AVRUPA’da yaşayan ve özel otomobiliyle Türkiye’ye gidenlerden, hem aracın hem kişinin 185 gün yurtdışında kalmış olması şartı aranıyordu. Yasanın uygulanması özellikle gümrüklerde çok sayıda emeklinin mağdur olmasına neden oldu. Şikayetler üzerine yasada değişiklik yapıldı ve kararname dün Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre yurtdışında yaşayan emeklilerden artık yurtdışında 185 gün kalmış olma şartı aranmayacak. 

AK Parti milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, “Yurt dışından araç getiren emekliler için yeni düzenleme uygulamaya girmiştir. Buna göre yurt dışında emekli olduktan sonra Türkiye’ye ilk defa araç getirecek kişilerde yurt dışında yerleşik olma şartının tezahürü olan 185 gün ilgili ülkede yaşama şartı aranmayacak. Aynı şekilde aracı için aldığı 24 aylık izin süresinin tamamını kullanmadan aracıyla yurt dışına çıkan emekli bir vatandaşımızın geri kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden Türkiye’ye giriş yapması durumunda da 185 gün şartı dikkate alınmayacak. Bu kişinin aracına, aracın sahip olduğu geri kalan izin süresi verilecektir.”

BİR AYLIK SÜRE VERİLECEK

“Yeni düzenleme ayrıca, aracı için iki yıllık iznin tamamını kullanmış veya 185 gün şartını yerine getirmeyen AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin gümrükte yaşadıkları mağduriyeti engellemek için de önemli bir kolaylık sağlamaktadır. Bu kişilerin araçlarına yılda bir defaya mahsus bir aylığına süre verilecektir.”

İŞTE YENİ KARARNAME

Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren yeni kararname şöyle:
“Belirli bir süre ile çalışmak veya öğrenim görmek amacıyla gelen Türkiye GümrükBölgesi dışında yerleşik kişilerin ülkelerinde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına geçici bir süreyle Türkiye Gümrük Bölgesi’nde trafiğe tescil edilmek üzere geçici ithalat izni verilir. Bu taşıtlar çalışma veya öğrenim süresi içerisinde Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilebilir. Bu kişilerden emeklilik tarihinden sonra Türkiye Gümrük Bölgesine ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az 185 gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunması koşulu aranmaz.” isvecgündemi