İskandinav ülkeleri, özellikle de İsveç, Kürt kadınlarının kendilerini bulduğu coğrafya olarak tanımlanır. Kürt erkeklerine göre ise bu “kendini bulma” ayrılık ve boşanmalara neden oluyor.

İsveçli sivil toplum örgütleriyle kadın hakları üzerine çalışmalar yürüten Haje Rahimi, “Kadınlar yeni bir yaşama başladıktan sonra istekleri değişiyor. Kadınlar bu değişimden başarılı olarak çıkarken, erkekler daha az kabullebiliyor” diyor. İsveçli aktivist Lena Svanson’a göre kadınların isteklerinin artması karşısında erkeklerin reddi, boşanmaların en büyük nedeni.

Rûdaw’a konuşan Güney Kürdistanlı Mecid, bu değerlendirmeye karşı çıkıyor. 6 yıl önce eşinden boşanan Mecid, “Maalesef çoğu kadın sırf erkeklere gücünü göstermek için boşanıp İsveçli erkeklerle evleniyor” diyor.

Niçin İsveçliler?

İsveçli Adam’la evlenen Jiyan isimli Kürt kadının Liza isminde bir çocuğu bulunuyor. Jiyan, “Adam’la anlaşarak evlendim. Benim için Kürt ya da İsveçli farketmiyor. Ancak doğruyu söylemek gerekirse İsveçli erkekler kadınlara daha çok yardımcı oluyor” diye konuştu.

Eski eşi İsveçli biriyle evlenen İmad isimli Kürt’e göre ise Kürt kadınları, İsveçli erkeklere tanıdığı toleransı Kürt erkeklerine tanısa ayrılık yaşanmaz. İsveç’in üç büyük kenti Stockholm, Malmö ve Göteborg’ta 2 bin 830 boşanmış, 4 bin de ayrı yaşayan Kürt çift var.

Veriler, İsveç’te faaliyet yürüten Kieo isimli Kürt sivil toplum örgütü tarafından 1994-2014 yıllarındaki kayıtlara dayanıyor. Güney ve Doğu Kürdistanlılar arasında ayrılık daha çok Kayıtlara göre boşanmalar daha çok Güney ve Doğu Kürdistanlılar arasında yaşanıyor. En büyük gerekçe anlaşmazlık... Kieo çalışanı Xende Şaswar, boşanma taleplerinin genellikle kadınlardan geldiğini söylüyor.

Xende Şaswar, “Boşanmalar en çok 90’lı yıllarda İsveç’e yerleşenler arasında yaşanıyor. Güney Kürdistan’daki siyasi ve ekonomik durum, kadınların her şart altında Avurpa’ya gelmeyi kabul etmesine neden oluyordu. Ancak belli bir doyuma ulaştılar. Başka sorunları var artık ve çoğu boşanmayla sonuçlanıyor” diye belirtti. Lena Svanson, İsveçliler’de boşanma oranının yüksek olduğunu, topluma adapte olan yabancıların da bundan etkilendiğine işaret etti.

Bu çiftlerin boşanmasını “olağandışı” olarak tanımlayan Svanson, “Boşanmalar anlaşma üzerine olmuyor. Arkadaş olarak kalamıyorlar, hatta düşman oluyorlar ve bu tecavüz ve cinayete kadar gidiyor” diye konuştu.

KAYNAK: Rûdaw