Suriye’de yaşayan ve yerlerinden edilmiş, bölgedeki diğer ülkelere gitmek zorunda kalan insanların ihtiyaçlarının hafifletilmesi gibi Türkiye’nin istediği noktaları dile getiren Earnest, ülkelerinde şiddet görmüş Türkiye’ye akın eden insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye’nin büyük çaba gösterdiği ve oldukça büyük bir yük altında olduğunu söyledi.
Earnest, IŞİD’ten gelen tehdide karşı Türkiye’nin çıkarları ile ABD’nin ve diğer koalisyon üyelerinin çıkarlarının çok açık şekilde bağdaştığını belirtti. Earnest, Başkan Obama’nın ve ayrıca Başkan Yardımcısı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme fırsatı bulduğunu söyleyerek Türkiye liderleri ve Amerika hükûmeti arasında açık bir iletişim olduğuna dikkat çekti.
Basın Sekreteri Josh Earnest, bölgedeki hiçbir ülke, özellikle de Türkiye için IŞİD’in kapısında şiddet eylemleri yapmasının çıkarına olamadığı ve bu durumun Türkiye’nin istikrarına karşı ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Bu endişenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi tarafından dile getirildiğinin altını çizen Earnest, Başkan Obama’nın IŞİD’i geriletmek ve nihayetinde tamamen yok etmek için bu geniş koalisyonu kurduğuna dikkat çekti.
Türkiye’den işbirliği görmeyi beklediklerini söyleyen Earnest bunun ABD’ye iyilik olması için değil, IŞİD’in geriletilmesi ve nihayet yok edilmesi amacıyla bu büyük koalisyonun bir parçası olmanın Türkiye’nin ulusal güvenliğinin çıkarına olacağını belirtti.
Earnest son olarak “ABD ve koalisyon üyeleriyle Türkiye arasındaki iletişim açık olmaya devam edecek. Cumhurbaşkanı ve Türkiye hükümet üyeleri ile aramızda sahip olduğumuz güçlü ilişkiye önem veriyoruz ve açık diyalog ve güçlü çalışma ilişkisinin sürmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: DHA