İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın yazdığı mektubu Kandil'e götüren ve buradaki örgüt yöneticileriyle görüşen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "Herkes, Türkiye kamuoyu bunu açıkça bilmelidir. Bu sürece katkı yapacak tüm aktörler, deklere etmiştir ki Öcalan'ın çözüm iradesinin arkasındayız." dedi.

 
Diyarbakır'da düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde konuşan Kışanak, Kandil ile yaptıkları görüşmelerin detaylarını açıkladı. Öcalan'ın KCK yürütme konseyine yazdığı mektubu Kandil'e götürdüklerini anlatan Kışanak, "Bu mektupları biz de doğru adreslerine ulaştırdık. Kandil'de Sayın Murat Karayılan başkanlığında bir KCK heyetiyle görüşme yaptık. Öcalan'ın mektubunu ilettik. ve bu konuda süreci ilerletme temelinde katkı yapmalarını istedik. Bu görüşmenin kendisi, müzakere ve diyalog sürecinin bir parçasıdır.
 
Kürt özgürlük hareketi bir bütün olarak Öcalan'ın başlattığı sürecinin ilerlemesini tam destek vermektedir. Herkes katkısını yapmaya hazırdır. Görüşleri tamdır. Bizler BDP olarak, katkı sunduk bundan sonra sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.
 
KCK'nın önümüzdeki günlerde Öcalan'ın mektubuna cevap vereceğini anlatan Kışanak, ancak Kandil'e edindikleri bazı izlenimler olduğunu kaydetti. Kışanak, "Bizim orada edindiğimizi izlenim şudur: Kimse yanlış hesap yapmasın. Kimse Kürt hareketinin parçalı yaklaşacağını sanmasın. Tarihinde hiç olmadığı kadar birlik ve beraberlik içindedirler. Bu süreçte parçalı bir yaklaşım olmaz. İzlenimin birincisi budur.
 
İkincisi de biz açıkça şunu gördük ki Sayın Öcalan, bu mücadelenin kurucu irade olan, müzakerenin taktik ve stratejisinin önderliğini yapan tartışmasız en temel ve güçlü aktördür.
 
Herkes Türkiye kamuoyu bunu açıkça bilmelidir. Bu sürece katkı yapacak tüm aktörler, deklere etmiştir Öcalan'ın çözüm iradesinin arkasındayız demiştir. Kandil'de bunu gördük. Özgür bir gelecek yaratmak için kararlı ve iradeli duruşu gördük." diye konuştu.
 
"BU SÜRECİ BAŞKA YOLLARA SAPTIRANLAR OLACAKTIR"
 
"Laflara, haberlere kulaklarımızı tıkayacağız. Bizler buradayız. Her sorunuzu bize sorabilirsiniz. Bizler sizden hiçbir şeyi gizlemiyoruz. Sizlerle birlikte yürütüyoruz." diyen Kışanak, yeni çıktıkları bu yolda doğru temelde ilerletilmesi durumunda beraberce kazanmış olmuş olacaklarını belirtti.
 
Kışanak, "Bu süreci başka yollara saptırmak isteyenler her zaman olacaktır. Kararlı ve iradeli olmak gerekiyor. Süreci sizlerin tutumu belli edecek. Öcalan'ın başlattığı görüşmelerin ilerliyor ama her şey bitmiş değildir. Örgütümüzü büyütürsek bu süreci kazananı kadınlar olacaktır." ifadelerini kullandı.
 
"ÖCALAN DEMOKRATİK BİR CUMHURİYET İÇİN ÇABA GÖSTERİYOR"
 
İmralı ile yapılan görüşmelerle ilgili çok şeyin konuşulduğunu çok şeyin söylendiğini belirten Kışanak şunları belirtti:
 
"Bir çok spekülasyon üretildi. Bütün bu görüşmelerin özet bir cümlesi var: Öcalan diyor ki herkesin kazanacağı bir Kürtlerin Türklerin de tüm halkların kazanacağı bir stratejiyle hareket ediyoruz. Herkesin kazanacağı bir yol aralamak istiyorum.
 
Bu yol haritasını çizmek istiyorum. Görüşmelerin ana temeli budur. Herkesin kazanacağı herkesin hassasiyetlerinin dikkate alındığı bir gelecek arzuluyorum. Bunun için demokratik bir cumhuriyet inşa etmek için buruda mücadele ediyorum. Bu görüşmelerin temelinde bu yatıyor.
 
Demokratik bir yaşam, demokratik bir ülke demokratik cumhuriyet şunu söylüyor: Eğer bu süreç başarıya ulaşırsa hepimizin katkılarıyla ilerlerse demokratik bir cumhuriyet kurulacak ve kadınların emekçilerin ve çevrecilerin cumhuriyeti olacak. Bu sayın Öcalan cümlesidir. Yani kadınlar emekçiler birisi de doğal çevreyi koruyanlardır. Biz kadınlara çok büyük görevler düşüyor. Bu sürecin ilerlemesi için, üzerimizde düşen görevi yapmalıyız."