TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun kararın ardından Uludere'den gelen aileler BDPMersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanları AhmetTürk ve Aysel Tuğluk ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Komisyonun BDP'li üyesi Kürkçü, komisyonda bulunan AK Parti'li vekillerin evet oyu vererek merhametle halka yakın olmayı başaramadıklarını söyledi. Kürkçü, 34 kez müebbet hapis cezası istenecek bir olayda suçlanacak kimsenin bulunamamasını eleştirerek, "Biz bu sonucukabul etmiyoruz. İçinden geçtiğimiz süreçte verilen bu karar son derece sarsıcı sonuçlara gebedir" dedi.

Kürkçü, bu olayın takipçisi olacaklarını ifade etti. Komisyonun raporu soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiğini anımsatan Kürkçü, "Bu raporla TBMM mahkemeye nasıl istersen öyle yap. Bizim görüşümüz yok demiştir" dedi.

Kürkçü, raporun başka bir yerde hazırlanıp Alt Komisyona verildiğini savundu.
DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ise bugün çıkan karardan dolayı üzüntülü olduğunu söyledi. İktidarın olayı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile örtbas etmeye çalıştığını savunan Türk, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini anımsatarak, Başbakan'ın ailelerden özür dilemesin istedi. Türk, "Başbakan ailelerden özür dilemiyorsa, bir başkasını suçlamaya, demokrasi dersi vermeye hakkı yok" dedi.

DTK'nın diğer Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise konuşmasında duygulandı. Kararın vicdanları yaraladığını belirten Tuğluk, "Keşke İnsan Haklarını inceleme Komisyonu böyle bir konuyu gündeme getirmeseydi. Bu ve diğer katliamlarla Türkiye Cumhuriyeti yüzleşmeli. Başka türlü barış olmaz" diye konuştu.
Basın toplantısında bulunan aileler karar sonrasında gözyaşlarına hakim olamadılar. Aileler, karara Kürtçe tepki gösterdiler.

Kaynak: İHA