Konya Barosu Başkanı Avukat Fevzi Kayacan, baroya kayıtlı avukatlarla birlikte basın açıklaması yaparak Konya'da ve Türkiye'de son günlerde yaşanılan hukuk skandalları dolayısıyla endişeli olduklarını kaydetti.

Konya'da Kubilay'ı anma töreninde basın açıklaması yapan 16 yaşındaki M.E.A. isimli bir çocuğun tutuklanması dolayısıyla Konya Barosu adına yapılan basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Fevzi Kayacan, "Hakaret suçunu tasvip etmek, hele hele Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına hakareti mazur görmek mümkün değildir. Ancak eylem ile ceza veya tedbir arasında orantılılığın bulunması, bir diğer söyleyişle 'orantılılık ilkesi' temel evrensel hukuk kaidelerindendir. Soruşturma aşamasında atılı suçun alt ve üst sınırları ile tutuklama nedenlerinin belirtildiği 5271 sayılı CMK’nın 100 vd. maddeleri nazara alındığında, uygulanan tutuklama tedbirinin kanuni olmadığı aşikardır. Kaldı ki; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299/3 maddesine göre; 'Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.' Dolayısıyla tutuklama tedbiri bu haliyle adeta infaza dönüştürülmüştür." dedi.

Başkan Fevzi Kayacan, Konya Barosu adına yaptığı açıklamayı "Esasen bu ilkeler yargı yerlerince de bilinmesine karşın, gelinen noktada ülkemizde yargı üzerinde estirilen kasırga, hâkim ve savcılara reva görülen haksız uygulamalar Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklere ciddi tahribatlar vermektedir. Ayrıca Konya ölçeğinde yaşanan bu iki olay, uluslararası arenada da ülkemize otoriter bir görüntü verdiği kuşkusuzdur. Buna kimsenin hak ve yetkisinin olmadığını düşünüyoruz." sözleriyle tamamladı.

CİHAN