İngiliz Guardian gazetesine demeç veren Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Kadri Jamil, Suriye’nin Cenevre-2 Zirvesi’nde yer alacak hükümet heyetinin düşmanlarına ateşkes çağrısı yapmayı düşündüğünü belirttti.

Şam’ın Cenevre’de sunmaya hazır olduğu öneriler konusunda açıklama yapan Jamil “Dış müdahaleye son verilmesi, ateşkes ve siyasi sürecin başlangıcı Suriye halkının yabancı müdahale olmaksızın demokratik bir şekilde kaderini tayin edecek şekilde olmalıdır” şeklinde konuştu.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı güçler dengesinin her iki tarafa da iki yıldan fazla süren savaşta zafer ilan etmeyi sağlayacak şekilde olmadığı için bu şekildeki bir çıkış yolunun her iki taraf için kabul edilir olacağını vurguladı. Ayrıca, ülkede ciddi değişiklikler olduğunun altını çizerek, şu anda Suriye’nin tarafların baskısı yerine daha çok desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Ria Novosti’nin haberine göre, Jamil sözlerine “Suriye’deki savaş ölü bir noktaya geldi. Taraflardan hiçbiri zafer elde etmek için yeterli güce sahip değildir. Ne silahlı muhalefet ne de hükümet birbirini yenebilecek durumda değil. Kimse rejimin bu şekilde kalacağından endişe etmesin. Rejimin eski hali uygulama olarak ortadan kayboldu. Bizim reformları gerçekleştirebilmemiz için Suriye sürecine katılan Batı ve diğer güçlerin omuzlarımızdan inmesi gerekmektedir” ifadelerini ekledi.