Emniyet Müdürlüğü verilerine şehir merkezinde ve şehirlararası yollarda yaşanan trafik kazalarının büyük bir bölümü kavşaklarda oluyor. Aksaray Yolu Köprülü Kavşağı da Ankara yoluna bağlantının sağlandığı noktada adeta kazaya davetiye çıkarıyor

İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre şehir merkezinde ve şehirlerarası yollarda meydana gelen kazaların büyük bir bölümü kavşaklarda ve köprülü kavşaklarda meydana geliyor. Bu durum köprülü kavşaklar yapılırken bazı şartların dikkate alınmamasının kazaya davetiye çıkardığı sonucunu da ortaya çıkarıyor.

Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan ancak uzun yıllar boyunca tamamlanamayarak sürüncemede kalan Aksaray Yolu Köprülü Kavşağı da kazalara en çok davetiye çıkaran, adeta kazaya 'geliyorum' dedirten kavşaklardan bir tanesi. Aksaray Yolu Köprülü Kavşağı bitirilemeyince Konya Büyükşehir Belediyesi işe el atmış ve kısa bir süre içerisinde kavşağın bitirilmesini sağlamıştı. Ancak kavşağın yolları birbirine bağlayan noktalarında büyük tehlikeler oluşuyor. Özellikle sabahın erken saatleriyle akşam saatlerinde sanayiye işçi taşıyan servislerin büyük yoğunluk oluşturduğu kavşakta sıklıkla maddi hasarlı, zaman zaman da yaralamalı ve ölümle sonuçlanan kazalar yaşanıyor.

Aksaray yolu üzerinden şehir merkezi istikametine dönmek isteyenler köprünün üstüne çıkarak Ankara yolunun Konya istikametine bağlandığı kavşağa geliyor. Büyük kazalara davetiye çıkaran tehlike, tam da bu noktada başlıyor. Ankara yolu üzerinden araçlar hızla ilerliyor. Kavşaktan bu yola girecek olan araçlar da bir anda kendilerini yolun ortasında buluyor. Sonrasında ani frenler yaparak veya şerit değiştirilerek kazalar önlenmeye çalışılıyor. Sürücüler, kendilerine zor anlar yaşatan bu durumun nedeninin kavşağı Ankara yoluna bağlayan noktadan kaynaklandığını belirtiyor. Kavşaktan Ankara yoluna çıkan araçlar için 200-300 metre kadar bir emniyet şeridi yapılması gerektiğini belirten sürücüler, bu şeridin bulunmaması nedeniyle araçların bir anda yola fırladıklarını, bu nedenle de zaman zaman ciddi kazaların meydana geldiğini söylüyor.

EMNİYET ŞERİDİ YAPILMALI

3. Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş, kavşakta meydana gelen kazaların birçoğunun maddi hasarlı olduğunu, tarafların aralarında anlaşması nedeniyle bu kazaların kayda dahi geçmediğini ifade etti. Kendisinin de yaklaşık 3 ay önce böyle bir kaza geçirdiğini anlatan anlatan şahıs, “Ankara yolu üzerinden şehir merkezi istikametinde giderken Aksaray Köprülü Kavşağı'na geldiğimde önüme aniden bir araç çıktı. Sol taraftan da hızla gelen araçlar nedeniyle kaçamadım. Önüme çıkan araca arkadan çarptım. Neyse ki kazada bize bir şey olmadı. Özellikle trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde burada ciddi bir trafik karmaşası yaşanıyor. Çözümü çok da zor değil. Kavşaktan çıkan araçları güvenli bir şekilde ana yola çıkaracak olan bir emniyet şeridi yapılsa, yol dubalarla bölünse hiçbir sorun kalmayacak” ifadelerini kullandı.

2012'DE 11 BİN 180 KAZA OLDU

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine bakıldığında Konya'da 2012 yılında toplam 11 bin 180 kaza meydana geldi. Bu kazaların 5 bin 250'si ölümlü ve yaralamalı olarak gerçekleşirken, 5 bin 390 kaza da maddi hasarlı olarak meydana geldi. 137 kişinin hayatını kaybettiği bu kazalarda 8 bin 865 kişi de yaralandı. Yine aynı verilere göre Konya, İstanbul ve Ankara'dan sonra en çok kaza meydana gelen iller sıralamasında 3. sırada yer aldı.

SON KAZADA 22 KİŞİ YARALANMIŞTI

Bahsi geçen Aksaray Yolu Köprülü Kavşağı'ndaki son büyük kaza yaklaşık bir yıl önce meydana gelmişti. 16 Şubat 2012'de meydana gelen ve aralarında işçi servislerinin de bulunduğu 26 aracın karıştığı kazada 22 kişi yaralanmıştı. Buzlanmanın da etkisiyle meydana gelen kaza sonrasında kilometrelerce araç kuyruğu oluşmuştu. Aynı yolda birkaç yıl önce bir cumhuriyet savcısı da kaza yapmış ve kazada hayatını kaybetmişti. Köprünün yapımı sırasında meydana gelen başka bir kazada ise içerisinde karı-kocanın bulunduğu otomobil virajı alırken bariyerlere çarpmış, kazada bir kişi hayatını kaybetmişti.


merhabahaber.com