Vatandaşlar, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban etlerini saklayabilmek amacıyla derin dondurucu ve soğutuculara hücum etti. Soğutucu satışları, bazı markalarda 15 kat artış gösterdi. Yoğun talepten dolayı soğutucu fiyatlarında yüzde 20 civarında yükselme oldu.

Bursa’da beyaz eşya ticareti yapan şirketin satış sorumlusu Ümit Atakan, “Özellikle derin dondurucuda talep yoğun. Vatandaşımız genelde düşük ücrete kaliteli mallar almak istiyor. Gelen müşterilerin yüzde 80’i derin dondurucu istiyor. Fiyatlar ise markaya, modele, büyüklüğüne göre değişiyor. Fiyatlar 450 liradan başlayıp bin 400 liraya kadar çıkıyor. Vatandaş genelde alım kapasitesi ve markaya göre hareket ediyor. Normal günde haftada bir iki tane satabilirken şu anda günde en az on tane satabiliyoruz.” dedi.

Satış sorumlusu Hamit Akan da Kurban Bayramı’nın bereketi ile geldiğini belirterek şunları söyledi: “Satışlarımız iyi çok şükür. Dondurucu satışlarımız arttı. Dondurucuda bayağı bir talep var. Biz de o talebi karşılamaya çalışıyoruz. Normal satışlar yine seyrinde devam ediyor ama dondurucu kısmı fazlasıyla arttı.” diye konuştu.

FİYATLAR YÜZDE 20 DOLAYINDA ARTTI

Başka bir şirketin sahibi İbrahim Selçuk, fiyatlarda bayram dolayısıyla yüzde 20 dolayında artış yaşandığını kaydetti. Selçuk, şunları söyledi: “Bayramın yaklaşması ile birlikte derin dondurucu satışlarımız yüzde 60 arttı. Fiyatlarımız uygun. Bayramın yaklaşması ile arife günlerinde satışlarını yüzde 80-90 oranında artmasını bekliyoruz. Normal günlerde yüzde 20 civarında satışlarımız vardı ama şu anda yüzde 60’lar dolayında artış yaşıyoruz. Şu anki satışlarımız tamamen çekmeceli üzerine döndü ve sandıklı derin dondurucu üzerine. Fiyatlarımız ise 550’den başlayıp 800 lira arasında değişiyor.”

Başka bir satıcı Sezgin Şimşek, Kurban Bayramı yaklaştıkça satışlarının arttığını belirterek şöyle devam etti: “Vatandaşın yoğun bir ilgisi var. Genellikle en çok sattığımız ürün 7 çekmeceli ürün. Satışlarımız Kurban Bayramı’nın yaklaşmasından dolayı üçe dörde katlandı. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasından dolayı vatandaşlar etlerini iyi saklayabilmesi için satın alıyor. Vatandaş genellikle fiyatı ve büyüklüğüne dikkat ediyor. Fiyatlarımız 750 ile bin 600 lira arasında değişiyor. Daha önce günde 3-4 tane satarken, 10-15 tane satıyoruz. Bayram yaklaştıkça bu sayı günlük 20-25’e çıkabilir.”

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMUYOR

Soğutucu almaya gelen müşterilerden Zeynep Yıldırım, “Bayram hazırlığı yapıyoruz. Derin dondurucu almayı düşünüyorum. Aslında ne alacağımı çok beğendim de fiyatlar, evdeki hesap çarşıya uymuyor hesabı. Aslında çok da pahalı değil ama şimdi Kurban Bayramı olduğu için hem kurbanlık alacağız, hem dolap alacağız.” diye konuştu.

Mehmet Köse adlı müşteri ise şunları kaydetti: “Malum Kurban Bayramı öncesi evlerde böyle malzemelere ihtiyaç var, bakmaya geldik. Fiyatlar normal, genelde herkesin bütçesine uygun derin dondurucular var. Kurbanları aldık, derin dondurucu olarak bin lira civarında bir para ayırdık. Bizim için derin dondurucuda aradığımız özellikler, ekonomik olması, elektrik yönünde tasarruflu olması ve bizim ihtiyacımızı karşılaması.”

Kaynak: CIHAN