YBŞ Komutanı Mazlum Şengal, YBŞ’nin Şengal’de bir öz güç olduğunu söyledi. Bu öz gücün DAİŞ çetelerine karşı mücadele ettiğini ve askeri başarılara imza attığını söyledi. YPJ Komutanı Raperin Engizek ise, YBŞ ve YPJ’nin Şengal’in öz gücü olduğunu ve Kürt güçlerinin halkın hizmetine girmeyen tutumlardan vaz geçmesi gerektiğini söyledi.

YBŞ Komutanı Mazlum Şengal ve YPJ Komutanı Raperin Engizek, YBŞ’nin kuruluş yıldönümüne ilişkinh ANF’ye konuştu.

ŞENGAL: YBŞ, İDEOLOJİK VE FELSEFİKBİR HAREKETTİR

YBŞ’nin birinci kuruluş yıldönümü olduğunu söyleyen YBŞ Komutanı Mazlum Şengal, YBŞ’nin sadece askeri olarak ele alınmamasının gerektiğini, ideolojik ve felsefik bir örgüt olarak görülmesi gerektiğini, bu temelde örgütlendiğini belirterek şunları ekledi: “Halkın savunma gücüne ihtiyaç olduğu zaman, halkın yalnız bırakıldığı zaman kuruluşunu ilan etti, söz verdi ve savaştı. Bu toprakların nice çocukları kendini feda etti, bedel verdi ve hala da vermeye devam ediyor. Böyle topraklarımıza sahip çıkıyoruz.”

YBŞ ÖZ İRADESİ, DAİŞ’İ ALT ETMİŞTİR

Bütün Kürt güçlerinde ve halkta oluşturulan ‘DAİŞ yenilmezdir’ psikolojisinin YBŞ öz gücü sayesinde dağıtıldığını belirten Şengal, “Artık Kürt güçleri ve halkımızda biliyor ki YBŞ Şengal’de bir öz güçtür. Ve bu öz gücü ile DAİŞ çetelerine karşı mücadele etmiş ve askeri başarılara imza atmıştır. Kendi gücümüz ile operasyonlar ve eylemler yapabiliyoruz. Bu irade oluştu bir yıllık süreçte. En son düzenlediğimiz Şilo Hamlesinde de YBŞ bir daha iradesini kanıtlamıştır. Kendi gücümüz ile çetelerin mıntıkasına 8 km kadar girdik 4 günde 85 DAİŞ çetesini öldürüp 30’unun cenazesini elimize geçirdik. Onlarca silahlarını elimize geçirdik, buda YBŞ’nin öz gücü ile neler yapabileceğinin kanıtıdır” dedi.

SAVAŞÇILAR YBŞ AKADEMİLERİNDE EĞİTİLİYOR

YBŞ bünyesinde akademi çalışmalarının da bulunduğunu söyleyen Şengal, şu anda bu akademiye bağlı 6 eğitim devresinin devam ettiğini, her devrenin 2 ila 4 ay arası bir zaman sürdüğünü belirtti. Profesyonelleşme açısından akademi çalışmalarına önem verdiklerini, eğitimlerin yoğun katılımla geçtiğini, devrelerde askeri eğitimlerin yanı sıra ideolojik ve siyasi eğitimlerinde verildiğini, her Kürt gencinin toprakların savunmasında önemli potansiyel oluşturacağını bunun için katılımlarının önemli olduğunu söyledi.

YBŞ SAHİPSİZ BIRAKILAN HALKIN BİR TEPKİSİDİR

Herkesin YBŞ’nin neden kurulduğunu iyi anlaması gerektiğine vurgu yapan YBŞ Komutanı Mazlum Şengal, “Düşman ferman çıkardığında burada merkezi hükümet vardı. Musul düştükten sonra burayı bıraktılar. Ardından Çeteler Şengal’e saldırınca burada olan KDP’nin peşmerge gücü de buradaki halkı katliamla yüz yüze bıraktı. Bu bir gerçekliktir tarih bunu iyi biliyor. Eğer sahip çıkılsaydı, savunulsaydı bütün bunlar yaşanmazdı. İşte YBŞ bu tutumların doğurduğu bir tepkidir. Onlar burayı terk ettiğinde HPG ve YJA Star gerillaları vardı çok az sayıda halkı korumayı başardılar. Ardından YBŞ gün geçtikçe büyüdü halkın öz gücü haline geldi. Artık ne halkımız eski halk, ne de Şengal eski Şengal değildir, olmayacaktır. Halk güçsüz idi, şimdi bir güç sahibidir. Halk kendi siyasetine sahip değildi, artık kendi siyasetini yapıyor, halk diplomasi sahibi değildi, artık diplomasi sahibidir. Kendi özgürlüğünün davasını yürütüyor. Toparlayacak olursak YBŞ halkta karşılık buluyor halk savunmasında YBŞ’yi teminat olarak görüyor” dedi.

NEDEN ŞİLO?

Herkeste Şengal merkezine hamle yapılacağı gibi bir beklentinin olduğunu, ancak bunun pek sonuç verici olmayacağını belirten Şengal, Şilo vadisinin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Halk, Kürt güçleri ve DAİŞ çeteleri Şengal merkezine hamle yapılacağı yönünde bir düşünce içerisindeydiler. Ancak biz bunun yerine Şilo vadisinde hamle başlatmak, burada bir savunma hattı oluşturmak istedik. Şilo’nun gerek Suriye’ye gerekse Irak’a açılan bir konuma olmasından kaynaklı stratejik önemi bulunuyor. Bir diğeri ise DAİŞ çeteleri ağırlıklı saldırılarını bu hattan yapıyorlardı. Takviye güçlerini buradan geçiriyordu. Geçen yılın 11 saldırısı bu vadiden yapıldı. Vadinin kurtarılması ile birlikte DAİŞ çetelerinin elinde bulunan bütün Şengal dağları da kurtarılmış oldu. Böylelikle Şengal dağına yerleşmiş olan halkımızın güvenliğini garantiye almış bulunuyoruz.”

ENGİZEK: PEŞMERGE GÜÇLERİ VE CEMAATLER ORTAK KOMUTANLIĞA GELMEDİ

Hamle öncesinde ortak komutanlık kurmayı hedeflediklerin belirten YPJ Komutanı Raperin Engizek, Defalarca görüşmelerine rağmen peşmerge güçleri ve cemaatlerin ortak komutanlık fikrine katılmadıklarını, hiçbir şekilde destek sunmadıklarını son Şilo operasyonunu kendi güçleri ve HPG YJA Star gerillalarının yardımı ile yapıldığını vurguladı.

“Biz ortak komutanlık için görüştük ancak katılmadılar. Katılmadıkları gibi destekte sunmadılar. Ne peşmerge ne de koalisyon güçleri hiçbir şekilde destek sunmadılar. Bütün çağrılarımıza rağmen oyalama siyaseti yürüttüler” diyen Engizek, koalisyon güçlerinin operasyona destek sunmamasının nedenlerini ve sorumlularını bildiklerini söyledi. Engizek, peşmerge ve cemaat güçlerinin halkın hizmetine girmeyen tutumlardan vazgeçmesi gerektiğini, Şengal’i özgürleştirmekse amaçları YBŞ ile birlikte operasyonlara katılmalarının gerektiğini, bunun olması ile Şengal’in iki gün içerisinde özgürleştirilebileceğini söyledi.

ŞENGAL’İN ÖZ GÜCÜ YPJ VE YBŞ’SİZ PLANLAR KAYBETMEYE MAHKUMDUR

Şengal’i özgürleştirmede sorumluluk almadığını söylediği peşmerge ve cemaat güçlerini eleştiren Raperin Engizek, “Bizim esas sorunumuz Şengal’i özgürleştirmektir. Madem Şengal’de bulunuyorsun. Şengal’de bir gücün var, o zaman neden operasyonlara katılmıyorsun? Neden Şengal’i özgürleştirmede sorumluluk almıyorsun? O zaman şu açık söylenebilir ki yapılan hesaplar var. Zararımız, kazancımız nedir hesapları var. KDP’nin kendine göre bir Êzîdî toplumu, onun hizmetinde olacak bir toplumun bunun peşindedir. Eğer gerçekten Şengal’i özgürleştirmek gibi bir amaçları var ise işte burada YBŞ ve YPJ olarak Şengal’in öz gücü bulunmaktadır gelin Şengal’i özgürleştirelim. Aksi bir durumda YBŞ ve YPJ’siz hiçbir plan başarıya ulaşma şansı yoktur” dedi.

ENGİZEK: YPJ ŞENGAL KADININ ÖZ SAVUNMA GÜCÜDÜR

YPJ’nin 10 aylık bir süreci geride bıraktığını belirten Raperin Engizek, çok zor şartlara göğüs gerildiğini, geride bırakılan 10 ayda, 10 yılda yakalanabilecek düzeye ulaştıklarını da vurguladı. Bu durumun Şengal kadını ve halkında da karşılık bulduğunu belirten Engizek YPJ’nin bu kadar çabuk gelişmesi ve bir kimliğe bir iradeye kavuşmasının tek sebebinin, bu halka dayatılan fermanlardan ve zulümlerden kaynaklandığını, Şengal kadınının ise buna doğal vicdani bir tepki olarak katıldığını vurguladı. Kendi akademilerini de oluşturduklarını belirten Raperin Engizek, bu akademilerde özgün eğitim devrelerinin açıldığını, güçlerini eğitimlerden geçirdikten sonra düzenlediklerini, aksi takdirde eğitimsiz savaşımın bir ayağının eksik olacağını belirterek Şengal’in kadın örgütlenmesi olarak eğitime ne kadar önem

YBŞ OPERASYONLARI SÜRDÜRECEK

YBŞ’nin son Şilo operasyonunu tek başına yaptığını vurgulayan Mazlum Şengal, YBŞ savaşçılarının operasyonları durdurmayacağını, ilerleyişlerinin süreceğini, bunu da tanksız, tekniksiz, uçaksız yapabileceğini, bedel vermekten korkmadıklarını, belirterek halka başarı dileklerini sundu. ŞENGAL / ANF - HEBUN AMED