reklam @ ybhaber.com

Internet insanların yaşamlarına girince dünya küçüldü ve tüm kavramlar yeniden yazılmaya başlandı. Bugün internet ile halledilemeyecek olgu adeta yok gibi. İnsanlar artık cep telefonlarından, tabletlerinden dünyanın bir diğer ucuna para gönderiyor, ev alıyor ve daha bir sürü şey yapabiliyorlar. Bu işlemler elbette ki web siteleri üzerinden yapılıyor ve tam da bu noktada karşımıza SEO çalışması gibi bir kavram çıkyor.

Bu kavramın ne olduğunu açıklamadan önce SEO ifadesinin ne olduğunu açıklayalım. SEO İngilizce olarak Search Engine Optimization kelimelerinin biraraya gelmesinden oluşuyor. Bu kelimeleri Türk diline çevrildiğinde arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor. 

SEO Çalışması Nedir?

Buradan yola çıkarak SEO çalışması nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise en basit ifade ile SEO alanında yapılan çalışmalara verilen isim. Konuyu biraz daha açacak olursak arama motoru optimizasyonu yapan, web sitelerinin üst sıralarda çıkması için yapılan tüm çalışmalara verilen isimdir.

Bu çalışma herkesin yapabileceği bir iş değildir ve ciddi bir alt yapı gerektiğidir.

SEO Çalışmaları Nasıl Yapılır?

SEO çalışması yapacak insanların öncelikle bir dil bilmesi gerekir zira bu çalışmaların temelinde yurt dışında yaşanan gelişmeler olduğundan ve bu alanda sürekli olarak ilerlemeler kaydedildiğinden konulara tam olarak hakim olabilmesi açısından önem arz eder.

Bu çalışmalar temelde en basit şekliyle şu biçimde yapılmaktadır. Öncelikle ilgili web sitesi ile ilgili derinlemesine bir araştırma yapılır. Site ciddi anlamda analiz edildikten sonra ilgili site ile ilgili anahtar kelimeler belirlenerek işlemlere başlanır. Bu yanında bu işlemler sırasında belirlenen anahtar kelimeler ile blog sayfaları ve makaleler hazırlanır.

Sitenin satışlarının yükselmesi için analizler yapılır. Bunun yanında sektör ve rekabet analizleri gerçekleştirilir. Bunun yanında site araştırılmaları yapılır ve düzenli olarak firmanın aldığı hitler ve diğer durumları için raporlar hazırlanır.

Yapılan bu SEO çalışmaları firmaları ciddi anlamda başarıya götüren bir olgudur. Yine bu çalışmalar aylık olarak yapılır ve düzenli olarak devam etmesi firmanın rakiplerine karşı üstünlük sağlayabilmesi için önemlidir. Başlanıp asla tamam hedefe ulaştım deyip bırakılmamalıdır.

Hizmet Alımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kurumsal ya da bireysel olarak SEO çalışması yaptırmak isteyenler bu hizmet alımı sırasında aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir:

  • SEO hizmetinin alınacağı kurum ve kişilerin mutlaka alanında tam yetkin olduğundan emin olunmalıdır. 
  • Yine bu hizmetin alınacağı kişilerin bu alanda gerekli eğitimleri aldığını belgeleyebilir durumda olmalıdır.
  • Verilecek hizmet alanında daha önce benzer çalışmalar yaptığını belgeleyebilmelidir.
  • Alınacak bu bizmer öncesi mutlaka fiyat araştırmasına da gidilmesi gerekir.
  • Hizmeti verecek kişi ile mutlaka koordineli olarak çalışmalıdır.