İsveç’te çalışma yürüten ve aralarında İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, İsveç Alevi Federasyonu, Stockholm Amara Kadın Meclisi ve İsveç Mezopotamya Derneği’nin de bulunduğu 10 sivil toplum örgütü, İsveç’te yaşayan tüm Kürdistanlılar ve Türkiyelilere 31 Mayıs’ta Stockholm’un Kista semtine giderek oylarını HDP’ye verme çağrısında bulundu.

“Bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşce yaşayan bir ülkeyi inşa edeceğiz. Barış için, demokrasi için, özgürlük için ve Yeni Yaşam için birlikte olalım” denilen açıklamada, İsveç’te yaşayan tüm ilerici, demokrat,sosyalist, aydın, emekçi, yurtsever, Kürt, Türk, Asuri, Süryani, Laz, Çerkez, Alevi, Sunni ve Ezidilere, HDP’nin insanlık projesi etrafında birleşmeleri, yeni bir gelecek ve özgüğr yaşam umudu taşıyan tüm insanlık mirascılarının 31 Mayıs günü sandık başına gitmeleri isteniyor.

“İsveç genelinde büyük bir özveri ruhuyla aylardır yürütülen seçim çalışmalarındaki çok büyük bir çoşku ve duyarlılığı mutlaka sandık başına aşımalıyız. Bir günü demokrasi tatili ilan edip, 31 Mayıs’ta Kista’da demokrasi şöleninde buluşalım.

İsveç’in her yerinden halkın hizmetine tahsis edilen ulaşım araçlarla bir Kobanê seferberlik ruhuyla, bugünün ve geleceğin bilinciyle, bu tarihi güne ortak olalım.

Gerekirse dükkanlarımızı kapatıp, işimizi bırakıp, geleceğimizi inşa, barış ve özgürlüğümüzü belirleyen bu tarihi insanlık hamlesinin bir neferi olalım” ifadelerine yer verilen açıklamanın altında İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, HDP İsveç Temsilciliği, Amara Kadın Meclisi, Kadın Barış İnisiyatifi, İsveç Alevi Federasyonu, İsveç Dayanışma Derneği, Mezopotamya Halk Kongresi, İsveç Mezopotamya Dayanışma Derneği, Mezopotamya Demokartik Değişim Partisi ve Mezopotmaya Kültür Merkezi’nin imzaları yer alıyor.

AKP HÜKÜMETİ’NE TEPKİLER

İsveç’in orta kesiminde yer alan Dalarna bölgesinde yayımlanan günlük gazetelerde de 31 Mayıs’ta Stockhom’de yapılacak seçimlerle ilgili haberler yer alıyor.

Dalarna Gazetesinde çıkan bir haberde Borlänge ilinde Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Uluslararası İlişkiler sorumlusu Josef Erdem, ilde yaşayan seçmenlerin otobüslerle Stockholm’e giderek oy kullanacaklarını belirttikten sonra AKP iktidarını oy kullanma hakkını engellemekle suçluyor.

Danimarka’da ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde seçmenlerin 20 gün oy verebildiklerini, buna karşın İsveç’te yaşayan 35 bin kişinin oy kullanma hakkının sadece 31 mayıs günü ve Stockholm’la sınırlandırılmasını eleştiriyor.

KEVİRBİRİ’DEN HDP’YE DESTEK ÇAĞRISI

Kürt Gazeteci-Yazar Salih Kevirbiri de, çatışmazık ortamının sürmesi için HDP’nin parlamentoda olması gerektiğini belirterek, ”Eğer HDP parlamento dışında kalırsa barış süreci sekteye uğrayabilir. Ayrıca HDP’nin yer aldığı bir paramentoda yeni anayasanın hazıranlanması daha uygun olur. Aksi takdirde AKP’nin anayasayı kendi çıkarlarına göre değiştirme riski olabir” diyor ve demokrasi ve insan haklarından yana olan herkese oylarını HDP’ye vermeleri çağrısında bulunuyor.

ARABALI SEÇİM KONVOYU

Bugün Stockholm’un Fittja semtinde saat 13.00 ila 15.00 arası HDP’nin bilgilendiirme standı açılacak. Saat 17.00’de arabalarla konvoy oluşturacak olan Kürdistanlılar ve dostları HDP bayraklarıyla Stockholm il merkezinde tur atacak.

STOCKHOLM / ANF - ANF