İsveç Parlamentosu bünyesinde çalışma yürüten İnsan Hakları Grubu, bir açıklama yaparak Türkiye’deki gelişmelerden duyduğu kaygıyı belirtti ve milletvekilleri başta olmak üzere tüm HDP’lilerin derhal serbest bırakılmalarını talep etti.

Açıklamaya Sosyal Demokrat İşçi Partisi adına imza atan Milletvekili Serkan Köse konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin karanlık bir yolda olduğunu ve yolun sonunun görülmediğini söyleyen Köse, “Türkiye’de her tür hak ihlal ediliyor. Düşünce, basın ve siyasi özgürlükler ihlal ediliyor. Tüm bu özgürlüklerin ihlal edildiği bir yerde demokrasi, hukuk ve insan haklarından söz edilemez. Muhalefet susturulmuş, var olan muhalefet de iktidarın eklentisi haline gelmiş” dedi. 

“Halkın oylarıyla seçilmiş HDP milletvekilleri ve DBP’li belediye yöneticilerinin görevden alınarak ve tutuklanarak yerlerine memur tayin edilmesi demokrasi ile bağdaşmaz” diyen Köse, şunları kaydetti: “Tüm bunlar ülke tehdit altında gerekçesiyle yapılıyor. Gazeteciler, yazarlar ve aydınlar tutuklanıyor. Dünyada en fazla gazeteci hapseden ülkeler arasında Türkiye ilk sırada. HDP’li milletvekilleri ve Kürt belediye başkanları cezaevinde. Hepsi sadece düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde. Bunlardan hiç birinin elinde taş, molotof ya da silah yok. Halkın istemlerini dile getirdikleri için siyasi iktidar bunları hapsediyor.”

Avrupa Parlamentosunun Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği müzakerelerini dondurma kararı almasını doğru bulduğunu ancak diyaloğun sürmesinden yana olduğunu söyleyen Köse, “İsveç’in tutumu diyaloğun sürdürülmesi yönünde. Eğer ilişkileri koparırsak bu Erdoğan’ı güçlendirir, bundan da Türkiye’de yaşayan tüm halklar zarar görür. Biz halkın ve esnafın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Erdoğan’ın Avrupa ve İsveç’te çok kötü bir imajı olduğunu söyleyen Köse, “İlk defa İsveç Parlamentosunda 7 parti bir araya gelerek ortak açıklama yapıyor ve Türkiye’yi kınıyor. Bu tepkinin düzeyini gösteriyor. Ama Türkiye’de koşullar çok kötü olmasına rağmen  ilişkilerin sürdürülmesi gerekir. Avrupa Birliği ve İsveç’in diplomatik ve siyasi baskıları artırması gerekir” dedi. Köse, “En kısa bir zamanda serbest bırakılmalarını, aile ve dostlarıyla ve kendilerini seçen halkla buluşmalarını ve göreve başlamalarını umuyoruz. Onların özgürlüklerine kavuşmaları için gereken her şeyi yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” dedi. (Stockholm/EVRENSEL)