nedeniyle ülke güney sınırına bin 700 kilometrelik bariyer çekmişti.


 

IŞİD'de Karşı Sınırda yeraltına titreşim sensörleri yerleştirilerek sızmaların önüne geçilecek. Riyad saldırının ardından kuzey sınırına 30 bin asker gönderdi. İlk olarak 2006 yılında düşünülen duvar projesi tel örgüler ve derin çıkarlarla desteklenecek. Suudi Arabistan güneyinde yer alan 1609 kilometrelik Yemen sınırını da duvarla örmeyi düşünüyor.