KOSGEB başvuru şartları, KOSGEB Başkanı Recep Biçer tarafından açıklandı. Verilecek 50 bin TL faizsiz kredi için başvuru tarihi de belli oldu. Küçük ve orta ölçekli kurumların kalkınması amacıyla verilen KOSGEB başvuru şartları ise KOBİ'ler tarafından oldukça merak ediliyor.

Başvurular Nasıl Yapılacak ?

KOSGEB karşılıksız 50 bin TL kredi imkanından yararlanmak için öncelik olarak KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmak gerekmektedir. Daha sonra KOSGEB veri tabanına kayıt yaptıran vatandaşlar KOBİ giriş sayfasına giderek söz konusu işletme ile ilgili tüm alanları doldurarak sayfaların çıktısını alacaklardır. Bu çıktılar ile başvuru yapan vatandaş KOSGEB müdürlüklerine gerekli evrakları teslim edip başvuruyu gerçekleştirmiş olacaksınız. 

KOSGEB Başvuruları Ne Zaman Başlayacak ? 

KOSGEB karşılıksız 50 bin TL kredi başvuruları 19 Aralık 2016 tarihinde başlayacak ve 31 Aralık 2016 tarihine kadar devam edecektir. 

KOSGEB 50 bin TL faizsiz kredi ilk 12 ay ödenmeyecek, 36 ay vadeli şekilde ödenecek olan kredi 3 er aylık ödemeler şeklinde gerçekleştirilecek. 

KOSGEB'in 50 bin liralık faiz desteğine yoğun ilgi   

KOSGEB  Başkanı Biçer: "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği programına yönelik  başvuru kayıtları, 19 Aralık Pazartesi günü başlayacak" - "İşletmelere sağlanacak  50 bin liralık kredi faiz desteğine çok yoğun ilgi oldu. Henüz başvuru alınmamasına rağmen, kayıt ve bilgi güncelleme sırasında aynı anda on binlerce  KOBİ sisteme girdi"

"Başvurular, 19-21 Aralık 2016 tarihleri arasında  yapılabilecek. Sistem 24 saat kayıt alabilecek ve kredi başvurusu sürecinde de  yeni kayıt ve KOBİ bilgi güncellemesi yapılabilecek"

"Kredi onay sürecinde,  başvuruya göre herhangi bir öncelik yok, tüm başvurular alındıktan sonra  değerlendirme sürecine geçilecek. İşletmelere sağlanacak 50 bin  liralık kredi faiz desteğine, çok yoğun ilgi oldu. Henüz başvuru alınmamasına rağmen, kayıt ve bilgi güncelleme sırasında aynı anda on binlerce KOBİ sisteme  girdi." dedi. 

İcra komitesi kararı çerçevesinde, sıfır faizli i?şletme kredisi faiz  desteği geliştirdiklerini söyleyen Biçer, söz konusu programla KOSGEB'in veri  tabanına kayıtlı veya güncel KOBİ Beyannamesi olan işletmelere uygun koşullarda  finansal destek sağlanmayı amaçladıklarını ifade etti.

Biçer, 50 bin lira üst limitli desteğin, 12 ayı ödemesiz, geri kalanı 3'er aylık taksitler halinde ödemeli ve toplam 36 ay vadeli olarak KOBİ'lere sunulacağını ve böylece işletmelerin önünün açılacağını dile getirdi.

"Hiçbir KOBİ'miz kaygı duymasın"

Destek programına yönelik başvuru kayıtlarının 19 Aralık Pazartesi  günü başlayacağını belirten Biçer, "İşletmelere sağlanacak 50 bin liralık kredi  faiz desteğine, çok yoğun ilgi oldu. Henüz başvuru alınmamasına rağmen, kayıt ve  bilgi güncelleme sırasında aynı anda on binlerce KOBİ sisteme girdi." diye  konuştu.

Biçer, başvuruların 19-21 Aralık 2016 tarihleri arasında, 3 gün  süreyle aralıksız olarak yapılabileceğine dikkati çekerek, "Sistem 24 saat kayıt  alabilecek ve kredi başvurusu sürecinde de yeni kayıt ve KOBİ bilgi güncellemesi  yapılabilecek. O nedenle hiçbir KOBİ'miz kaygı duymasın. Öngörülen süre dahilinde  başvurular, sistem üzerinden rahatlıkla yapılabilecek." ifadesini kullandı.

Programa, "kredi.kosgeb.gov.tr" adresinden başvuru yapılmasının  öngörüldüğünü söyleyen Biçer, başvuruda bulunacak işletmelerde öncelikli olarak  KOSGEB veri tabanına kaydolması ve KOSGEB Beyannamesinin güncel olması şartı aranacağına işaret etti.

"Kredi onay sürecinde öncelik yok"

Biçer, başvuruların alınmasının ardından, sürecin nasıl işleyeceğine  ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

"İşletmelerin bağlı bulundukları KOSGEB müdürlüklerince, sistem  üzerinden ön onay verilecek program için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı  verileri baz alınarak il kotaları çerçevesinde sıralama yapılacak. Değerlendirme  kriterlerine göre sıralanan her bir işletme için yazılım sistemi bir başvuru kodu  üretecek. Başvurusu kabul edilen işletmeler, yazılım sisteminden başvuru formunun  çıktısını alabilecek. İşletmeler, başvuru formuyla protokole taraf banka  şubelerinden herhangi birine doğrudan kredi başvurusunda bulunacağından, KOSGEB  müdürlüklerine gelmeden desteklerini online üzerinden temin edecekler."

KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği'ne, Akbank,  Denizbank, Garanti Bankası, Halk Bank, İş Bankası, Finans Bank, Vakıfbank ve Yapı  Kredi ile Kredi Garanti Fonu'nun dahil olduğunu aktaran Biçer, program  çerçevesinde kurumsal her türlü tedbirin alındığı kaydetti. Kredi onay sürecinde,  başvuruya göre herhangi bir önceliğin olmadığını vurgulayan Biçer, tüm başvurular  alındıktan sonra değerlendirme sürecine geçileceğini dile getirdi.

Ticaret Odası Başkanı Yasin Tekin konu ile ilgili açıklamalarda bulundu

Yasin Tekin, devletin vereceği faizsiz kredi hakkında da bilgi verdi. Tekin, KOSGEB Kredisi hakkında şahıs ve şirketlerin alabileceği devletin 750 milyon TL parayı faizsiz olarak isteyenlere kredi olarak dağıtacağını, bir kişiye 50 bin lira verilecek olan kredinin 1 yıl ödemesiz, 36 ayda ödemeli verileceğini belirtti. Tekin, KOSGEB'ten kredi almak isteyenlerin mutlaka KOSGEB Veri Tabanı'na kayıt yaptırmaları gerektiği, kaydı olanların ise güncelleme yaptırmalarını istedi. Bu kredinin verilmesine 19 Aralık'ta başlanacağı belirtildi.

SERİK Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Cesur, KOBİ'lere verilecek faizsiz kredi başvurularının 19 Aralık'ta başlayacağını belirterek, esnafı uyardı.

 Serik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Cesur, KOBİ'lere verilecek KOSGEB destekli faizsiz kredi hakkında bilgilendirmede bulundu. Cesur, "Başbakanımız sayın Binali Yıldırım 8 Aralık'ta EKK kararlarını açıklarken KOBİ'lere 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacağını, ilk 12 ayı geri ödemesiz faizsiz para verileceğini açıklamıştı. Bu doğrultuda açıklanan 'İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği' programı için başvurular 19 Aralık'ta başlıyor. Bu krediden faydalanmak isteyen esnafımız KOSGEB veri tabanına kayıt olmalı ayrıca beyannameleri de güncel olması gerekiyor" dedi.

 Desteklerden yararlanmak isteyen bütün KOBİ'lerin bir an önce KOSGEB veri tabanına ücretsiz kayıt yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Cesur, program kapsamında işletme başına sağlanacak kredi üst limitinin 50 bin TL olacağını ve bankalar üzerinden kullandırılacak kredinin faiz oranının tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını söyledi. Milliyet