İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling, İTO ile imzaladıkları iş vizesi başvuruları anlaşmasının, her iki taraf için de çok faydalı olmasını isteyerek, "İsveç hükümeti olarak işlerinizi kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Daha büyük ticaret rakamları görmeyi umuyorum” dedi.
 
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcı Dursun Topçu, iş dünyasına olumlu yönde hizmet edebilmek adına İsveç Başkonsolosluğu ile Vize Kolaylaştırma Anlaşması imzaladıklarını açıklayarak, “Bu anlaşmayla, İsveç’e iş amaçlı seyahatleri için Odamız’dan aldıkları ‘tanıma mektubu’ ile başvuru yapan işadamlarımız, daha az evrakla 5 yıla kadar vize alabilecek” dedi.
 
Topçu, imza töreninde konuşan Topçu, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinirken, 2012 yılında İsveç’e 1 milyar dolarlık ihracat yaparken, bunun iki katına yakın bir ithalat yapılmasının sebebinin de İsveç’in AR-GE ve endüstriyel üretimde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında girmesi olduğunu söyledi.
 
-KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR 50 BİN DOLAR-
 
İsveç’in kablosuz iletişim, yazılım geliştirme, mikroelektronik alanlarında dünya lideri konumunda bulunduğunu ifade eden Topçu, telekomünikasyon altyapısı bakımından sabit telefon hattı, mobil telefon, kişisel bilgisayar, internet ve geniş bant kullanımının ülkede son derece yaygın olduğunu söyledi. Eğitim konusunda da çok gelişmiş bir ülke olan İsveç’te, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık 50 bin dolar olduğuna dikkati çeken Topçu, ülke vatandaşlarına oldukça müreffeh bir ortam sağlandığını söyledi.
 
-“VİZE TİCARETTE ENGEL”-
 
AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladıkları ağır vize prosedürlerinin, iş adamlarının bu ülkeler ile gerçekleştirmek istedikleri ticari faaliyetlere önemli derecede engel teşkil ettiğine de vurgu yapan Topçu, “Türkiye, son dönemde Rusya, Ukrayna, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerle vize muafiyeti anlaşmaları imzaladı. En yakın zamanda, Avrupa Komisyonu’nun Vize Muafiyeti Eylem Planı’nı Türkiye’ye sunmasını ve Türkiye’nin bu planı değerlendirmesi ve kabul etmesini bekliyoruz” çağrısında bulundu.
 
-“VİZE KONUSUNDA ÜYELERİMİZDEN OLDUKÇA FAZLA ŞİKÂYET ALDIK”-
 
Alınmış mahkeme kararlarına, diplomatik adımlara rağmen Schengen üyesi ülkelere yapılan seyahatlerde, hem vize sürecinde hem de ülkeye girişte yaşanan sıkıntıların devam ettiğini hatırlatan Topçu, “Odamıza bu konuda üyelerimizden oldukça fazla sayıda şikayet aldığımızı söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.
 
-“SİYASİ OLARAK ÇÖZÜLENE KADAR, BAZI ÜLKELERLE VİZE KOLAYLAŞTIRMA ANLAŞMALARI İMZALADIK”-
 
İstanbul Ticaret Odası olarak bu sorun, AB ile Türkiye arasında siyasi olarak kesin bir çözüme kavuşana kadar pratikte, üyelerine yardımcı olmak amacıyla 2008 yılından bu yana Fransa, İtalya, Malta ve Hollanda Başkonsoloslukları ile Vize Kolaylaştırma Anlaşmaları imzaladıklarını hatırlatan Topçu, aynı zamanda, Oda’nın Vize Departmanı, Almanya, Romanya, İsviçre ve Bulgaristan Başkonsoloslukları ile yazılı ve sözlü anlaşmalara da imza attığını bildirdi. İsveç ile de vizeleri kolaylaştırmak için çalıştıklarını ifade eden Topçu, şöyle devam etti:
 
-İŞ ADAMINA 5 YILLIK VİZE-
 
“İş dünyasına olumlu yönde hizmet edebilmek adına İsveç Başkonsolosluğu ile Vize Kolaylaştırma Anlaşması imzalıyoruz. Bu anlaşmayla, İsveç’e iş amaçlı seyahatleri için Odamız’dan aldıkları “tanıma mektubu” ile başvuru yapan işadamlarımız daha az evrakla 5 yıla kadar vize alabilecek. Ben İTO Başkan Yardımcısı olarak, İstanbullu tüccarlar adına, ortaya koydukları yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşım sebebiyle, İsveç’in İstanbul Başkonsolosu Ekselansları Torkel Stiernlöf ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum.”
 
-“İSVEÇ HÜKÜMETİ OLARAK İŞLERİNİZİ KOLAYLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”-
 
İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling ise İTO ile imzaladıkları iş vizesi başvuruları imza töreninde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Bugün burada olma nedenimiz vizeleri kolaylaştırmak. Gerçekten bu benim dört gözle beklediğim bir şey. Umuyorum ki, her iki taraf içinde çok faydalı olur” dedi. İmzalanan anlaşmasının, iki ülkenin geleceği açısından önemli bir adım olduğuna işaret eden Björling, “İsveç hükümeti olarak işlerinizi kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Umarım bu anlaşma aramızdaki ticareti daha da kolaylaştıracak ve artıracaktır. Daha büyük ticaret rakamları görmeyi umuyorum” diye konuştu.
 
-“HEPİNİZ BİLDİĞİNİZDEN DAHA ÇOK İSVEÇLİSİNİZ”-
 
Türkiye ile İsveç arasında turizm faaliyetlerinin çok geliştiğini, her yıl 500 binden fazla insanın Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyen Björling, “İsveç hakkında belki Türk halkının çok bilgisi yok. Hatta bir çoğu soğuk bir ülke olduğunu düşünüyor. Oysa günlük hayatınızda İsveç tarafından bulunan bir çok ürün kullanıyorsunuz. Cep telefonundan emniyet kemerine, bilgisayardan, fermuara kadar. Yine birçok ilaçta İsveç tarafından bulunmuştur. Aslında hepiniz bildiğinizden daha çok İsveçlisiniz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine de değinen Björling, “Türkiye'nin de gelecekte AB'ye katılabilmesini ve bunun da AB genelinde olmasını arzu ediyorum” diye konuştu.
 
ANKA