Twitter'da ahkâm kesmesi kolay. Ranini "Haydi yaz bakalım şu dizi müzikleri hakkında aklındakileri" deyince meselenin en başına gitmeye karar verdim.

Nasıl?

Televizyon dizileri günümüzde kulinar özellikler taşıyor. Hem bir zevk hem de bir eğitim aracı. Halka ne kadar yakın ve doğru hareket edilirse mesajı iletmesi de bir o kadar doğal ve kolay bir enstrüman. Bugünlerde Türkiye 'de dizi müziği sektörel nedenlerden dolayı üretimi oldukça bol yaratıcılığı ise klişelerle dayanmış bir alana döndü maalesef gözümde. Geçmişine baktığımız zaman 1970'lerden 2010'lara kadar yani tam 40 yıllık bir zaman diliminde üretilmiş yüzlerce eserden ancak iki elin parmağı kadar dizi müziği kalıcı eser niteliğinde.

Başlayalım mı?

1. Kaynanalar

Sene 1974… TRT'de yayınlanmaya başlayan benim de hayal meyal hatırladığım Kaynanalar dizisi ve efsane karakterleri Nuri ve Nöriye Kantar'ın hayatımıza daldığı zamanlar... Dizi müziğinden konuşacaksak ilk örneğimiz bu sanırım. Dizinin jenerik müziği esasen, Moğollar'a ait 1971 yılında piyasaya çıkan ve Fransa'da "Academie harles Grand Prix Du Disque" ödülünü de alan "Danses et Rythmes de la Turquie d'hier a aujourd'hui" albümünde yer alan "Iklığ" adlı parça. 70'lerin Yeşilçam filmlerinde de sık sık kullanılan pop ve jazz standartlarının bir devamı gibi. Dolayısı ile o dönemde böyle bir müziğin bir tv jeneriğinde kullanılması hiç sürpriz gelmiyor bana. Bugün hala kim duysa, "Aaaa Kaynanalar!" dedirtecek kadar da güçlü bir tema.

2. Çalıkuşu

Dizi müziği dünyasından aklıma gelen ilk özgün örnekler ise 1985 yapımı Parmak Damgası ve 1986 yapımı Çalıkuşu dizilerinin müzikleri.

Halikarnas Balıkçısı'ndan uyarlanıp TRT'de altı bölüm halinde yayınlanan Parmak Damgası akıllara çok yer etmediği için memleketin en önemli kompozitörlerinden Turgay Erdener tarafından bestelenmiş muhteşem müzikleri de kulaklarda çok kalmadı maalesef. Yine de türünün neredeyse ilk ve en iyi örneklerindendi.

Çalıkuşu ise TRT'de sadece yedi bölüm yayınlanmasına rağmen büyük bir başarı yakaladı. Bu başarıda Sadri Alışık'tan Ali Şen'e uzanan mühim kişiliklerden oluşan oyuncu kadrosunun, Reşat Nuri Güntekin'in muhteşem eserinin ve yönetmen Osman Seden'in etkisi ne kadar büyükse, Esin Engin'in müziğinin etkisinin de o denli önemli olduğu aşikar. Sorarım size Çalıkuşu'nun hüzünlü temasını hatırlamayan bir tek kişi var mıdır aramızda?

3. Bizimkiler

Sene 1989… Bu kez de hayatımıza bütün bir memleket halkı ile komşu olmayı başarmış Bizimkiler dizisi girdi. 2002 yılına kadar ekranlarda kalmış dizinin müziklerini de ezberledik haliyle. Müziği bugün dinlediğim zaman bana konservatuvar yıllarımdan kalma solfej parçalarını hatırlatıyor. Dönemin şartları ve belki de o sıralar dizilerde kullanılan müziklerde çıtanın düşük olması nedeni ile son derece düşük teknoloji ile kaydedilmiş basit parçalar.

4. Süper Baba

90'lar… 1993'te Süper Baba dizisi ile birlikte efsanevi grup Yeni Türkü'nün Oya Küçümen tarafından seslendirilen Süper Baba şarkısı bence bugüne kadar bir diziye kondurulmuş en güzel şarkılardan biri. Gönül okuyan sözleri, Küçümen'in benzersiz naif sesi ve Yeni Türkü'nün sıcacık müziği ile bir mahalle dizisine bundan daha doğru bir müzikal dokunuş kondurulamazdı.

 

5. Deli Yürek

Yine 90'lardan bir diğer örnek de 1998 yapımı Deli Yürek dizisi için yapılmış jenerik müziği. Her ne kadar benim zevkime uymasa da, zeybek formunda yazılmış jenerik bugün hala parodilerde bile karşımıza erkek isyanının bir sembolü olarak çıkıyor.

Ranini.tv’de Çiğdem Erken imzasıyla yayınlanan listenin tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız.