İsveç’in sürdürülebilirliğe dair faaliyetleri birçok alanda kendini göstermeye devam ediyor. Fosil yakıtlara ve yenilenemeyen kaynaklara el sürmeyen IKEA ya da güneş enerjisiyle çalışan su arıtım cihazı Solvatten bu faaliyetlerin en bilinen örneklerinden.

Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi’nin koalisyonuyla kurulan İsveç hükümetinin gündeminde de iklim değişikliğiyle mücadele sık sık yer alıyor. Bu yıl Paris’te yapılacak İklim Konferansı’nda adından söz ettirecek planlarla İsveç mücadelenin önde gelenlerinden olmaya devam edecek gibi görünüyor.

“İsveç, büyük hedefler belirleyerek iklim değişikliği üzerine yapılan yeni uluslararası görüşmelere liderlik edecektir.” –İsveç hükümeti

500 milyon Amerikan doları değerindeki bütçenin teknolojiye ve İsveç’in karbon ayak izini küçültmeye yönelik politikalara ayrılacağı da açıklandı. İsveç’in önderliğinde, diğer ülkelerin de sürdürülebilirliğe dair radikal kararlar alması büyük önem taşıyor.

“İsveç, havalimanlarını ve nükleer santrallerini kapatıyor, kömür madenlerini elden çıkarıyor, sera gazı emisyonlarını azaltmak adına milyonlar harcıyor ve Paris İklim Değişikliği Zirvesi’nde de lider konumunda olacak.” –Dominic Hinde

Şimdiden elektrik ihtiyacının üçte ikisini temiz ve düşük karbonlu kaynaklarla sağlayan İsveç’in planı 2020 itibariyle emisyonları ciddi ölçüde azaltmak. Bunun yanında, konut yapılarının enerji tasarrufu sağlaması için 12 milyon Amerikan doları ayrılmış durumda.

The Barents Observer gazetesindeki habere göre, İsveç’in geleceğe yönelik planı; güneş panellerine yatırım, enerji depolama, rüzgâr enerjisi, demiryollarının onarımı, kırsal bölgelere daha fazla toplu taşıma, melez ve elektrikli arabalara teşvik gibi maddelerden oluşuyor.

İsveç, bu önlemlerle 2050 yılına kadar dünyanın ilk yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan ülkesi olabilir.

Kaynak: 1 Million Women