İsveç'in başkenti Stockholm’de Mayıs ayında çıkan banliyö isyanları ile ilgili olarak bugüne kadar sadece bir mahkûmiyet çıktı.
 
Geçtiğimiz Mayıs ayında Stockholm’de patlayan banliyö isyanlarının hukuki sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Birkaç hafta boyunca ülke gündemini meşgul eden, Stockholm’de huzursuzluk meydana getiren isyanlar nedeniyle bugüne kadar sadece 1 kişi iki aracı ateşe vermekten dolayı hapis cezasına çarptırıldı, diğer iki kişi ise silah ve uyuşturucu suçu nedeniyle para cezasına çarptırıldı.
 
Banliyö isyanları sırasında polis tarafından rapor edilen 400’ü aşkın suç vakasının yüzde 90’ından fazlasının incelendiği ve büyük çoğunluğunda suçlu bulunamadan dosyanın kapatılıp arşive kaldırıldığı belirtiliyor. Polis yetkilileri yaptıkları incelemelerde en büyük zorluğu suçluların tespit edilmesi esnasında yasadıkları bilgisini veriyor. “Bu olayların çoğunu çözmek imkânsız. Çünkü ne şahit olmak isteyen var ne de olayların faillerini gören!” diyen polis yetkilileri “İsyanlar esnasında protestolarda çok sayıda insan vardı. Bu insanların birçoğu da maskeliydi ve çoğu durumda da gece olduğu için hava karanlıktı. Ayrıca olaylar esnasında da polis memurları kendilerini taşlı saldırılardan korumaya çalışmaktan ne olup bittiğine pek fazla dikkat edemediler.” şeklinde açıklamada bulundu.
 
Polisin elinde incelenmesi gereken birkaç suç vakası kaldığı belirtilirken polis açıklamasında ayrıca ‘her ne kadar banliyö isyanlarından sadece1 mahkûmiyet çıkması eleştirilse de şartlar göz önüne alındığında biz bunu başarı olarak görüyoruz.” denildi.
 
CİHAN