Cenevre konferansı öncesi çözüm yolunu tıkamak adına elinden geleni yapan ve özellikle Kusayr ilçesindeki operasyonlarda Hizbullah'ın da desteği ile sivil kıyıma devam eden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in S-300 açıklamaları da yalan çıktı. Esed, Lübnan'da Hizbullah yanlısı yayın yapan El Manar kanalına verdiği demeçte, Rusya'dan alınan S-300 füzelerinin ilk bölümünün Suriye'ye ulaştığını öne sürerken, bu sözlerin üzerinden bir gün geçmeden Rusya'dan aksi yönde açıklamalar geldi.
 
2014'TEN ÖNCE İMKANSIZ
 
Suriye'nin S-300'leri teslim aldığı iddiası doğrulanmadı. Vedomosti gazetesi, füzelerin sevkıyatının yapılmadığını ve bu yıl içinde yapılıp yapılmayacağının da bilinmediğini yazdı. Kommersant gazetesine göre, 2010 yılında imzalanan anlaşma gereği 6 adet S-300 füze kompleksinin teslimatının 2014 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşmesi planlanıyor. Gazete ayrıca, Suriye personelinin füze kullanımı konusunda eğitilmesi ve füzelerin denenmesinin 6 ayı bulacağını vurguladı. Rus uzmanlar, S-300 açıklamaların daha çok AB'nin muhalefete silah ambargosunu kaldırma kararına karşı atılmış bir adım olarak değerlendiriyor.
 
YENİ ANLAŞMA YOKTU
 
Öte yandan Rusya'nın S-300 füze savunma sisteminden sonra Suriye'deki Esed rejimine en az 10 savaş uçağı satmaya hazırlandığı belirtildi. Rusya'da savaş uçakları ve helikopter üreten MiG şirketinin Genel Müdürü Sergey Korotkov, MiG-29 M/M2 uçakları için Şam'dan bir heyetin Moskova'ya geldiğini açıkladı. Rusya, daha önce silah satışı için Suriye ile yeni anlaşma yapılmayacağını açıklamıştı. Uçakları yürürlükte olan anlaşma çerçevesinde satılması öngörülüyor.
 
Rusya'nın silah hamlesine ABD ve Almanya'dan tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Cenevre öncesi S-300 transferinin ülkedeki iç savaşı uzatabileceğini söyledi.
 
Yeni Şafak