Eğitim Sen ve Türk Eğitim Sen Kars Şubeleri 24 Eylül grevi için basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Kars Şubesi Başkanı Yavuz Özışık açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarihinin en kapsamlı tasfiye operasyonunun gerçekleştiğini söyledi.

Kars Merkez Faik Bey Caddesi At heykeli önünde yapılan basın açılamasında Özışık; Ortadoğu’nun IŞİD gibi çetelerce gerçekleştirilen katliamlarla kan gölüne çevrildiğini, Türkiye’yi yönetenlerin ise iç ve dış politikadaki tutumlarından dolayı sorunları ağırlaştırdıklarını, eğitim alanında çok yönlü saldırıların ve dayatmaların arttığını belirtti.

Böyle bir dönemde seslerini duyurmak ve sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesini bir kez daha sağlamak için meydanlarda olduklarını aktaran Özışık; "Toplumun farklı kesimlerinin giderek artan ve acil çözüm bekleyen sorunları sürekli geri plana itilirken, eğitim sistemi üzeriden tüm toplum iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirilmek istenmektedir. Eğitimde ve yüksek öğretim alanında bugüne kadar yapılan bütün yasal düzenlemeler, hayata geçirilen fiili uygulamalar sadece eğitim sistemini değil, çocuklarımızın, velilerimizin ve bütün toplumun geleceğini ipotek altına almaktadır." ifadelerini kullandı.

Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Özışık; "Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde yıllardır acil çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakıp, eğitim sistemi üzerinden toplum içinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar oluşturacak uygulamaları hayata geçirmeyi sürdürmektedir. Özellikle eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında, eğitime yönelik doğrudan siyasi müdahaleler artmıştır." dedi.

’MEB’DE HER YIL YENİ SORUNLAR ÇIKIYOR’

"MEB’in, var olan sorunları derinleştiren ve her yıl yeni sorunlar oluşturan politika ve uygulamalarıyla attığı her adımda başta eğitim emekçileri olmak üzere, öğrenci ve velileri mağdur etmeyi sürdürmekte" diyen Özışık sözlerini şöyle sürdürdü; "Öğrencilerin özel liselere, meslek liselerine, imam hatip liselerine ve açık liselere yönlendirilme süreci TEOG ile resmen bir zorunluluğa dönüşmüştür. 134 bin öğrenci meslek liselerine ve imam hatiplere zorla kaydedilirken, bugüne kadar açıklanan boş kontenjan sayısı sadece 52 bin 167’dir. Bugünkü verilere göre 82 bin öğrenci zorunlu olarak meslek lisesine ve imam hatibe devam edecektir."

’OKULLARDA SİYASİ İKTİDAR ÇİZGİSİNDE OLMAYAN YÖNETİCİ KALMADI’

Okullarda siyasi iktidar çizgisinde olmayan tek bir yöneticinin bile görev almaması için düğmeye basıldığını hatırlatan Özışık; "Bütün okullarda tarihin en kapsamlı sendikal-siyasal kadrolaşma ve tasfiye operasyonu gerçekleştirilmiştir. Öğretmen açığının 140 bin olduğu bir dönemde sadece 40 bin öğretmenin atanması yapılmış, yıllardır atama bekleyen işsiz öğretmenler bir kez daha hayal kırıklığına uğratılmıştır. Bugün yaptığımız grev, önümüzdeki dönem eğitim alanında yürüteceğimiz mücadele açısından önemli bir başlangıç olarak değerlendirilmelidir. Eğitim Sen ve Türk Eğitim Sen olarak, attığı her adımda tekçi, baskıcı ve dayatmacı uygulamaları ile eğitim ve bilim emekçilerini, öğrencileri ve velileri mağdur eden Milli Eğitim Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyor, taleplerimize kulak verilmesini, eğitimde yaşanan sorunların kalıcı olarak çözülmesini istiyoruz. Memur Sen’in imzaladığı ihanet sözleşmesi nedeniyle oluşan enflasyon kayıplarının bir an önce karşılanmasını, maaşlara 2014 enflasyon farkı kadar ’ek zam’ yapılması gerektiğini talepleri arsında söyleyen sendikalılar olaysız şekilde ayrıldılar." şeklinde konuştu.

Kaynak: CIHAN