Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Süleymaniye’de düzenlediği Medialog Platformu’nda Türk ve Kürt kadın gazetecilerle akşam yemeğinde bir araya gelen Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkan Yardımcısı Barham Salih, “Kürt Baharı kapıda. Artık zamanımız geldi. Ama Türkiye devletinin endişelenmesine gerek yok. Kürt dili, kimliği ve hakları Türkiye için bir tehdit değildir, aksine servettir” dedi. Kürt halkının PKK ’nın geri çekilmesi için elinden geleni yapacağını söyleyen Salih, yine de bunun Türkiye ile PKK arasındaki bir mesele olduğunu ve Kuzey Irak’ta istikrarın sağlanmasının da bir o kadar önemli olduğunu kaydetti. Türk liderlerin 10 yıl önce Kürdistan Özerk Bölgesi’ni ulusal güvenliğe büyük bir tehdit olarak gördüklerini, ama şimdi Kürtlerin, Türklerin en yakın müttefiki olduğunu savunan Salih, “Bir Kürt olarak, ben İstanbul’a, Ankara ’ya gittiğimde veya yurttaşlarım Antalya’ya, İzmir’e gittiklerinde, harika bir kültür, ekonomi ve basın özgürlüğü ile karşılaşıyorlar. Biz de ‘Neden burada da aynısı olmasın ki?’ diye soruyoruz. Birlikte çok şey yapabiliriz. Milliyetçilik bizi böler. Ben Kürt’üm ve Kürt kimliğimle gurur duyabilirim; siz Türk’sünüz, siz de aynı şekilde kimliğinizle gurur duyabilirsiniz. Ama sonuçta herkesin derdi aynı. Çatışma içine hapsolmamızın gereği yok” diye konuştu. 
 
‘Süreç tarihi fırsattır’ 
 
Barış sürecine de destek veren Salih, “Başbakan Erdoğan’ın, Kürt liderlerle birlikte başlattığı bu demokratik açılım ve barış süreci tarihi bir fırsattır. 20. yüzyıl heba olup gitti ama 21. yüzyıl farklı olabilir. Erdoğan ve Türkiye’deki Kürt liderler desteklenmeli” açıklamasında bulundu. Geçmişe bir set çekilmesi gerektiğini de ifade eden Salih, “Kürdistan Özerk Bölgesi, Türkiye’nin bir ekonomik partneri olarak, bu değişim sürecinde çok güçlü bir katalizör işlevi görebilir” diye konuştu. Salih, “Kürdistan bu barış sürecine nasıl dahil olabilir?” sorusuna : “Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Herkesin iyiliği için birlikte çalışabiliriz. Türk hükümeti ve Türkiye’deki Kürt liderler Irak’taki Kürtlerin görüşlerini dikkate alıyor. Bu sorunu barışçıl yollarla çözmeliyiz. Sürecin uzaması ne Kürtler için iyi ne de Türkler için” cevabını vererek Kürt haklarının tanınmasının Türkiye’deki demokrasiyi geliştireceğine vurgu yaptı.
 
KÜRTLER 21. YÜZYILDA SAHNEDE OLACAK
 
Irak’taki Kürtlerin Suriye’deki aşırı gruplardan tedirgin olduğunu söyleyen Salih, “Terörizm, Suriye sınırlarını aşıp Türkiye’ye, Lübnan’a ve tüm bölgeye yayılacak. İran, Türkiye, ABD ve Rusya bir araya gelip derhal bir çözüm bulmalı” derken, Suriye’deki Kürt meselesinin ülkenin içinde bulunduğu geçiş sürecinin çok önemli bir parçası olduğunu kaydetti. Salih ayrıca Demokratik Birlik Partisi’nin Suriye’deki önemli kurumlardan biri olduğunu söyleyip “20. yüzyıl Kürtler için hayati bir anlam taşıyordu. 21. yüzyılda ise biz sahneye çıkacağız” dedi.