ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler (BM) 70. Genel Kurulu Toplantısı’nda konuştu.

Obama, konuşmasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için, “Halkının üstüne varil bombası yağdıran bir tiran” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Suriye krizinin çözümünde Rusya’yla çalışmaya hazır olduğunu belirten Obama, Suriye’de savaş öncesi duruma dönülemeyeceğini belirtti. Obama, “Esad’ın barışçıl gösterilere müdahale ettiğini” ifade ederek, Suriye liderinin “kimyasal silahlar kullandığını ve ayrım gözetmeksizin bombardıman düzenlediğini” söyledi.

Dünyadaki en güçlü ordunun ABD’de olduğunu belirten Obama, dünyanın “eski çatışma ve zorlama yöntemlerine geri dönemeyeceğini” söyledi. Obama, “Ordumuz ve ekonomimiz ne kadar güçlü olursa olsun, ABD’nin dünyanın problemlerini tek başına çözemeyeceğini anlıyoruz.” dedi.

Kırım’ın geçen yıl Rusya’ya bağlanması hakkında da açıklamalarda bulunan Obama, “Bir ülkenin egemenliği ihlal edilirken öylece duramayız. Eğer bu Ukrayna gibi bağımsız bir ülkenin başına geliyorsa, buradaki herhangi bir ülkenin de başına gelebilir.” ifadesini kullandı.

“Rus medyasının aktardığının” aksine ABD’nin Moskova’ya yönelik yaptırımlarının Soğuk Savaş dönemine dönmek isteği anlamına gelmediğini belirten Obama, Ukrayna halkının Avrupa’ya katılmakla ilgilendiğini ve “Eğitimli Rusların ülkeyi terk ettiğini” söyledi.

IMC