İsveç'te, polis tarafından insan kaçakçılarına yönelik olarak düzenlenen operasyonda gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 10 kişiden 2'si tutuklandı

İsveç Gümrük Polis Sözcüsü Patrick Engström, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İtalya'dan, İsveç'e kaçak yollardan mülteci getiren insan tacirlerinin çok büyük paralar kazandıklarını söyledi.

İnsan tacirlerinin İsveç'e defalarca otobüs ve minibüsle mültecileri İtalya'dan getirdiklerini tespit ettiklerini söyleyen Engström, mültecilerden adam başı 500 avro ile bin avro arası para alındığını ifade etti.

İnsan tacirleriyle uzun yıllardan beri mücadele ettiklerini vurgulayan Engström, en son operasyonda yakalananların suçlamaları kabul etmediklerini kaydetti. Engström, yakalananların sorgularının devam ettiğini ve sorgusu tamamlanan 2 kişinin ise tutuklanarak ceza evine gönderildiğini söyledi.

Son olaylardan sonra Avrupa ülkelerinden insan tacirlerine karşı operasyonlar başladığını ve tutuklamalar gerçekleştirildiğini ifade eden Engström, "Ortada insanların hayal ettiğinden çok daha büyük bir pazar var. Bu iş, 3 kişinin 5 kişinin yakalanmasıyla kesinlikle bitecek bir durum değil, fakir insanların umut yolculuğuna çıkma isteği devam ettikçe, insan tacirleri de görevlerine devam eder" dedi.

Patrick Engström, İtalya Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Renato Cortese de daha önce düzenlediği basın toplantısında "İnsan tacirleri organizasyonunun başındakilerin neredeyse hemen hepsi İsveç'te yaşıyor ve paralarının İsveç bankalarında yatırıyorlar" ifadesine yönelik olarak da "Bu sadece bir iddia, şuanda bu söylemlerle ilgili elimizde herhangi bir kanıt yok. Araştırmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

(AA)