Özellikle ekim ayından sonra hububat eken çiftçiler, ürünlerin çimlenmesini sağlayacak yağış olmadığı için kar yağışını beklemeye başladı.

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Konya bölgesinde ekim ve kasım ayı yağışları hububat üretimi ve çimlenmesi açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. Ataiyibiner, şunları söyledi:


İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN

"Çiftçilerimizin ekim ayında gerçekleştirdiği ekimler sonrası bölgede etkili olan bir miktar yağış ürünlerin yüzde 90'ında çimlenme ve kök gelişimini sağladı. Ama ekim ayının son haftasından sonra ve kasım ayında gerçekleştirilen ekimler için bunu söylemek mümkün değil. Çünkü hava şartları mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için ekilen ürünün çimlenmesini ve kök gelişimini sağlayacak olan yağış henüz alınmadı."

KAR YORGAN VEZİFESİ GÖRECEK

Ekilen ürün için kar yağışının önemli olduğuna dikkat çeken Ataiyibiner, "Kar yağışı hem ekilen hububatı çimlendirecek, hem de soğuklardan etkilenmesini önleyecek. Kar çiftçilerimizin tabiriyle bir yorgan vazifesi yaparak toprağın çalışmasını ve ürünün gelişmesini sağlayacak. Bunun için çiftçilerimiz de biran önce kar yağmasını bekliyor" dedi.

YAĞIŞ İÇİN ZAMAN DARALDI

Ekilen hububat için ekim ve kasım ayı ile nisan ve mayıs ayında gerçekleşecek olan yağışların önemli olduğuna belirten Ataiyibiner, "Şu an da bölge olarak ekim ve kasım ayını kapsayan birinci periyottayız. Ama birinci periyot için zaman daralmaya başladı. Hafta sonunda yağış bekliyoruz ve bu yağışlar ekilen hububat için ilaç gibi olacak. Bu yağışı alırsak ürünün nisan ve mayıs ayına kadar tekrar bir yağışa ihtiyacı kalmayacak" dedi. - Konya