Suriye’de petrolün yüzde 60’ının bulunduğu Rimelan bölgesi için büyük bir savaş veriliyor. PKK’nın bu ülkedeki kolu olan PYD’ye bağlı YPG silahlı güçlerinin ele geçirdiği Rimelan petrol yataklarını alabilmek için El Nusra güçleri saldırılarını artırdı.Kürt bölgesinin ekonomik olarak ayağa kalkması için petrol yataklarının kendileri için çok önemli olduğunu ve petrol satışı yapılamadığı için tümdepoların dolduğunu söyleyen YPG’liler, petrol yatakları etrafında adeta koruma çemberi oluşturmuş durumdu.

“ASLA TERK ETMEYECEĞİZ”

YPG’nin çağrısı üzerine yüzlerce kişinin kısa bir silahlı eğitimaldıktan sonra silahlanarak petrol yataklarının etrafındaki mevzilere yerleştirildiği belirtiliyor. YPG güçleri, ElNusra’yı bölgeye yaklaştırmamak için yoğun şekilde çatışırken, El Nusra’nın ise YPG’den petrol yataklarını bir ay içinde terk etmesini istediği belirtiliyor. Rimelan ve çevresinde ElNusra örgütü ile çatışan YPG’lilerKürtler’in en önemli kazanımı olan petrol yataklarını asla terk etmeyeceklerini, sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Irak’takiKerkük kadar önemli olan Suriye’deki Rimelan petrol yataklarını elinde bulunduran ise bölgede söz sahibi olacak.

Günde 400 bin varil petrol üretiliyordu

2 bin kuyunun bulunduğu Rimelan’da daha önce günde 400 bin varil ham petrol üretiliyordu. Rimelan’da çıkarılan petrol, boru hatlarıyla Humus ve Banyas kentlerindeki rafinerilere aktarılıyordu. Rimelan, Til Koçer ve Cibis bölgelerinden çıkarılan petrolün artık Humus ve Banyas’taki rafinelere aktarılmaması nedeniyle bölgedeki 400 bin varil alan 7 tankın dolu olması üzerine petrol üretimi durdu.